Verdictul in cazul "Posta", anuntat pe 24 ianuarie - Chiuariu: O opinie nu atrage raspunderi penale

Luni, 13 Ianuarie 2014, ora 22:43
3097 citiri
Verdictul in cazul "Posta", anuntat pe 24 ianuarie - Chiuariu: O opinie nu atrage raspunderi penale

Fostul ministru al Justitiei Tudor Chiuariu a declarat, luni, ca in dosarul "Posta Romana" i se imputa o opinie ce nu atrage raspunderi penale, dar si ca in acest caz avizul pe care l-a dat a fost doar pe baza unor documente originale.

Completul de cinci judecatori ai instantei supreme au ramas insa in pronuntare in acest dosar, luni, verdictul urmand a se da pe 24 ianuarie.

Senatorul liberal, care este judecat pentru coruptie impreuna cu fostul ministru al Comunicatiilor Zsolt Nagy, a explicat ca avizul pe care l-a dat privind instrainarea unui teren al Postei Romane a avut avize de specialitate de la Ministerul Finantelor Publice, precum si de la doi judecatori, potrivit Mediafax.

Procurorii cer intre 5 si 15 ani de inchisoare pentru Tudor Chiuariu si Nagy, in dosarul Posta

"Inaintea mea la avizare au fost doi judecatori, dintre care unul de carte funciara, iar ambii au aprobat acel proiect de hotarare.

Ministerul Finantelor Publice a spus clar ca acest teren nu era in proprietatea publica a statului (...). Cert este ca, in mod fundamental, o opinie nu poate produce prejudiciu materiale, nu poate atrage raspunderi penale si nici juridice. Spun procurorii anticoruptie ca scopul era avantajarea unor persoane sau a unor firme pe care eu nu le cunosc si de altfel nici in rechizitoriu nu se probeaza astfel de legaturi", a spus Tudor Chiuariu.

De asemenea, acesta a sustinut, in fata instantei, ca i se imputa o opinie, despre care a mentionat ca si in prezent o considera corecta, deoarece "a fost bazata pe acte autentice ce se bucura de prezumtia de legalitate".

Directia Nationala Anticoruptie a cerut pedepse cuprinse intre 5 si 15 ani de inchisoare pentru Tudor Chiuariu si pentru Zsolt Nagy, in dosarul in care cei doi sunt acuzati ca ar fi trecut ilegal un imobil din patrimoniul Postei Romane in cel privat, demers in care au fost implicati si cei doi membri ai Guvernului, prin emiterea unui act normativ cu scopul de a "clarifica" situatia juridica a terenului si a favoriza astfel societatea.

Procurorul DNA a aratat, in fata instantei, ca faptele comise de cei doi fosti ministri sunt grave si sunt dovedite de probele aduse de acuzare. Reprezentantul DNA a mai spus ca faptele acestora "nu s-au produs din culpa, asa cum acrediteaza apararea, ci au fost comise prin prisma atributiilor de serviciu".

Prejudiciul cauzat statului prin instrainarea in mod ilegal a imobilului din Calea Victoriei nr.133-135 este in valoare de 8.619.787 euro, reprezentand valoarea de piata a terenului.

Citeste si:
Cum își petrece Radu Mazăre timpul la închisoare: ”Dă cu mătura, face curat” VIDEO
Cum își petrece Radu Mazăre timpul la închisoare: ”Dă cu mătura, face curat” VIDEO
Mihai Mazăre așteaptă ca ceilalți doi frați ai săi, Radu și Alexandru Mazăre, să ajungă la înmormântarea mamei acestora, după ce au primit aprobare din partea penitenciarului să...
PNȚCD vrea alianță cu partidul lui Liviu Dragnea. Fostul lider PSD a primit „medalia omagială Iuliu Maniu”
PNȚCD vrea alianță cu partidul lui Liviu Dragnea. Fostul lider PSD a primit „medalia omagială Iuliu Maniu”
Președintele PNȚCD Aurelian Pavelescu a anunțat că pregătește o alianță politică cu Alianța pentru Patrie (APP), partid format în jurul fostului lider PSD Liviu Dragnea. Mai mult,...