Visul ce viseaza Tudor Chiuariu

Joi, 18 Februarie 2010, ora 18:38
6954 citiri
Visul ce viseaza Tudor Chiuariu

Dupa ce a fost la un pas sa ingroape, la trei metri sub pamant, reforma justitiei, Tudor Chiuariu a pus gand rau si Constitutiei. Atat de rau incat propune o formula unicat, in premiera mondiala absoluta. Deputatul liberal, fost ministru al Justitiei, a conceput nici mai mult nici mai putin decat tara fara conducator.

Concret, Tudor Chiuariu a intocmit un proiect de modificare a Constitutiei care prevede desfiintarea functiei de presedinte al tarii. "Presedintele nu poate fi arbitru, fiindca nu e independent de partide. Functia de presedinte e paralizata de propriul dualism: sef al Executivului si sef al statului", se arata in valorosul document.

De unde a ajuns Tudor Chiuariu la aceasta epocala concluzie? "Experienta relatiei dintre Presedinte si primul-ministru a stat in cei 20 de ani sub semnul regulii tertium non datur: conflict sau subordonare servila. Cand Presedintele nu e in conflict cu primul-ministru (Basescu-Tariceanu), e Primul-ministru in conflict cu Presedintele (Nastase-Iliescu sau Radu Vasile-Constantinescu). Asta cand Primul-ministru nu e un fel de prelungire a Presedintelui (Basescu-Boc), caz care ilustreaza cel mai bine inutilitatea mentinerii ambelor functii. Daca primul-ministru executa ce ii dicteaza presedintele, ce rost mai are sa avem doua functii distincte?", arata ingeniosul liberal.

Cu alte cuvinte, daca s-a stricat ambreiajul, ducem toata masina la fier vechi, nu incercam sa remediem defectiunea sau sursa ei. Este foarte adevarat ca relatia presedinte-premier este una complicata, dar de vina nu sunt functiile in sine, ci prevederile neconstitutionale neclare si incomplete.

Atributiile celor doi demnitari ar trebui, intr-adevar, mult mai bine precizate, fara loc de interpretari, ar trebui, poate, schimbata si filosofia relatiei dintre cei doi demnitari sau dintre presedinte si partidul din care provine/care l-a sustinut, insa desfiintarea functiei de presedinte este de neconceput.

Dar ce facem cu atributiile presedintelui eliminat? Are domnul Chiuariu solutie si pentru asa ceva. Cele mai multe ar urma sa fie exercitate de primul ministru, adica preogrativele executive, in domeniul politicii externe, a securitatii nationale si a ordinii publice, cele privind reexaminarea legilor, numirea in functii publice (cu exceptia magistratilor), decorarea si gratierea.

Scapa doar preorogativele referitoare la procedura de desemnare a primului-ministru, care va merge la presedintele Curtii Constitutionale (si asta doar pentru ca nici macar in mintea domnului Chiuariu un om nu se poate desemna pe sine insusi), si numirea in functie a magistratilor, care va reveni presedintelui Inaltei Curti de Casatie si Justitie, respectiv procurorului general. Pe ei cine ii numeste in functie?

Asadar, dl. Chiuariu ne propune concentrarea unei imense puteri in mana unui singur om si inca numit, nu ales prin vot direct. Iar exercitarea acestei imense puteri, cu mult mai mare decat cea a presedintelui Romaniei, ales prin vot direct de intreg electoratul tarii, va depinde exclusiv de aranjamentele partidelor, pe criterii care au facut posibila, de exemplu, si numirea lui Bogdan Olteanu ca viceguvernator al BNR.

Dar daca tot nu-l deranjeaza o astfel de concentrare de putere, care contravine oricaror principii liberale, de ce nu se gandeste domnul Chiuariu la reunirea atributiilor la nivelul presedintelui, adica la sistemul consacrat al republicii prezidentiale, ca in SUA? De ce e nevoie de aceasta reinventare a rotii?

In fapt, Tudor Chiuariu propune un sistem hibrid care nu exista niciunde in lume. Toate tarile lumii au un conducator, fie ca se numeste presedinte, ales prin vot direct sau de catre Parlament, cu atributii mai extinse (republica prezidentiala) sau mai restrans (republica parlamentara), fie ca se numeste monarh, si el cu atributii mai extinse sau restranse in functie de prevederile Constitutiei, sau guvernator.

Dar pentru ca polticieni precum Tudor Chiuariu, promovati fara niciun merit, strict in functie de aranjamentelor de culise viseaza la generalizarea si oficializarea acestor practici. Exact la fel au facut liberalii si cu votul uninominal pe care l-au masacrat pentru a le servi interesele.

In plus, nu ar fi pentru prima data cand ura fara de Traian Basescu, altfel spus, personalizarea excesiva, naste aberatii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Tudor Chiuariu revizuirea Constitutiei, #Chiuariu desfiintare presedinte premier, #conducator Romania Chiuariu , #stiri Tudor Chiuariu