Guvernul a adoptat ceea ce a scos oamenii in strada in ianuarie 2012 Interviu cu Tudor Ciuhodaru

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 13 Martie 2014, ora 08:25
9904 citiri
Guvernul a adoptat ceea ce a scos oamenii in strada in ianuarie 2012 Interviu cu Tudor Ciuhodaru

PP-DD va sustine orice motiune de cenzura impotriva Guvernului Ponta, iar cei 7 reprezentanti ai partidului care si-au retras semnatura de pe motiunea PDL nu reflecta decizia grupului parlamentar, spune deputatul PP-DD Tudor Ciuhodaru.

Intr-un interviu accordat Ziare.com, Tudor Ciuhodaru explica migrarile masive ale parlamentarilor PP-DD, situatia actuala a partidului si subliniaza ca acesta nu sustine Guvernul Ponta 3.

Pe de alta parte, Tudor Ciuhodaru acuza Guvernul Ponta ca a decis prin ordonanta de urgenta exact masura impotriva careia s-a iesit in strada in 2012, adica privatizarea sistemului de urgenta: "Cand ordonanta a ajuns in comisie multi colegi au si spus: pai, asta nu este exact lucrul pentru care s-a iesit in strada?".

Totodata, Tudor Ciuhodaru sustine ca Guvernul vrea respingerea unui proiect de lege aflat la Camera Deputatilor care ar rezolva problema victimelor malpraxis-ului: "Tot e la moda guvernarea copy-paste: sa ia proiectul de pe ordinea de zi a Camerei Deputatilor, sa-l copieze si sa rezolve problema".

Unde afla acum PP-DD, sustine guvernul sau e in opozitie?

Suntem singurul partid parlamentar de opozitie care nu a fost niciodata la putere. Am aratat deja ca avem si solutii si variante pentru cetateni si va dau exemple de proiecte: alocarea de 6% din PIB pentru sanatate sau marirea la 200 de lei a alocatiilor pentru copii.

Cum a votat PP-DD in cazul Guvernului Ponta 3? O majoritate de peste 60% inseamna mai mult decat PSD, UNPR-PC si minoritati.

Am votat impotriva Guvernului, dupa cum am anuntat, cu bilele la vedere.

Si, totusi, inainte de vot ati oferit noului guvern sprijin parlamentar.

Am pus o contraoferta romaneasca la varianta UDMR, fara sa cerem functii. Am conditionat sustinerea de cateva aspecte clare: sa nu se mai faca troc cu limba romanilor si cu simbolurile nationale si adoptarea proiectelor noastre sociale, depuse deja in Parlament.

Ce raspuns concret ati primit?

Niciunul, iar UDMR este la guvernare.

Sustineti motiunea de cenzura pentru care PDL aduna semnaturi?

Indiscutabil vom sustine orice motiune de cenzura. Avem aceeasi Marie cu alta palarie.

Si, totusi, 7 reprezentanti ai PP-DD si-au retras semnaturile de pe motiunea PDL, iar dl. Dragnea le-a multumit public pentru acest lucru.

Au fost doar cei 7, insa grupul parlamentar nu si-a retras semnaturile. Seful grupului, dl. Fenechiu, a explicat cu multa diplomatie acest lucru. Daca ar fi fost un alt context si liderul de grup ar fi luat alta categorie de masuri?

La ce context si la ce masuri va referiti?

Eu nu sunt la fel de diplomat ca dl. Fenechiu. Masurile puteau fi si de alta natura.

Suspendare, excludere?

Sunt doar 7 parlamentari, grupul nu si-a retras semnaturile, acest lucru este esential.

Va confruntati cu o migratie masiva din PP-DD. La Senat nu mai aveti decat 5 dintre cei 7 senatori necesari pentru a forma un grup. A demisionat chiar liderul grupului. Cum explicati aceasta hemoragie?

Pe vremea cand viitorul premier Boc era in Opozitie, grupul parlamentar al domniei sale ajunsese la 10 membri. Asta nu l-a impiedicat ulterior sa devina prim-ministru. Exista o migratie politica legata de diverse motive, de la lipsa de experienta politica, la interese de alta natura. Atunci cand nu esti la putere, multi dintre cei care nu rezista in Opozitie aleg solutia usoara. Dar ma intreb cate din promisiunile facute cetatenilor s-au realizat prin trecerea lor in barca Puterii. Nu am vazut niciun proiect concret. Daca as fi vazut, poate as fi avut un motiv de intelegere.

PNL acuza o campanie de racolare dusa de actuala Putere. O resimtiti si dvs?

Presiuni au existat de la inceputul mandatului, iar semnalul ca USL se va rupe a fost dat atunci cand primul parlamentar PP-DD a ajuns alaturi de Putere. Nu avea niciun sens ca la o majoritate de 70% sa te incarci cu alti parlamentari. Sigura explicatie era marja de siguranta in vederea fracturii care s-a si produs. Cat despre PNL, nu stiu daca poate emite o astfel de acuzatie, cat timp de-a lungul timpului toate partidele care au fost la putere ar fi avut posibilitatea sa rezolve fenomenul migratiei politice, dar nu au facut-o.

Parlamentarii PP-DD pleaca si spre stanga, si spre dreapta, si spre UNPR, si spre PMP, de exemplu. Care este de fapt doctrina PP-DD?

Doctrina noastra este nationala si sociala. Noi vorbim despre valori romanesti, istorie romaneasca, resurse romanesti, traditii romanesti.

Si, totusi, sunteti de stanga sau de dreapta?

Am vazut pe scena politica partide de stanga cu cei mai bogati oameni din Romania, care participa la raliul de la Monte Carlo, iar in dreapta, politicieni care in loc sa vina cu masuri economice fac minunate afaceri cu statul. Noi ramanem pe doctrina nationala si sociala.

Veti avea lista la europarlamentare?

Cu siguranta.

Si, daca intrati in PE, carui grup ar urma sa va afiliati?

Sunt inca discutii in acest moment.

Va asteptati si la alte plecari din PP-DD?

La un moment dat se vor imparti apele in PP-DD. Se va vedea exact care sunt parlamentarii care vor si pot sa faca opozitie, care sunt loiali partidului si celor care i-au votat. Deja avem un nucleu dur de parlamentari care au votat impotriva superimunitatii, care au votat pentru ca parlamentarii condamnati, cu sau fara suspendare, sa-si piarda automat mandatul, care sustin votul alb si interzicerea migratiei politice.

La selectarea candidatilor PP-DD ati gresit acceptand multe persoane controversate, scoase pe tusa de alte partide, ca indezirabile? Platiti acum pretul acestor criterii?

Sunt partide care au avut candidati oameni cu dosare penale, ajunsi acum parlamentari. Suntem un partid tanar, in proces de reorganizare si exista lucruri pe care nu le poti controla. Si din partidele istorice se pleaca dintr-un loc intr-altul. Am vazut sefi de organizatie PDL ajunsi sefi de organziatie PNL sau PSD.

L-ati audiat pe ministrul Sanatatii in Parlament. A vadit dl. Banicioiu la audiere mai multa viziune reformista decat dl. Nicolaescu?

Daca tot vorbim prin comparatie, eu imi aduc aminte de audierea d-lui Nicoleascu, cand i-am pus 13 intrebari. Intre ele: daca se introduce coplata, a evitat sa raspunda, iar ulterior a introdus-o; cand se vor reinfiinta spitalele defiintate, nu am auzit ca in Moldova sa fi fost reinfiintat vreunul; cand vor aparea spitalele regionale, niciun raspuns.

I-ati pus aceleasi intrebari si d-lui Banicioiu?

Da. Si astept raspunsurile. Am in orice caz asteptari mai mari de la un ministru care vine din sistemul sanitar. Deocamdata am reusit deblocarea burselor rezidentilor. Dar ele nu vor rezolva problema, cat timp salariile rezidentilor nu vor fi dublate si nu vor fi platite garzile. Statul pierde anual 68 de milioane de euro cu scolarizarea medicilor care pleaca in strainatate. Dublarea salariilor medicilor ar costa doar 40 de milioane de euro pe an.

Cat despre reforma Sanatatii, legea aceea a ajuns atat de amendata, de peste 1.000 de ori, incat in curand va fi neconstitutionala. Si m-am saturat de reformele acestea in care inainte de alegeri se spune una si se face alta.

Va dau un exemplu: in ianuarie 2012 s-a iesit in strada impotriva privatizarii sistemului de urgenta. Paradoxal, guvernul USL, care atunci se opunea acestui lucru, a emis o odonanta prin care ambulanta privata a fost introdusa in sistemul de urgenta, a intrat in coordonarea lui 112. (OUG 91/2012, publicata din MOf din 27 decembrie 2012, punctul 26 - n.red.). Cand ordonanta a ajuns in comisie multi colegi au si spus: pai, asta nu este exact lucru pentru care s-a iesit in strada?

Ce a facut actuala Putere in Sanatate imediat ce s-a instalat? A centralizat achizitiile publice si a secretizat documentele de la Ministerul Sanatatii de parca era Pentagon.

Era mai bine daca dl. Nicolaescu si-ar fi dus planul pana la capat si pachetul minim ar fi intrat in vigoare de la 1 aprilie sau e preferabila amanarea pe care o sugereaza deja dl. Banicioiu?

Este un pachet microspcopic de servicii de sanatate, facut fara transparenta. Trebuie o noua lege a sanatatii in care sa se stabileasca si un alt sistem de asigurari de sanatate. E nevoie de o modificare a taxei claw-back pentru ca medicamentele ieftine dispar de pe piata, ceea ce e o mare problema. Si este imperios necesara deblocarea posturilor din sanatate. Cele 1.200 deblocate in decembrie impartite la 450 de spitale din Romania inseamna cam doua posturi pe spital.

Si e nevoie de o lege a malpraxis-ului. In actualul sistem, foarte complicat, pacientii despagubiti efectiv pot fi numarati pe degetele de la o mana. Avem pe ordinea de zi un proiect de lege care spune ca, in maximum 60 de zile, orice pacient prejudiciat trebuie despagubit. Dar Guvernul vrea respingerea lui ca sa faca altul, nu se stie cand.

Tot e la moda guvernarea copy-paste: sa ia proiectul de pe ordinea de zi a Camerei Depuatilor, sa-l copieze si sa rezolve problema.

Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER, partidul condus de fostul premier Dacian Cioloș, anunță că a trimis o invitație la dialog colegilor de la USR, PMP și Forța Dreptei, filialele din București, în vederea găsirii...
#PPDD motiune de cenzura, #parlamentari PPDD migratie, #privatizare ambulanta, #lege malpraxis , #stiri Tudor Ciuhodaru