Parlamentar si protestatar la Pungesti: Gaze de sist = cutremur, seceta, cancer - Interviu

Joi, 17 Octombrie 2013, ora 14:22
4668 citiri
Parlamentar si protestatar la Pungesti: Gaze de sist = cutremur, seceta, cancer - Interviu

Parlamentarul PP-DD de Vaslui Tudor Ciuhodaru, participant la protestele fata de gazele de sist din comuna Pungesti si initiator al unei legi de interzicere a exploatarii acestora prin fracturare hidraulica, ataca dur exploatarea gazelor de sist, considerand ca va aduce cutremur, seceta si cancer.

El spune ca va initia referendumuri de demitere a decidentilor locali si parlamentarilor din zona care au sprijinit exploatarea gazelor de sist. "Ei au gazele, noi avem chibritul", a avertizat parlamentarul.

Ciuhodaru ii cere premierului Victor Ponta sa vina sa discute cu oamenii din Vaslui, cum a facut-o la Rosia Montana, spunand ca acestia risca sa nu aiba cu ce trai, daca apa lor va fi infestata din cauza exploatarilor. Deputatul aminteste ca Guvernul Ungureanu a cazut din cauza gazelor de sist si a exploatarii de la Rosia Montana, iar cei care l-au dat jos pe tema asta au facut acum o intoarcere la 180 de grade.

Citeste mai jos interviul acordat Ziare.com de medicul Tudor Ciuhodaru, parlamentar de Vaslui:

Ce parere aveti despre protestele de la Pungesti fata de gazele de sist, avand in vedere ca dumneavoastra sunteti initiatiorul unei legi pentru interzicerea exploatarilor prin fracturare hidraulica?

Am fost acolo. Sunt parlamentar acolo, sunt presedintele organizatiei judetene (a PP-DD-n.red), sunt alaturi de oamenii pe care-i reprezint, care sunt foarte nemultumiti. Li s-a promis una in Vaslui, Barlad, in decembrie 2012 (de catre USL-n.red), parlamentarii din zona plangeau si jurau cu mana pe Biblie ca nu se vor face aceste lucruri, iar azi trimit jandarmii sa ii bata.

Ce ne puteti spune de protest, cat de violent a fost?

Am stat azi noapte (miercuri noapte -n.red) pana tarziu acolo, au fost violente in zona, ciocniri intre jandarmi si oamenii de acolo. Sunt controverse, nu stiu ce s-a intamplat cu cel de 80 de ani care a murit.

A murit, sunteti sigur?

Oamenii spun ca a murit, media locala spune ca a murit, nu vreau sa fac speculatii pe aceasta tema. Stiu ca a fost barbatul de 57 de ani care a ajuns la spital, alte cateva cazuri in care au necesitat ingrijiri medicale.

Nota redactiei: Nimeni nu a murit la protestul de la Pungesti, dar un batran a lesinat, iar televiziunile, pentru cateva minute, au dat informatia ca a murit, in mod eronat.

Cand mortul misca - mare manipulare a gazelor de sist

Oamenii au dreptul sa protesteze, isi apara saracia si nevoile si neamul.

Unde credeti ca vor ajunge protestele fata de gazele de sist?

Vreau ca premierul sa vina si in Vaslui sa vada ce vor oamenii, daca a fost in mina. Al doilea lucru, sa fie deblocata legea mea privind interzicerea fracturarii hidraulice, sta de 2 luni pe ordinea de zi si nu mai ajunge in Senat.

Ne rezervam si dreptul de a continua aceste proteste si, cand prima sonda va ajunge in pamantul din Vaslui, vom initia si o campanie de strangere de semnaturi sa-i demitem.

Pe cine?

Pe cei din administratia locala si pe parlamentarii din zona (ai USL-n.red), eu sunt singurul parlamentar al Opozitiei din zona. Vaslui e un judet rosu, suntem 1 la 13.

Le-am spus si aseara oamenilor - ei au gazele, noi avem chibritul!

Ne puteti spune care credeti ca sunt pericolele gazelor de sist?

Ca sa vorbim in 3 cuvinte - cutremur, seceta, cancer. Apropo de tehnica asta a fracturarii hidraulice prin injectarea apei sub presiune, a provocat multe probleme si in Statele Unite.

O comparatie cu zona Izvoarele, intre 1997 si 2000 au fost 21 de cutremure de gradul 3. In ultimii 3 ani au fost peste 200 de cutremure, legat sau nu de gaze de sist.

Franta a interzis gazele de sist in 2011, a urmat si Bulgaria, iar in momentul asta sunt 2 directive europene care atrag atentia asupra pericolelor procesului de fracturare hidraulica.

In America, Vermont e primul stat care a interzis definitiv aceasta tehnica de extragere a gazelor de sist.

Din punctul de vedere al mediului, sunt sute de substante utilizate, se baga sub presiune, 8 dintre ele sunt clasificate drept cancerigene.

Am si o interpelare catre doamna Plumb, ce substante utilizeaza domnii astia de la Chevron.

Am vazut alte opinii care spuneau ca doar 1 din 1.000 de puturi are probleme, ca pericolul e relativ mic. Ce spuneti de asta?

Atat timp cat cei obligati sa ne ofere informatii, adica premierul, ministrul Mediului, ministrul Sanatatii, au raspuns ca nu raspund deloc, se ridica mari semne de intrebare.

Gazele de sist: Dezinformare, manipulare emotionala, campanii media partinitoare - Interviu

De ce inainte de 2012 erau atat de impotriva? Guvernul Ungureanu a picat exact pe cianuri si pe gaze de sist. Acum lucrurile s-au schimbat. Ce i-au facut sa devina sustinatorii Chevron?

Doi - exista multe voci care spun ca in SUA, si e adevarat, exploatarea se face in zone nepopulate sau cu populatie extrem de redusa. Nu vorbim de acelasi lucru in Vaslui - oamenii astia traiesc din agricultura, au nevoie de apa, in clipa in care le-ai poluat panza freatica si le-ai omorat agricultura, i-ai lasat fara nicio sursa de venit in cea mai saraca zona din Europa.

Daca vorbim de partea cu "ce castiga Romania?", am mari rezerve, ni se baga sub ochi mitul locurilor de munca. Sa fim seriosi, o companie nu e institutie de caritate sau biserica. Castigurile sunt foarte mici, apropo de redeventa, nu mi se pare normal sa ne vindem resursele ca Papua Noua Guinee.

Intr-o varianta ca asta, cei din Vaslui vor fi oameni de serviciu sau paznici.

Iar daca imi spune cineva de siguranta energetica, sa fim seriosi! Aceasta companie va exploata gazul in interesul propriu, va da gazul la ce pret va avea chef. Modalitatile de introducere "sist pe sest" sunt schimbari la 180 de grade, ridica multe semne de intrebare.

Gusa: Gazele de sist ne vor distruge mediul, nu vom avea independenta energetica - Interviu

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Ciuhodaru gaze sist, #Ciuhodaru protestatar Pungesti , #stiri Tudor Ciuhodaru