Tudor Ciuhodaru vrea ca toate drogurile sa fie scoase in afara legii

Duminica, 03 Iulie 2011, ora 13:17
1488 citiri
Tudor Ciuhodaru vrea ca toate drogurile sa fie scoase in afara legii
Foto: www.ghidecabinet.ro

Medicul Tudor Ciuhodaru va sustine pe 7 iulie, in cadrul Actiunii Europene privind Drogurile (EAD), de la Varsovia, ca toate drogurile sa fie scoase in afara legii.

La invitatia Comisiei Europene si a presedintiei Consiliului Europei, deputatul Tudor Ciuhodaru va sustine necesitatea abordarii integrate a fenomenului drogurilor si va participa la elaborarea unui model de guvernanta clinica in ceea ce priveste abuzul de substante.

"Consideram ca abuzul de substante trebuie sa fie considerat o problema de sanatate publica ce necesita o abordare integrata care sa implice toti factorii ce intervin succesiv sau simultan in preventia si terapia consumului de droguri prin realizarea unui nou model de guvernanta clinica la nivel national si european. Consideram ca problema consumului de substante psihoactive este pusa gresit, ele fiind impartite artificial in droguri de mare risc si droguri "usoare, legale".

Impartirea este menita linistirii constiintei decidentilor si iluziei ca fenomenul este tinut sub control. Traficantii si moartea nu tin cont de aceste clasificari oficiale. Spun asta deoarece oricum am privi fenomenul consumului de etnobotanice, legale, de design, usoare, evolutia nu poate fi decat nefasta. (...) Din acest motiv sustinem ca toate drogurile trebuie sa fie scoase in afara legii", a precizat Tudor Ciuhodaru.

Ciuhodaru, in calitate de medic primar de urgente, specialist in toxicologie, a declarat ca numai sambata, intr-o singura zi, trei pacienti au solicitat serviciul de urgenta in urma consumului de etnobotanice.

In cea mai grava stare de sanatate a fost adusa o tanara de 24 de ani, din Vaslui, ce consuma de 2 ani variate produse etnobotanice. Tulburarile de comportament, agitatia extrema, tulburarile cardiace, respiratorii si digestive au necesitat suport respirator si volemic asociate tratamentului simptomatic.

Ea este dependenta de etnobotanice, iar in ultima perioada a crescut progresiv dozele si a trecut la drogurilor ilegale precum cannabis, heroina, cocaina.

Conform medicului, aparitia fenomenului etnobotanicelor a modificat profilul pacientului cu abuz de substante ce devine mai expus riscului de intoxicatie acuta, supradoza si deces.

"Nevoile de terapie ale acestor pacienti depasesc cu mult posibilitatile actualelor structuri medicale si impun aparitia centrelor integrate care sa realizeze preventia, tratamentul si readaptarea in societate a pacientului cu abuz de substante.

In acest moment constatam doar incercari disparate de abordare a acestui tip de pacient existand multiple institutii ale statului si ONG-uri preocupate de aceasta problema, dar actiunile lor sunt ineficiente in absenta unei viziuni holistice a fenomenului si a comunicarii inadecvate sau chiar absente intre actorii implicati in problema managementului abuzului de substante", a conchis Tudor Ciuhodaru.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Tudor Ciuhodaru droguri, #droguri scoase afara legii , #stiri Tudor Ciuhodaru