Autobuzele cumpărate de Tudor Pendiuc valorează acum cât un morman de fier vechi. Prejudiciul uriaș imposibil de recuperat

Miercuri, 23 Martie 2022, ora 03:43
24357 citiri
Autobuzele cumpărate de Tudor Pendiuc valorează acum cât un morman de fier vechi. Prejudiciul uriaș imposibil de recuperat
Tudor Pendiuc, fostul primar al Piteștiului, a fost condamnat în acest dosar, pe fond, la 8 ani de pușcărie

Cele 80 de autobuze pe care fostul primar al Piteștiului, Tudor Pendiuc, le-a achiziționat ilegal în anul 2008 prin fapte de abuz în serviciu – pentru care instanța de fond l-a condamnat la 8 ani de închisoare – au ajuns să valoreze cât greutatea lor la fier vechi.

Municipalitatea nu va reuși niciodată să își recupereze prejudiciul de 6,3 milioane de euro. În plus, inculpații din dosar vor să scape de sechestrul pe avere.

„Nu sunt cumpărători pentru aceste autobuze. Sunt Euro 3 și Euro 4 și nimeni nu le mai ia pentru că legislația nu permite achiziția autovehiculelor mai jos de Euro 5. Au valoare de fier vechi”, a arătat avocatul firmei Publitrans, societate aflată în insolvență și parte intervenientă în dosar.

Curtea de Apel București judecă apelul declarat de inculpați – inclusiv de Tudor Pendiuc și de fiica acestuia, Emanuela – împotriva deciziei de condamnare pronunțată de Tribunalul București pe data de 12 februarie 2020. Numai că dosarul e din 2015, iar faptele din 2007-2008.

S-au scurs aproape 15 ani de la decizia de reînnoire a parcului auto din Pitești, în legătură cu care Tudor Pendiuc, fostul edil al minicipiului, este judecat pentru abuz în serviciu.

„Valoarea de fier vechi (n.r. – a autobuzelor) este de 8.000 – 10.000 de lei”, a arătat procurorul de ședință al DNA.

„Asta, că nu pot fi valorificate, ține de judecătorul care va fi desemnat să judece apelul. Să precizeze în scris lichidatorul (n.r.- lichidatorul judiciar al Publitrans 2000) dacă e de acord cu valorificarea acestor bunuri, înțeleg că e de acord. Asta ar însemna ca bunurile să se ducă la ANABI, iar ANABI să fie custode (n.r. – Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate). Vedem dacă se va găsi o firmă de dezmembrări care să valorifice piesele, se poate obține o sumă mai mare”, a declarat judecătorul.

Dosarul lui Tudor Pendiuc a fost strigat marți, 22 martie, în complet de continuitate, după ce unul dintre judecători, Alin-Benone Răduinea, a fost detașat la CSM. Un alt judecător va fi desemnat prin procedura aleatorie, pentru a-l înlocui pe magistratul detașat.

Care este miza „permutărilor” de magistrați din dosarul lui Pendiuc

La ultimul termen de judecată, cel din data de 23 februarie 2022, avocații lui Tudor Pendiuc au recuzat completul de judecată format din magistrații Adina-Adriana Radu şi Alin-Benone Rădiunea, invocând aspecte de imparțialitate.

„A fost admisă cererea de recuzate a Parchetului și s-a dispus trimiterea cauzei spre soluționare completului inițial constituit, adică dumneavoastră, onorat complet. Însă, pentru a înlătura orice suspiciune legată de imparțialitate, cauza trebuia înaintată spre repartizare aleatorie. Teama inculpatului este că s-ar urmări judecarea cauzei de către un anumit complet”, a argumentat avocatul lui Tudor Pendiuc.

Cererea de recuzare a fost respinsă ulterior, însă la scurt timp judecătorul Alin-Benone Rădiunea a fost detașat la CSM.

Schimbările completului de judecată din Dosarul Publitrans al lui Tudor Pendiuc vin în contextul în care urmează audierea inculpaților.

Opt ani de pușcărie pentru Tudor Pendiuc în „Dosarul Publitrans”

Fostul primar al municipiului Piteşti, Tudor Pendiuc, a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti, pe dată de 12 februarie 2020, la 8 ani de închisoare cu executare pentru luare de mită şi abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave.

În acelaşi dosar, fiica lui Pendiuc, Emanuela, a fost condamnată la 5 ani de închisoare cu executare pentru complicitate la luare de mită şi spălare de bani. Asta pentru că - spun procurorii - o parte din mita pe care Tudor Pendiuc ar fi primit-o în acest caz de la afaceristul Valentin Visoiu ar fi constat într-un apartament în București, într-un ansamblu rezidențial, în valoare de 130.900 de euro, pentru fiica sa.

Afaceritul Valentin Vişoiu (acţionar la CNCD SA, SC Conarg SA, Conarg Real Estate SRL) a primit 7 ani şi 8 luni de închisoare, iar Gheorghe Văsîi şi Constantin Scarlat (reprezentanţi ai SC Girexim Universal SA şi SC CNCD SA) - câte 6 ani de închisoare fiecare.

Instanţa a dispus încetarea procesului penal pornit împotriva lui Ion Constantin, fost consilier al lui Pendiuc, constatând că a intervenit decesul acestuia.

Alte condamnări în dosar:

  • Robert Aurelian Roman (director general în cadrul SC Publitrans 2000 SA) - 4 ani şi 6 luni de închisoare.
  • Emilian Nechita (director executiv al Direcţiei Tehnice din cadrul Primăriei Piteşti şi preşedinte al Comisiei de evaluare) – 4 ani şi 6 luni.
  • Manuel Vasile Rotaru (director general în cadrul SC Publitrans 2000 SA ) - 5 ani şi 6 luni.
  • Elena Berinde (director economic în cadrul SC Publitrans 2000 SA) - 5 ani şi 6 luni închisoare.
  • Lucia Corina Ivan (Serviciu Unitate Monitorizare Servicii Publice) - 4 ani şi 6 luni.
  • Doru Alexandru Petria (ofiţer de poliţie judiciară în cadrul DNA) - amendă penală în cuantum de 30.000 de lei.
  • Mihai Petria - amendă penală în cuantum de 15.000 de lei.
  • Elena Carmen Lis - amendă penală în cuantum de 9.600 de lei.

Pe latură civilă, fostul primar Tudor Pendiuc este obligat, în solidar cu alți inculpaţi, la plata către partea civilă – Consiliul Local al municipiului Piteşti a sumei de 23.013.099,65 lei.

Instanţa a mai dispus confiscarea de la fiica fostului primar a unui apartament, primit de către Tudor Pendiuc cu titlu de mită. Totodată, se menţine măsura sechestrului asigurător dispus asupra sumelor de 44.175 de euro şi 27.801 de lei, ridicate cu prilejul efectuării percheziţiei.

Cum a motivat instanța de fond pedepsele grele din dosarul lui Pendiuc

Instanța a explicat motivele pentru care a hotărât să îl condamne pe Tudor Pendiuc la o pedeapsă de 8 ani de închisoare:

  • Nu a recunoscut săvârșirea faptelor reținute în sarcina să în ciuda unui probatoriu vast și convingător.
  • Nu a dorit să dea declarații în cauză în faza urmăririi penale sau în timpul cercetării judecătorești.
  • A săvârșit faptele deduse judecății în calitate de primar, folosindu-se de influența pe care o avea asupra persoanelor care îi erau subordonate din punct de vedere profesional.

„Față de întreagă activitate infracțională pe larg expusă în prezenta sentință, instanța de judecată apreciază că numai executarea în mediu carceral este aptă să asigure scopul preventiv și educativ al pedepsei ce urmează a fi aplicată inculpatului, modul concret de săvârșire a faptelor reprezentând un criteriu care stă la baza funcției de exemplaritate ce trebuie să primeze”, motivează Tribunalul București.

De asemenea, judecătorul fondului a explicat de ce a condamnat-o pe fiica fostului primar la 5 ani de pușcărie. În timpul procesului, Emanuela Pendiuc s-a apărat și a susținut că banii pentru apartament i-a avut din economii, de la bunica sa și dintr-un împrumut de la un prieten. Instanța a desființat această apărare.

„Instanța de judecată nu poate primi apărarea inculpatei Pendiuc Emanuela-Elena în sensul că apartamentul a fost achitat din fonduri proprii și din donații din partea bunicii (avansul contractului de vânzare - cumpărare), respectiv dintr-un împrumut de bani primit de la numitul Inal Cagri, în condițiile în care toate aceste afirmații sunt contrazise de probele administrate în cauză. Astfel, relativ la economiile pretins a fi fost făcute, deși inculpata a afirmat că a lucrat încă din timpul studenției, nu a reușit să facă dovada împrejurării că sumele de bani astfel câștigate îi ajungeau atât pentru plata chiriei, a utilităților și nevoilor proprii, cu atât mai mult cu cât în perioada de referință nu figurează cu depozite la bănci”, explică Tribunalul București.

Acuzațiile procurorilor DNA în „Dosarul Publitrans”

Dosarul are legătură cu un contract de achiziţie a unor autobuze de către SC Publitrans 2000 SA, societate care asigura transportul public local în Piteşti, având ca acţionar unic Consiliul Local Piteşti.

Potrivit DNA, în strategia de dezvoltare durabilă a serviciului de transport public local de călători în municipiul Piteşti era prevăzut că Publitrans să înlocuiască parcul auto cu 80 de autobuze noi, achiziţionate de Consiliul Local prin alocare de fonduri.

Anchetatorii susţin că fostul primar Tudor Pendiuc a făcut demersuri astfel încât, cu încălcarea prevederilor legale, să fie încheiat, executat şi prelungit un contract de asociere în participaţiune între Publitrans şi societăţile private CNCD/Girexim Universal SA, în folosul ultimelor două firme.

Pedeapsa primită de doi polițiști de frontieră care au luat mită 5 kilograme de brânză. Decizia instanței în cazul șpăgarilor
Pedeapsa primită de doi polițiști de frontieră care au luat mită 5 kilograme de brânză. Decizia instanței în cazul șpăgarilor
Doi polițiști din Botoșani au primit o pedeapsă „atipică” pentru fapte de corupție. Întrucât au luat mită cinci kilograme de caș, judecătorii i-au obligat să dea înapoi banii pe...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Tudor Pendiuc, #autobuze, #pitesti, #fier vechi, #anabi, #prejudiciu, #abuz in serviciu, #DNA , #justitie