Prima reactie a ministrului Justitiei dupa ce Lazar a atacat in instanta procedura de revocare

Luni, 05 Noiembrie 2018, ora 11:31
11118 citiri
Prima reactie a ministrului Justitiei dupa ce Lazar a atacat in instanta procedura de revocare
Foto: Arhiva Ziare.com

Tudorel Toader a primit si a citit plangerea depusa de procurorul general Augustin Lazar la Ministerul Justitiei.

Amintim ca vineri procurorul general a depus la Curtea de Apel Alba Iulia o cerere de suspendare a procedurii de revocare declansata de ministrul Justitiei, iar la Ministerul Justitiei o plangere prealabila impotriva actului administrativ reprezentat de raportul de revocare al ministrului Tudorel Toader.

"In Romania, accesul la Justitie este garantat pentru orice persoana. Problema e sa nu abuzam de acest drept. Din pacate, multi abuzeaza. Eu am plangerea aceea. Am citit-o. Astazi, cand programul imi va permite, voi face o declaratie mai cuprinzatoare privind legalitatea procedurii de numire in functia de procuror general", a declarat, luni dimineata, Tudorel Toader.

De asemenea, Toader a reiterat ideea ca, daca in 2016 ar fi fost ministru al Justitiei, el nu l-ar fi numit in functie pe Augustin Lazar, intrucat dosarul sau era incomplet.

"Pe data de 16 martie 2016, cand s-a inchis procedura - termenul de inscriere, dosarul candidatului Lazar avea doua piese: declaratia de intentie, prin care declara ca vrea sa fie procuror general, si un CV. Nu exista nimic in plus. Va spuneam si va repet, daca eram ministru al Justitiei, spunceam 'cate dosare avem?', 'patru', 'sunt complete?', 'nu, unul nu este', 'la revedere'. Nu ma puneam eu ca ministru sa caut sa-i completez dosarul unuia dintre candidati", sustine Toader.

De altfel, prima oara cand a adus acest aspect in discutie, Toader explica: "Ar fi trebuit sa spuna daca afirmatiile facute sunt sau nu adevarate. Adica noi riscam sa tragem concluzii inainte de a vedea daca spusele sunt adevarate sau nu.

Legea spune care sunt piesele ce trebuie cuprinse in dosar si se primeste doar un CV la email in dosarul atasat. Daca nu era complet dosarul, eu, personal, ca ministru, nu primeam dosarul. Sigur pot fi aduse si multe alte argumente".

La randul sau, Parchetul General a publicat, pe site-ul institutiei, documentele care arata criteriile, conditiile si documentele pe care Ministerul Justitiei le-a solicitat lui Augustin Lazar, in aprilie 2016, cand a candidat pentru functia de procuror general, pentru a demonstra ca procedura a fost legala.

"Urmare a afirmatiilor manipulatorii lansate in mass-media, aratam care au fost criteriile, conditiile si documentele solicitate de catre Ministerul Justitiei pentru desfasurarea procedurii de numire, in aprilie 2016, a procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie - procedura legala si transparenta", se arata pe site-ul Parchetului General.

Intre documentele prezentate se numara adresa formulata de ministrul Justitiei de la acea vreme, Raluca Pruna, si lista criteriilor si calendarul procedurii de recrutare pentru ocuparea functiei de procuror general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

In adresa transmisa de Pruna se arata ca un candidat trebuie sa aiba un dosar care sa contina CV, o scrisoare de intentie.

Amintim ca ministrul Justitiei a declansat procedura de revocare a procurorului general Augustin Lazar in 24 octombrie

Ciolacu nu-l vrea pe Iohannis comisar european. "Nu cred că aș fi dispus să-l nominalizez"
Ciolacu nu-l vrea pe Iohannis comisar european. "Nu cred că aș fi dispus să-l nominalizez"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, miercuri seară, 24 iulie, că nu a discutat cu preşedintele Klaus Iohannis despre o eventuală nominalizare a acestuia într-un post de comisar european. În...
Ciolacu ar putea fi primul președinte PSD care nu candidează la alegerile prezidențiale. "Este posibil orice / Eu sunt un om simplu, nu e nicio tactică"
Ciolacu ar putea fi primul președinte PSD care nu candidează la alegerile prezidențiale. "Este posibil orice / Eu sunt un om simplu, nu e nicio tactică"
Întrebat miercuri seară, 24 iulie, dacă ar putea fi primul preşedinte al social-democraţilor care nu va candida la alegerile prezidenţiale, Marcel Ciolacu, a afirmat, că "orice este...
#Tudorel Toader plangere Lazar Augustin , #Augustin Lazar
  1. Ciolacu nu-l vrea pe Iohannis comisar european. "Nu cred că aș fi dispus să-l nominalizez"
  2. Ciolacu ar putea fi primul președinte PSD care nu candidează la alegerile prezidențiale. "Este posibil orice / Eu sunt un om simplu, nu e nicio tactică"
  3. Iohannis: slăbiciuni și merite în 10 ani de politică externă
  4. Reacția liderului AUR după ce PNL a declarat că ”Planul Simion este o minciună şi o iluzie”. Mesajul de la Pata Rât
  5. Ciucă vrea modificarea legilor Apărării înainte de alegeri. Ce l-a determinat pe liderul PNL să ceară acest lucru
  6. Ciucă n-are timp de Elena Lasconi. Liderul PNL susține că are programul prea încărcat
  7. Purtătorul de cuvânt al PNL: „George Simion și AUR nu vor da nici apartamente, nici credite ieftine. O schemă frauduloasă”
  8. Liderul AUR ar putea da explicații Parchetului despre ”Planul Simion”: ”Se angajează în numele unei funcţii pe care presupune că o va ocupa”
  9. Reacția lui Iohannis când, în timpul unui discurs, a sunat un telefon în sală: ”Complicat, domnule ambasador...” VIDEO
  10. România, pe ultimul loc în Europa cu privire la egalitatea de gen în politică. Câte femei au ajuns primari sau consilieri locali