Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, sustine ca in prezent are si mai multe argumente in sustinerea demersului pe care l-a initiat anul trecut privind revocarea procurorului general, Augustin Lazar.
"Daca atunci am prezentat 20 de motive in baza carora am solicitat evaluarea procurorului general, astazi, cu deplina convingere, va spun urmatorul lucru: argumentele, pe care le-am prezentat atunci si despre care am spus ca sunt - unele - cu caracter exemplificativ, astazi au devenit si mai numeroase, si mai evidente si mai convingatoare in sustinerea demersului pe care l-am initiat de revocare a procurorului general", a spus ministrul Justitiei, miercuri seara, la Digi24.
Toader a amintit ca momentul in care a declansat procedura de evaluare a lui Augustin Lazar a avut legatura cu protocoalele despre care CCR s-a pronuntat miercuri ca sunt neconstitutionale.
In data de 24 octombrie, Tudorel Toader a anuntat declansarea procedurii de revocare din functie a procurorului general.
Ministrul Justitiei a enumerat atunci 20 de puncte privind activitatea procurorului general, printre care: probleme grave de comportament si comunicare publica; probleme grave de management; lipsa organizarii eficiente si a asumarii responsabilitatii; discursuri eminamente politice si acuzatii la adresa autoritatilor statului; contestarea deciziilor Curtii Constitutionale; neindeplinirea obligatiilor asumate prin proiectul de management prin utilizarea pe scara larga a delegarilor in functii de conducere; critici aduse Parlamentului si Guvernului; modul de desfasurare a anchetei privind interventia jandarmilor la protestul din 10 august; incalcarea legii prin semnarea unor protocoale cu SRI.
Pe 2 noiembrie, Lazar a depus la Curtea de Apel Alba Iulia, oras in care isi are domiciliul, o actiune in contencios-administrativ prin care cerea suspendarea procedurii de revocare a sa din functie, demarata de ministrul Justitiei. Lazar solicita, de asemenea, si suspendarea executarii actelor care stau la baza emiterii propunerii respective, inclusiv a Raportului privind activitatea sa manageriala.
Instanta a decis insa ca nu are competenta teritoriala de a judeca acest proces. La randul sau, si CA Bucuresti si-a declinat competenta in favoarea CA Alba Iulia de a judeca dosarul. Instanta suprema va lua o hotarare finala in acest caz.