Comisia de la Venetia dezbate azi ordonantele lui Tudorel Toader, care au scos in strada magistratii. Cine a fost invitat din partea Romaniei

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Vineri, 21 Iunie 2019, ora 10:00
8357 citiri
Comisia de la Venetia dezbate azi ordonantele lui Tudorel Toader, care au scos in strada magistratii. Cine a fost invitat din partea Romaniei
Foto: Agerpres/ Flickr/ Presedintia Consiliului UE

Comisia de la Venetia ar putea da astazi un aviz referitor la prevederile OUG 7/2019 si OUG 12/2019 de modificare a Legilor Justitiei, care au declansat zeci de proteste in magistratura.

Membrii Comisiei vor discuta cu oficialii romani pe baza unui raport realizat de o echipa de raportori care a venit la sfarsitul lunii aprilie in tara noastra si a avut discutii cu mai multi oficiali romani.

Potrivit listei de invitati la acest eveniment, din delegatia romana fac parte fostul ministru al Justitiei, Tudorel Toader, consilierul prezidential Bogdan Aurescu si vicepresedintele Camerei Deputatilor, Eugen Nicolicea.

Intregul program al sedintei Comisiei de la Venetia poate fi consultat pe site-ul institutiei.

OUG de modificare a Legilor Justitiei sunt la numarul 12 pe ordinea de zi.

Foto: Comisia de la Venetia

Cum s-a ajuns aici

Comisia de Monitorizare a Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei a cerut opinia Comisiei de la Venetia, la solicitarea Forumului Judecatorilor din Romania (FJR) si a Partidului National Liberal (PNL).

Comisia de la Venetia invita autoritatile romane sa limiteze drastic utilizarea OUG-urilor, potrivit proiectului de aviz realizat de raportorii Comisiei de la Venetia.

Semnale de alarma

Potrivit draftului acestui aviz obtinut de Ziare.com, elementele cele mai problematice ale reformei legislative in domeniul Justitiei din 2018, identificate in avizul din octombrie 2018, fie au ramas neschimbate, fie au fost agravate.

"Cel mai ingrijorator, Guvernul continua sa promoveze modificari legislative prin ordonante de urgenta", atrag atentia expertii Comisiei de la Venetia.

Infiintarea SS, criticata

Comisia arata ca schimbarile facute in cadrul SS prin OUG sunt alarmante. Astfel, este probabil ca sectia sa primeasca (sau sa fi primit deja) cauze complexe si importante privind coruptia sau criminalitatea organizata.

"Intrucat sectia nu ar fi in masura sa solutioneze in mod eficace toate cauzele care intra in sfera sa de competenta, aceasta risca sa constituie un obstacol in calea luptei impotriva coruptiei si a criminalitatii organizate," se arata in document.

Quarterly Report - Editia 4

De ce îi apucă pe politicieni pofta de scris cărți în campanii electorale. Politolog: „E o întreagă tradiție”
De ce îi apucă pe politicieni pofta de scris cărți în campanii electorale. Politolog: „E o întreagă tradiție”
Obiceiul de a publica cărți în ani electorali este unul consacrat în rândul politicienilor. Anul acesta, Sebastian Burduja și-a lansat cartea „Planul pentru București”, la început de...
Primar din România: ”Suntem speriați de bombe când e vorba de fonduri europene”
Primar din România: ”Suntem speriați de bombe când e vorba de fonduri europene”
Ionuţ Pucheanu, primarul din Galaţi, a declarat marţi, 21 mai, că ”suntem speriaţi de bombe” când e vorba de fonduri europene. ”Când vine vorba de fonduri europene, cei care scriu...
#Comisia Venetia Tudorel Toader, #Comisia Venetia Ordonante justitie , #justitie
Comentarii
Poza MosGerila
MosGerila
rank 5
Pe Putorel, Niciolichea si ciordache vrei să-i văd in fata
Poza Te-o
Te-o
rank 5