Toader se lauda cu informatizarea instantelor. Birchall arata ca a gasit proiectul blocat si ea i-a adus finantare

Luni, 14 Octombrie 2019, ora 15:54
5994 citiri
Toader se lauda cu informatizarea instantelor. Birchall arata ca a gasit proiectul blocat si ea i-a adus finantare
Foto: Facebook/ Ana Birchall

Fostul si actualul ministru al Justitiei poarta un dialog online, prin postari pe Facebook, fiecare asumandu-si meritul pentrui informatizarea instantelor si dotarea cu echipamente IT de ultima generatie.

Fostul ministru Tudorel Toader isi asuma paternitatea acestui proiect si spune ca acesta a demarat inca din ianuarie 2019.

La randul sau, Ana Birchall se plange ca, atunci cand a venit in aprilie la MJ, proiectul de informatizare era blocat, din lipsa de finantare, nefiind alocati bani de la buget. Situatia s-ar fi rezolvat printr-o hotarare de guvern care a fost adoptata in septembrie.

Informatizarea Anei Birchall

Ana Birchall a explicat, luni, ca Ministerul Justitiei desfasoara in aceasta perioada cel mai amplu si complex proces de informatizare a instantelor.

Achizitia vizeaza dotarea cu echipamente informatice (statii de lucru, software si scannere corespunzatoare) pentru tot personalul instantelor din Romania - judecatori si personal auxiliar, iar valoarea totala a contractului este de 46.387.830 de lei.

"In aprilie, cand am venit la minister, am constatat ca acest proiect era blocat din lipsa de finantare, nefiind alocate sumele necesare in bugetul pe anul 2019.

Printr-un efort comun, prin Hotararea nr. 699/2019 din 17 septembrie 2019 (atasata), alaturi de colegii din Guvern, am reusit sa asiguram finantarea integrala, astfel incat procesul de informatizare sa fie realizat pana la finalul acestui an.

De aceasta investitie vor beneficia instantele, judecatori si personal auxiliar de specialitate, potrivit unui grafic stabilit clar intre Ministerul Justitiei si furnizori, astfel incat ultima livrare si instalare a echipamentelor va avea loc in data de 5 decembrie 2019.

Informatizarea instantelor de judecata este parte a unui proiect mai amplu promovat de Ministerul Justitiei pentru a asigura infrastructura si logistica necesare unui act de justitie de calitate," afirma Birchall.

Potrivit acesteia, contractul prevede livrarea a 6.986 de computere (inclusiv licentele software) si a 976 de scannere. Pana la acest moment, au fost livrate 1.263 de computere si 144 de scannere pentru trei Curti de Apel si partial catre Ministerul Justitiei, urmand ca pana la 5 decembrie sa fie livrate restul de 5.723 de computere si 832 de scannere pentru celelalte 12 Curti de Apel.

Precizarea lui Toader

La putin timp dupa postarea Anei Birchall, Tudorel Toader nu s-a lasat mai prejos si a punctat pe Facebook cateva "precizari".

"Dosarul electronic, realizat astazi la nivelul tuturor instantelor de judecata, este urmarea contractului pe care l-am semnat, in calitate de ministru al Justitiei, cu o valoare de 7,7 milioane de euro, a carui aplicare a inceput in ianuarie 2019!," este ferm Toader.

El reaminteste de o postare din 30 iunie, in care vorbea despre dosarul electronic - la nivelul fiecarei instante de judecata, in care arata ca acesta se realizeaza in cadrul Proiectului de "Imbunatatire a Serviciilor Judiciare" finantat de Banca Mondiala prin Acordul de Imprumut 8695-RO.

"Ministerul Justitiei a semnat contractul pentru achizitia de echipamente IT si programe informatice, de natura sa faciliteze activitatea de infaptuire a justitiei, inclusiv sub aspectul accesului la respectivele documente. Avand o valoare de 7,7 milioane de euro, implementarea contractului a inceput in ianuarie 2019, urmand a se finaliza pana la finalul lui 2019.

Beneficiarii achizitiei vor fi toate instantele din Romania, respectiv Curtile de Apel, tribunalele si judecatoriile.

Prin acest contract, se achizitioneaza 6.986 computere si 976 scanere de documente. Infrastructura hardware a instantelor la nivel national va fi imbunatatita semnificativ, deoarece aproximativ 85% din infrastructura IT existenta va fi inlocuita, cea actuala fiind depasita moral si fizic ca urmare a utilizarii acesteia in ultimii 10-12 ani. In martie 2019, impreuna cu furnizorul a fost stabilit calendarul de livrare (regionala) a scannerelor si calculatoarelor (infrastructura hardware a dosarului electronic).

In prezent are loc distribuirea si instalarea respectivelor echipamente," scria fostul minustru al Justitiei in aceasta vara. Tudorel Toader si-a dat demisia de la MJ pe 18 aprilie 2019.

I.S.

Quarterly Report - Editia 4

Ironii din partea premierului Ciolacu, după bătaia din Parlament dintre Roman și Vîlceanu. "E de cascadorii râsului" VIDEO
Ironii din partea premierului Ciolacu, după bătaia din Parlament dintre Roman și Vîlceanu. "E de cascadorii râsului" VIDEO
Încidentul petrecut în plenul Camerei Deputaţilor între parlamentarii liberali Florin Roman şi Dan Vâlceanu este "de cascadorii râsului", a declarat, marţi, 21 mai, premierul Marcel...
Sabia lui Ștefan cel Mare s-ar putea întoarce în România, crede Marcel Ciolacu. "Avem discuţii pe acest subiect" VIDEO
Sabia lui Ștefan cel Mare s-ar putea întoarce în România, crede Marcel Ciolacu. "Avem discuţii pe acest subiect" VIDEO
Aflat într-o vizită oficială în Ankara, premierul Marcel Ciolacu spune că a purtat discuţii cu partea turcă în vederea restituirii către România a sabiei domnitorului moldovean Ştefan...
#Ana Birchall Ministerul Justitiei, #Ana Birchall Tudorel Toader, #Tudorel Toader ministerul justitiei , #justitie