Tudorel Toader, victorie la limita pentru sefia universitatii din Iasi: 101 voturi anulate si sute de profesori absenti la scrutin

Joi, 12 Martie 2020, ora 10:44
11354 citiri
Tudorel Toader, victorie la limita pentru sefia universitatii din Iasi: 101 voturi anulate si sute de profesori absenti la scrutin
Foto: Agerpres/Flickr/Presedintia Romaniei la Consiliul Uniunii

Fostul ministru al Justitiei, Tudorel Toader, a fost reales, miercuri, in functia de rector al Universitatii Alexandru Ioan Cuza (UAIC) din Iasi, pentru un nou amndat de patru ani, dupa un scrutin care a fost boicotat tacit de mai multe cadre didactice, 267 de profesori au lipsit de la alegeri, iar 101 si-au anulat voturile.

Toader a castigat cursa pentru sefia universitatii cu o diferenta de 73 de voturi fata de contracandidatul sau, conferentiarul universitar Adrian Muraru.

Potrivit procesului verbal privind alegerea pentru functia de rector, la scrutin au fost prezente 594 de cadre didactice si cercetatatori titulari, dintr-un total de 861 cu drept de vot.

Toader a primit 283 de voturi, iar Muraru doar 210 de voturi. Voturi nule: 101. "Rezultatele sunt provizorii sub rezerva validarii acestora de catre Senat," anunta UAIC.

Prezenta la vot, problema pentru Toader

Surse din randul profesorilor din cadrul UAIC Iasi au explicat pentru Ziare.com ca mai multi profesori au incercat sa boicoteze aceste alegeri, dar fara sa se coordoneze intre ei. Unii au ales sa lipseasca de la vot, pentru a nu se intruni cvorumul, altii sa-si anuleze votul.

Daca mai lipseau 22 de profesori de la aceste, alegeri nu s-ar mai fi intrunit cvorumul necesar de 2/3 din cadrele didactice si cercetatori cu drept de vot.

Imediat dupa numararea voturilor, Toader a postat, miercuri seara, pe Facebook un mesaj in care arata ca a fost reales pentru functia de rector pentru mandatul 2020-2024.

"Prezenta la vot - 68,99 la suta. Multumiri pentru increderea si onoarea acordata prin alegerea in demnitatea de Rector al UAIC, pentru un nou mandat de patru ani," scrie Toader.

Sursa: uaic.ro

Reset Iasi, ironii la adresa fostului ministru

Asociatia Civica Reset Iasi, formata din absolventi din cadrul UAIC Iasi, a comentat pe Facebok alegerile: Corpul profesoral de la UAIC a infrant!

Reset atrage atentia ca prezenta a fost una la limita, era cat pe ce sa nu se faca cvorumul necesar de 2/3 din cadrele didactice si cercetatori cu drept de vot.

"Tudorel Toader a fost reales pentru un nou mandat de rector la Cuza. Au votat 594 de persoane din totalul de 861 de alegatori, asigurand un cvorum de 69% din necesarul de 66% (2/3)," arata Reset Iasi.

Asociatia prezinta si procentele: in favoarea lui Tudorel Toader au votat 283 de persoane (47,64%), pentru Adrian Muraru au votat 210 (35,35%), iar 98 de voturi au fost nule (16,5%).

Reset a comentat alegerea lui Toader: "Ne asteptam la un nou mandat exercitat pe jumatate, presarat cu auto-suspendari de conjunctura pentru functii mult mai atractive si mai rentabile."

Tudorel Toader a fost ales in 2016 rector al UAIC Iasi, dar pe perioada in care a fost ministru al Justitiei s-a autosuspendat din functie.

I.S.

Quarterly Report - Editia 4

De ce își face AUR campanie cu Mihai Viteazul, Vlad Țepeș sau Ștefan cel Mare: ”Vorbim de o caracteristică a național-comunismului”
De ce își face AUR campanie cu Mihai Viteazul, Vlad Țepeș sau Ștefan cel Mare: ”Vorbim de o caracteristică a național-comunismului”
Partidul AUR s-a consacrat de-a lungul timpului prin folosirea de figuri istorice și scenete cu voievozi pentru a-și face mesajul auzit. Mihai Viteazul, Vlad Țepeș și Ștefan cel Mare apar...
Orice vot pentru extremiști scade relevanța României în PE
Orice vot pentru extremiști scade relevanța României în PE
Toate planurile despre viitorul Europei depind de cum se va vota la alegerile pentru PE. Candidați și oameni de afaceri au discutat despre oportunități și provocări, la invitația Camerei de...
#Tudorel Toader reales, #Tudorel Toader rector, #Tudorel Toader alegeri Iasi , #justitie