Aberatia zilei: Tudorel Toader a aruncat bomba si a fugit

Joi, 24 August 2017, ora 11:46
9375 citiri
Aberatia zilei: Tudorel Toader a aruncat bomba si a fugit

Proiectul de lege prin care Tudorel Toader vrea sa faca modificari extrem de importante pentru procurori si judecatori este de negasit la aproape 24 de ore de la prezentarea lui oficiala, in conditiile in care la el s-a lucrat multe luni, iar Tudorel Toader a sustinut insistent de la preluarea mandatului ca va da dovada de transparenta.

Dupa ce a pus pe jar intreaga societate, incepand cu presedintele Romaniei si continuand cu reprezentantii procurorilor si judecatorilor, specialistii in drept sau formatorii de opinie, Tudorel Toader s-a varat sub pelerina lui Harry Potter si a dat bir cu fugitii, fara macar sa ceara ca proiectul de lege controversat sa fie publicat pe siteul Ministerului Justitiei.

Jurnalistii au simtit ca ceva nu este in regula inca de miercuri, cand, la finalul prezentarii proiectului, Tudorel Toader a refuzat sa le raspunda la numeroasele intrebari justificate de noutatile propuse. Ministrul Justitiei a lansat cateva bombe, cum ar fi eliminarea presedintelui Romaniei din schema numirii procurorilor sefi sau trecerea Inspectiei Judiciare la MJ (o intoarcere la vremurile sumbre din epoca Rodica Stanoiu), dupa care a disparut in neant.

Probabil ca site-ul Ministerului Justitiei a facut ieri un record de accesari, toti cei interesati dand refresh de nenumarate ori pentru a putea vedea cu ochii lor minunea izvorata din experienta indelungata cu care se lauda cu fiecare ocazie profesorul universitar doctor Tudorel Toader. Nimic.

Ziare.com a solicitat insistent, miercuri, Biroului de Presa al MJ sa puna la dispozitie controversatul proiect de lege care a starnit atatea reactii negative. Miercuri dupa amiaza am aflat cu totii ca pe site nu exista decat prezentarea in PowerPoint sustinuta de ministru, care contine doar ideile principale ale proiectului, nu si textul acestuia.

Daca gravitatea situatiei nu ne era destul de clara dupa prezentarea lui Toader, ne-a lamurit imaginea de fundal a slide-urilor, unde balanta - simbol al Justitiei - este cufundata intr-o culoare maroniu-verzuie.

Rezumand, Tudorel Toader a lansat nuclearele si a fugit "in munti", ca partizanii, sa opuna rezistenta tacita. Conform Realitatea TV, ministrul Justitiei si-ar fi luat liber pana marti. Intre timp au aparut zvonuri pe HotNews.ro conform carora ministrul s-ar afla la Urziceni, unde ar asista la o sedinta publica de judecata (zvonuri, da?). Intre timp, tot pe surse a aparut si informatia ca Toader si-ar fi delegat atributiile de ministru.

Incercand sa obtinem clarificari de la MJ in legatura cu aceste lucruri, reprezentantul Biroului de Presa, domnul Balea Ovidiu, ne-a spus ca nu detine niciun fel de informatii.

Pentru prof. dr. Tudorel Toader n-a contat ca toata lumea astepta de la el lamuriri, nici ca la adresa lui au fost lansate acuzatii grave, alimentate de suspiciuni generate atat de propunerile sale, cat si de modul ciudat in care s-a comportat incepand de ieri.

Aseara s-a iesit din nou in strada, la Piata Victoriei. Sa generezi proteste si sa te acuze presedintele Romaniei ca "ataci statul de drept", iar tu sa reactionezi disparand din viata publica ridica si mai multe ssemne de intrebare in legatura cu acest proiect de lege invizibil.

Conform comunicatului postat miercuri dupa amiaza pe siteul MJ, "proiectul de lege elaborat de Ministerul Justitiei va urma procedura de avizare, urmand sa fie prezentat Guvernului, iar ulterior transmis Parlamentului Romaniei, pentru dezbatere si adoptare".

Consiliul Superior al Magistraturii si Ministerul Public, doua dintre institutiile care ar trebui sa fie consultate, au precizat ca NU li s-a pus la dispozitie proiectul.

Dupa ce n-am obtinut nicio informatie in legatura cu activitatea si programul ministrului, am zis sa ne incercam norocul la Biroul de Presa si in ce priveste publicarea proiectului. Insa ni s-a explicat ca proiectul nu a ajuns nici la ei si cu siguranta nu va ajunge nici astazi.

Nu este prima oara cand ministrul Tudorel Toader da dovada de lipsa de transparenta. La fel a fost si in cazul procedurii de evaluare a procurorului general si a procurorului sef al DNA sau in cazul stabilirii componentei comisiei care se ocupa de Arhiva SIPA.

"Justitia este un serviciu de interes public! Justitia trebuie sa se realizeze in slujba cetateanului! Problemele din justitie nu se discuta in spatele usilor inchise!", scria atunci Tudorel Toader intr-un mesaj postat Facebook.

Ii sugeram domnului Tudorel Toader sa isi mai arunce cate un ochi din cand in cand pe pagina lui de Facebook.

Si ii amintim pe aceasta cale si de discutiile purtate si angajamentele asumate la Bruxelles, precum si de intrevederea de acum o luna cu ambasadorul Statelor Unite (partener strategic al Romaniei), cand a subliniat, printre altele, "importanta claritatii si accesibilitatii legislatiei", dar si "consultarea cu factorii judiciari, precum si consolidarea statului de drept".

ABERATIE, aberatii, s.f. 1. Abatere de la ceea ce este normal sau corect. 2. Ceea ce este inadmisibil, absurd; absurditate, ineptie, prostie.

Citeste si:
Ciprian Ciucu, revoltat de greva de la STB. „Este ilegală, imorală şi penală. Cer PSD să se delimiteze de liderul sindical Petrariu, să îl excludă din partid”
Ciprian Ciucu, revoltat de greva de la STB. „Este ilegală, imorală şi penală. Cer PSD să se delimiteze de liderul sindical Petrariu, să îl excludă din partid”
Preşedintele PNL Bucureşti, primarul Sectorului 6 Ciprian Ciucu, a spun sâmbătă, 22 ianuarie,despre greva de la STB că este „ilegală, imorală şi penală”. Esilul susține că acest...
Caznele meritocrației! Noul secretar de stat din Ministerul Digitalizării e specialist în cazane de abur
Caznele meritocrației! Noul secretar de stat din Ministerul Digitalizării e specialist în cazane de abur
Tudor Prisecaru a fost numit vineri în funcția de secretar de stat în ministerul Cercetării și Digitalizării, printr-o decizie a premierului Nicolae Ciucă. Potrivit CV-ului, Prisecaru este...