Adunarea Generala a inspectorilor judiciari a decis: Nu doreste trecerea IJ la Ministerul Justitiei

Vineri, 08 Septembrie 2017, ora 17:29
3519 citiri
Adunarea Generala a inspectorilor judiciari a decis: Nu doreste trecerea IJ la Ministerul Justitiei

Adunarea Generala a inspectorilor judiciari a decis, cu majoritate de voturi, ca nu doreste trecerea in subordinea Ministerului Justitiei, asa cum se preciza in propunerile de modificare a Legilor Justitiei.

"La Adunarea Generala a inspectorilor judiciari au fost supuse dezbaterii, ca urmare a solicitarii CSM, propunerile de modificare ale Legilor Justitiei. Cu referire la prevederile care vizeaza Inspectia Judiciara s-a decis, cu majoritate, sa nu isi insuseasca propunerea de trecere a IJ in cadrul MJ.

Totodata s-a decis, cu majoritate, formularea propunerilor de pastrarea a actualei forme de organizare si intarirea statutului inspectorilor judiciari", au precizat, oficiali din cadrul institutiei.

La sfarsitul lunii august, Inspectia Judiciara a transmis, printr-un comunicat de presa, ca proiectul de lege de modificare a Legilor Justitiei este in contradictie cu necesitatea autonomiei institutionale. Proiectul prezentat prevede ca Inspectia sa treaca de la CSM in subordinea Ministerului Justitiei.

"Am spus-o si cu alte ocazii ca pentru realizarea eficienta a misiunii sale Inspectia Judiciara ar trebui sa se bucure de independenta fata de orice alta entitate. Conducerea Inspectiei Judiciare atrage atentia asupra faptului ca simpla independenta operationala, pe care legea o prevede si in acest moment nu trebuie confundata cu autonomia institutionala, la care ministrul justitiei a facut referire ca alternativa la trecerea Inspectiei Judiciare in cadrul Ministerului Justitiei. In acest context, proiectul de lege dat publicitatii ieri este in contradictie cu pozitiile noastre pubice si cu necesitatea asigurarii autonomiei institutionale a Inspectiei Judiciare", arata atunci Inspectia Judiciara.

Proiectul de modificare a Legilor Justitiei arata ca Inspectia Judiciara va trece, din subordinea CSM in cadrul Ministerului Justitiei, institutia avand titlul de structura cu personalitate juridica.

"Se infiinteaza Inspectia Judiciara ca structura cu personalitate juridica in cadrul Ministerului Justitiei, cu sediul in municipiul Bucuresti, prin reorganizarea Inspectiei judiciare din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii.

(2) Inspectia Judiciara este condusa de un inspector-sef, ajutat de un inspector-sef adjunct, numiti prin concurs organizat de Ministerul Justitiei.

(3) Inspectia Judiciara actioneaza potrivit principiului independentei operationale, indeplinind, prin inspectori judiciari numiti in conditiile legii, atributii de analiza, verificare si control in domeniile specifice de activitate. (4) Normele pentru efectuarea lucrarilor de inspectie se aproba, la propunerea inspectorului-sef, prin regulament adoptat prin ordin al ministrului Justitiei", se arata in articolul 109 al proiectului de lege publicat pe site-ul Ministerului.

Ideea a fost vehement criticata si de mai multi magistrati si specialisti in drept.

Citeste si:
Cătălin Drulă, despre cazul de plagiat al premierului Nicolae Ciucă: „România nu-şi permite al doilea Dottore”
Cătălin Drulă, despre cazul de plagiat al premierului Nicolae Ciucă: „România nu-şi permite al doilea Dottore”
Deputatul USR, Cătălin Drulă, a scris marţi, 18 ianuarie, pe Facebook că investigaţia Pressone arată cu dovezi clare că Nicolae Ciucă este ”unul dintre doctorii fake ai României, cu...
PNL și ALDE, la un pas de fuziune. În anticamera liberalilor așteaptă PMP
PNL și ALDE, la un pas de fuziune. În anticamera liberalilor așteaptă PMP
Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a declarat că marţi, 18 ianuarie, a avut loc prima întâlnire între comisiile de negociere ale PNL şi ALDE în vederea fuziunii celor două...
Comentarii