Ambasadorul SUA ii da replica ministrului Toader: Nu am studiat dreptul, dar progresul luptei anticoruptie poate fi cuantificat

Vineri, 29 Septembrie 2017, ora 18:20
9410 citiri
Ambasadorul SUA ii da replica ministrului Toader: Nu am studiat dreptul, dar progresul luptei anticoruptie poate fi cuantificat

Ambasadorul SUA la Bucuresti, Hans Klemm, a declarat vineri ca progresele inregistrate de Romania in domeniul luptei impotriva coruptiei pot fi cuantificate, iar actualele propuneri de modificare a legilor Justitiei ar putea trage inapoi institutiile judiciare ale tarii.

Diplomatul american raspunde astfel declaratiei facute joi de ministrul Justitiei, Tudorel Toader, care a spus ca ambasadorul SUA nu este jurist si nu cunoaste mecanismele statului de drept din Romania. Toader a fost nemultumit de declaratia lui Hans Klemm conform careia Guvernul Statelor Unite e profund ingrijorat de modificarea Legilor Justitiei.

"Pot sa va spun faptul ca ambasadorul Statelor Unite nu este jurist si cred, afirm in deplina cunostinta de cauza: pe de o parte, nu-i jurist, pe de alta parte, nu cunoaste mecanismele statului de drept din Romania, reglajul, arhitectura autoritatilor din Romania si atunci cred ca e greu sa integrezi o propunere de modificare intr-un context legislativ pe care nu il cunosti", a sustinut joi seara Tudorel Toader la Antena 3.

Citeste mai multe despre: Toader ii da replica ambasadorului SUA: Nu e jurist, nu cunoaste!

Intr-un interviu acordat vineri, ambasadorul SUA a replicat ca progresul Romaniei in domeniul statului de drept poate fi cuantificat economic.

"Are dreptate, nu am studiat dreptul. Totusi, am pregatire in Economie. Munca in Economie se bazeaza pe fapte si statistici. Ingrijorarile noastre referitoare la progresul statului de drept in Romania nu sunt bazate doar pe sentimente sau pe lipsa de cunostinte sau pe ce s-a intamplat in Romania", a afirmat diplomatul.

Klemm a subliniat ca "progresul ce a fost realizat in Romania in privinta luptei anticoruptie, in privinta eforturilor de a avea un sistem judiciar independent, in privinta eforturilor de a consolida institutiile guvernarii democratice si statului de drept sunt foarte apreciate de Statele Unite ale Americii".

"Iar acest progres poate fi cuantificat", a punctat el si a facut referire la indicatorii pe guvernare ai Bancii Mondiale.

"Daca va uitati la indicatorii lor pe guvernare, sunt sase indicatori, dar doi au implicare directa in aceasta chestiune - monitorizeaza controlul coruptiei si statul de drept. Daca va uitati la statisticile Bancii Mondiale in perioada 2004-2015, cand este cel mai recent, pozitia Romaniei in ceea ce priveste controlul coruptiei a crescut cu 20%. In ceea ce priveste intarirea statului de drept, a crescut cu 30%", a afirmat Klemm.

Totodata, el a vorbit si despre topul Transparency International: "Romania a urcat 30 de locuri in top. S-a imbunatatit si a urcat 30 de locuri. Cred ca mai sunt doua sau trei tari care au avut un asemenea parcurs. Aceasta este o cuantificare a imbunatatirilor substantiale in ceea ce priveste lupta anticoruptie in Romania si intarirea statului de drept".

Diplomatul a subliniat ingrijorarea Statelor Unite ale Americii cu privire la propunerile de modificare a legilor Justitiei.

"Ce ingrijoreaza Statele Unite ale Americii este faptul ca propunerile ce sunt in discutie ar intoarce Romania, ar trage inapoi institutiile judiciare ale tarii spre un punct in care nu statea la fel de bine la capitolul anticoruptie si stat de drept", a aratat seful reprezentantei diplomatice.

Citeste si:
Copiii care au ieșit în centrul Oradei să protesteze contra AUR: "Nu-mi pare normal ca în zilele noastre părinții să se teamă că voi lua bătaie pentru că spun ce cred"
Copiii care au ieșit în centrul Oradei să protesteze contra AUR: "Nu-mi pare normal ca în zilele noastre părinții să se teamă că voi lua bătaie pentru că spun ce cred"
Evenimentul organizat, duminică după amiaza, 16 ianuarie, la Oradea, unde a preşedintele AUR, George Simion, şi mai mulţi membri ai echipei lui, au mers să strângă semnături împotriva...
Dominic Fritz, scrisoare deschisă către premierul Ciucă: ”Urgentați găsirea unor soluţii în problema sistemului de termoficare centralizat”
Dominic Fritz, scrisoare deschisă către premierul Ciucă: ”Urgentați găsirea unor soluţii în problema sistemului de termoficare centralizat”
Primarul municipiului Timişoara, Dominic Fritz (USR), a transmis o scrisoare deschisă premierului Nicolae Ciucă şi parlamentarilor de Timiş, în care face apel la găsirea unor soluţii pentru...