Cati detinuti au scapat la marea eliberare? Ministrul Toader acuza sindicatele ca au dat informatii eronate UPDATE

Joi, 16 Noiembrie 2017, ora 14:00
5912 citiri
Cati detinuti au scapat la marea eliberare? Ministrul Toader acuza sindicatele ca au dat informatii eronate UPDATE

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a contrazis, joi, sindicatele, care l-au acuzat ca a dezinformat Parlamentul spunand ca doar 650 de detinuti au fost eliberati pana acum in baza legii recursului compensatoriu, sustinand ca datele prezentate de el sunt corecte.

Reactia vine dupa ce Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor a transmis un comunicat in care a aratat ca peste 1.200 de detinuti au iesit in prima luna dupa intrarea in vigoare a legii, in 19 octombrie, numarul total intr-un an urmand sa urce pana la circa 8.000.

"Dupa ce seful penitenciarelor recunostea ca sunt extrem de multe erori la punerea in libertate pe baza Legii recursului compensatoriu, ministrul Justitiei dezinformeaza Parlamentul, afirmand ca, in prima luna de aplicare, au fost pusi in libertate in plus un numar de 650 de detinuti, avansand cifra de 25.093 de detinuti ramasi in penitenciare. (...)

Conform statisticii oficiale a ANP, de la punerea in aplicare a legii recursului compensatoriu au fost eliberati in plus peste 1.200 de detinuti (aproape dublu fata de cat a anuntat ministrul) ", spun reprezentantii Federatiei Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor.

Citeste mai multe despre: Sindicatele din inchisori il contrazic pe ministrul Toader: Pe noua lege, peste 1.200 de detinuti au iesit in prima luna. Intr-un an vor iesi 8.000

Intrebat de jurnalisti joi dimineata, ministrul Tudorel Toader a replicat: "Cei de la sindicat v-au dat o informatie absolut eronata si imi place sa NU cred ca intentionat v-au prezentat-o asa".

Ministrul Justitiei a subliniat ca el a avut informatia oficiala dintr-un document al ANP, care i-a fost remis pe 7 noiembrie, si in care numarul beneficiarilor legii era de 650.

"650 in 7 noiembrie! Dar in ei intra si cei 529 eliberati in prima zi. Nu cumva sa ii adunati pe cei din prima zi cu 650, ca sigur va da mai multi!", a mai spus Tudorel Toader, precizand ca a cerut directorului ANP sa ii transmita noile date si ca va exista un comunicat oficial astazi in acest sens.

Tudorel Toader i-a si certat pe jurnalisti, spunandu-le: "Dvs nu ar trebui sa dati drumul la informatii (...) fara sa le verificati".

Ministrul Justitiei a fost intrebat si despre detinutii pusi in libertate din greseala si la scurt timp reincarcerati, el scuzandu-i pe cei responsabili.

"Volumul de lucru si presiunea au fost mari, se poate gresi. Mai rau ar fi fost daca cumva i-ar fi tinut mai mult in detentie", a comentat Tudorel Toader, precizand inca o data, la fel cum a facut in Parlament, ca "dupa ce dispare temeiul privarii de libertate e lipsire de libertate ilegala".

La scurt timp dupa declaratiile ministrului Justitiei, Ziare.com a solicitat oficial ANP date cu privire la numarulul real al beneficiarilor legii.

UPDATE Ulterior, pe Facebook, ministrul Toader a precizat ca are o adresa de la ANP care arata ca 674 de detinuti au fost eliberati de la intrarea in vigoare a legii recursului compensatoriu.

"Cu adresa nr. 61186/16.XI.2017, ANP ne comunica urmatoarele:

In perioada 19.10.2017 - 15.11.2017, ca urmare a zilelor considerate executate suplimentar ca masura compensatorie pentru cazarea in conditii necorespunzatoare, din unitatile subordonate Administratiei Nationale a Penitenciarelor au fost puse in libertate ca urmare a expirarii duratei pedepsei in termen un numar de 674 de persoane", scrie pe Facebook Tudorel Toader.

Tudorel Toader a vorbit in plenul Parlamentului luni, 13 noiembrie, la aproape o saptamana de la data la care se referea comunicatul ANP.

Legea privind recursul compensatoriu a intrat in vigoare in 19 octombrie si prevede ca pentru fiecare 30 de zile executate in conditii necorespunzatoare fiecare detinut va beneficia de sase zile considerate efectuate.

Citeste si

Citeste si:
George Simion anunță că l-a înregistrat pe ”trimisul lui Cîțu”, care oferea funcții în deconcentrate celor absenți la votul moțiunii de cenzură
George Simion anunță că l-a înregistrat pe ”trimisul lui Cîțu”, care oferea funcții în deconcentrate celor absenți la votul moțiunii de cenzură
Co-preşedintele AUR, George Simion, a afirmat, joi seară, că poate conta pe parlamentarii formaţiuni, deşi i s-a spus că toţi îl vor trăda. ”Tentative au fost”, afirmă parlamentarul,...
Ludovic Orban, despre nominalizarea lui Nicolae Ciucă: ” Asta este picătura care a umplut paharul, săptămâna viitoare îmi voi da demisia din grupul parlamentar al PNL”
Ludovic Orban, despre nominalizarea lui Nicolae Ciucă: ” Asta este picătura care a umplut paharul, săptămâna viitoare îmi voi da demisia din grupul parlamentar al PNL”
Fostul preşedinte al PNL Luovic Orban a anunţat, joi seară, 21 octombrie, că nominalizarea lui Nicolae Ciucă, impus liberalilor de preşedintele Klaus Iohannis, este ”picătora care a umplut...
Sursa: Ziare.com