Ce spune Tudorel Toader, despre protocoalele secrete MJ-SRI

Duminica, 07 Octombrie 2018, ora 14:40
3790 citiri
Ce spune Tudorel Toader, despre protocoalele secrete MJ-SRI
Foto: Arhiva (Ministerul Justitiei)

Ministrul Tudorel Toader sustine ca in acest moment se verifica de catre cine si in ce conditii au fost semnate cele doua protocoale clasificate incheiate intre Ministerul Justitiei si Serviciul Roman de Informatii.

"Verificam sa vedem cine si in ce conditii conditii au fost semnate", a precizat Tudorel Toader pentru Agerpres.

Ulterior, ministrul a venit cu precizari pentru Mediafax: "A nu se confunda protocoalele referitoare la infaptuirea justitiei, cu protocoalele din alte domenii! Spre exemplu, in calitate de Decan al Facultatii de Drept-Universitatea Al.I.Cuza din Iasi, am semnat un protocol cu CSM, in baza caruia studentii fac practica de specialitate! In rest, verificam si comunicam!".

Reactia oficialului vine in contextul in care Ministerul Justitiei a precizat ca are in prezent incheiate doua protocoale secrete cu SRI. Informatia a fost obtinuta de Asociatia Forumul Judecatorilor din Romania, in urma unei solicitari de acces la informatii de interes public adresata MJ, arata un comunicat al FJR remis duminica Ziare.com.

"La nivelul Ministerului Justitiei exista doua protocoale clasificate incheiate intre Ministerul Justitiei si Serviciul Roman de Informatii. Primul protocol de colaborare este incheiat exclusiv pe problematica prevenirii si combaterii terorismului, iar al doilea protocol reprezinta organizarea si functionarea Sistemului National de Prevenire si Combatere a Terorismului", se arata in raspunsul oferit FJR de Ministerul Justitiei.

Apoi, institutia mentioneaza ca nu poate divulga nimic din continutul celor doua protocoale clasificate pentru ca documentele "au caracter nepublic" si datele din acest domeniu "sunt exceptate de la liberul acces al persoanelor", acordat in temeiul articolului 31 din Constitutie, ale carui limite sunt stabilite de aliniatul 3, care arata ca "dreptul la informare nu trebuie sa prejudicieze securitatea nationala".

In ultima perioada, ministrul Toader, alaturi de conducerea PSD, au dus o campanie de culpabilizare a protocoalelor incheiate de SRI cu diverse institutii din Justitie.

In plus, Tudorel Toader i-a facut si o evaluare a activitatii manageriale a procurorului general, Augustin Lazar, in contextul protocoalelor incheiate cu SRI. Rezultatele evaluarii nu au fost comunicate inca public.

Mai mult, Toader a indicat diverse cai de atac pentru condamnatii penal care vor sa scape de sentintele date in baza colaborarii dintre procurori si SRI.

Citeste si

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Toader protocoale secrete SRI Ministerul Justitiei , #ministrul Justitiei