Cele 7 declaratii ale lui Tudorel Toader care arunca in aer Justitia

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Vineri, 03 August 2018, ora 09:29
15678 citiri
Cele 7 declaratii ale lui Tudorel Toader care arunca in aer Justitia
Foto: Arhiva Hepta.ro

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a facut in ultima perioada mai multe declaratii transante in ceea ce priveste sistemul judiciar din Romania, dar mai ales despre parchete si despre subordonarea procurorilor. De asemenea, o alta grija permanenta si manifestata a ministrului a fost cea fata de persoanele condamnate definitiv.

Numit ministru in 23 februarie 2017, Tudorel Toader a preluat mandatul de la deputatul PSD, Florin Iordache, care a demisionat in urma scandalului privind OUG 13/2017 de modificare a Codurilor Penale.

Spre deosebire de Iordache, in prezent vicepresedinte al Camerei Deputatilor, Toader a ales ca principalele prevederi ale OUG 13/2017 sa fie introduse prin intermediul unei legi, in Parlament - prin proiectul legislativ de modificare al Codurilor Penale. Nu a criticat niciodata modifcarile de esenta, dar a aruncat intreaga responsabilitate pe comisia condusa de Florin Iordache.

Bilant de mandat

In mod public, Toader a fost un promotor al relaxarii legislatiei pe abuzul in serviciu, ajungand pana la a combate public chiar si afirmatiile Ambasadei Germaniei la Bucuresti, privind incriminarea acestei infractiuni ... in Germania.

Oficialul a fost si un critic vehement al activitatii procurorilor DNA si a sustinut prevederile recursului compensatoriu, care aduce detinutilor cate 6 zile de libertate pentru fiecare luna petrecuta dupa gratii in conditii improprii.

O alta declaratie care a surprins a fost aceea prin care a propus ca detinutii care au fost inchisi in conditii necorespunzatoare sa fie despagubiti cu 5 euro pe zi. Interesant este si ca a stabilit un standard pentru conditiile din inchisori atat de inalt incat este aproape imposibil de atins chiar si de majoritatea caselor romanilor.

Nu in ultimul rand, a sustinut ferm modificarile aduse Legilor Justitiei, facute in comisia condusa de Florin Iordache, care schimba fundamental modul in care sunt promovati magistratii de rang inalt.

Toader a repetat obsesiv ca articolul 132 din Constitutie prevede ca procurorii "isi desfasoara activitatea sub autoritatea ministrului Justitiei", insa acestia au uitat de acest articol.

Si-a impus favoritul la DIICOT

In primavara acestuia an, Tudorel Toader a cerut revocarea sefei DNA, Laura Codruta Kovesi. Motiv pentru care a si reclamat un conflict cu presedintele statului, Klaus Iohannis, pe care l-a castigat la Curtea Constitutionala.

Toader a mai punctat o data in momentul in care procurorul Felix Banila, propus de el la sefia DIICOT, a fost acceptat de Iohannis.

Ultimele mutari ale lui Tudorel Toader l-au readus in prim-plan: a respins patru procurori cu experienta care au candidat pentru sefia DNA, iar in ultima perioada a devenit foarte vocal - a facut aproape zilnic declaratii pe scarile Ministerului Justitiei sau la intrare la CSM, culminand cu prezenta de miercuri seara la Antena 3.

Ziare.com a facut o analiza a celor mai grave declaratii facute de acesta in ultima perioada. Dintr-un total de 7, 6 sunt de la Antena 3.

1: OUG pentru revizuirea sentintelor

Tudorel Toader: "Eu voi propune premierului si Guvernului adoptarea unei ordonante de urgenta. O Ordonanta de urgenta a Guvernului care sa modifice revizuirea ca metoda de reformare a unei hotarari definitive."

O astfel de OUG ar incalca deciziile CEDO si ale Curtii Constitutionale. De altfel, varianta OUG este preferata tocmai pentru a ocoli filtrul de constitutionalitate, care s-ar aplica in cazul unui proiect legislativ trecut prin Parlament.

In acest moment, exista deja un proiect de modificare a Codului de Procedura Penala, care urmeaza sa primeasca avizul CCR si al Comisiei de la Venetia. Tudorel Toader nu a aratat care este urgenta unei ordonante si daca aceasta aduce modificari suplimentare fata de proiectul de modificare a Codurilor Penale.

2: Conflict intre puteri

Tudorel Toader: "Sa-i dam celui care are sentimentul ca este condamnat pe nedrept, pe protocoale, pe interceptari nelegale, sa-i dam posibilitatea sa se convinga daca condamnarea lui este dreapta sau nedreapta."

Doar un judecator poate constata daca "protocoalele" sau interceptarile sunt nelegale. Ministrul Justitiei este parte a puterii executive.

3: Presiuni pe procurorul general

Tudorel Toader: "A fost un parti-pris de sustinere a doamnei Kovesi. Categoric ca nu este normal (...) Evaluarea (lui Augustin Lazar -n.red.) este continua. Cand tragem linia, o sa vedem, la momentul potrivit."

Este pentru a doua oara in ultimele zile cand Tudorel Toader vorbeste de evaluarea procurorului general al Romaniei, Augustin Lazar. In aceasta saptamana, ministrul a mai facut o declaratie similara. Mai mult, el a declarat ca l-a sunat pe procurorul general cand s-a pus in discutie pe cine sa numeasca interimar la sefia DNA si a cerut sa fie informat inainte de a se face anuntul. El sustine ca in acest context si-a dat acceptul pentru Anca Jurma.

4: Presiuni pe seful interimar al DNA

Tudorel Toader: "Voi incerca sa am o discutie cu ei (cu Augustin Lazar si Anca Jurma - n.red.) cat de curand, sa ii invit la Ministerul Justitiei, sa intreb cat de normal este ca un procuror-sef sa se duca la o ambasada ca l-a chemat nu stiu care ambasador sa-l felicite pentru faptul ca a fost soare astazi si n-a plouat."

Ministrul Justitiei s-a declarat nemultumit ca Lazar si Jurma au avut intalniri cu diplomati, oficiali straini care au avut pozitii publice ferme in cazul modificarilor aduse Legilor Justitiei sau Codurilor Penale. Toader a sustinut ca Jurma si Lazar si-ar depasi atributiile. "Ii voi intreba Voi aveti reprezentativitatea aceasta a relatiilor externe?. Categoric ca nu o au", a explicat ministrul Justitiei.

5: Urmareste revocarea sefei Inaltei Curti?

Tudorel Toader: "Doamna Tarcea ne-a spus ca a fost de buna credinta, dar nu ne-a spus in ce perioada, in ce epoca a fost de buna credinta. Doamna Tarcea n-a spus ca raportul meu si motivele pentru care am declansat procedura nu este intemeiat, nu este adevarat, nu sunt motive.

N-a spus ca decizia CCR nu este fundamentata, nu este motivata, nu e temeinica, n-a spus ca decizia CCR nu trebuie respectata."

Ministrul Justitiei a criticat-o dur pe sefa Inaltei Curti, Cristina Tarcea. Declaratiile au fost facute la scurt timp dupa ce judecatoarea a cerut ca deciziile de la Inalta Curte sa fie motivate pana in toamna, printre acestea fiind si cea din dosarul Angajarilor fictive din Teleorman, care il vizeaza pe Liviu Dragnea.

Tarcea a perceput afirmatiile lui Toader ca pe un avertisment de revocare a sa. "Haideti sa fim sinceri si sa dam lucrurile pe fata. Probabil ca si dumneavoastra sunteti constienti, nu numai eu, ca a venit sezonul la revocari si la Inalta Curte pentru ca politicienii pot sa o faca mai greu in ceea ce priveste un judecator, s-a pus in miscare pur si simplu marea masina a manipularii", declara Tarcea.

6: Epurarea DNA

Tudorel Toader: "Multi dintre procurorii DNA trebuie trimisi inapoi la unitatile de unde au venit, pentru ca ei nu au indeplinit cerintele legii. Nu poti sa iei procuror de la un parchet de pe judecatorie si sa il duci pana la DNA. Nu au experienta profesionala, nu au experienta de viata. Daca legea ne cere o anumita vechime, nu au decat sa se duca inapoi si selectam pe altii."

Ministrul Justitiei face aceste afirmatii in contextul intrarii in vigoare a modificarilor aduse Legii 304/2004 de organizare judiciara, care prevede ca la DNA pot activa magistrati cu o vechime de cel putin 8 ani in functia de procuror sau judecator si sa fi fost declarati admisi in urma unui concurs in fata Sectiei de procurori a CSM.

Printre cei care ar putea fi indepartati in acest fel din DNA se afla Alexandra Lancrajan, cea care instrumenteaza dosarul Tel Drum-Liviu Dragnea, care implineste 8 ani de vechime in octombrie 2018, sau Dana Beldie, care a instrumentat dosarul Belina-Sevil Shaidehh.

7: Manipularea informatiilor

Tudorel Toader: "Sigur ca este nefiresc, este foarte mult - trei sute de magistrati sau mai mult. Dar stiti care este curiozitatea mea: sa vedem structura magistratilor la care se refera. Cati judecatori, cati procurori. Banuiesc ca mai multi judecatori. Dupa aceea, sa vedem dintre judecatori, structura lor la care se refera. Banuiesc ca este vorba de judecatori de sectii penale."

Ministrul Justitiei lasa sa se inteleaga in mod public, bazandu-se nu pe dovezi, pe probe, ci doar pe propriile banuieli, ca procurorii DNA ar fi deschis aceste cazuri pentru a pune presiune pe judecatorii care solutioneaza dosarele de coruptie, pentru a da solutii de condamnare.

O "banuiala" extraordinar de grava, care aduce prejudicii mari sistemului judiciar in ansamblu si care nu ar trebui in niciun caz sa fie pronuntata de ministrul de Justitie in absenta unor dovezi clare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Tudorel Toader Codurile Penale, #Tudorel Toader Iohannis, #Tudorel Toader Kovesi, #Tudorel Toader Lazar, #Tudorel Toader revocare, #Toader Dragnea , #ministrul Justitiei