Cum a aranjat Toader ca el si numai el sa faca propunerile pentru functia de procuror european

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Joi, 09 August 2018, ora 07:41
23841 citiri
Cum a aranjat Toader ca el si numai el sa faca propunerile pentru functia de procuror european
Foto: Arhiva Hepta.ro

Romania trebuie sa faca in acest an propunerile pentru importantul post de procuror european, seful parchetului care va investiga fraudele din bani europeni sau dosarele de coruptie transfrontaliera cu prejudicii de peste 10 milioane de euro. Ministrul Justitiei a pus in dezbatere un proiect, potrivit caruia el este cel care desemneaza candidatii Romaniei.

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a insistat marti in doua declaratii despre numirile pentru importanta functie de procuror european.

Prima data a amintit ca a avut discutii privind viitoarea procedura, dupa intalnirea cu procurorul general al Romaniei, Augustin Lazar, si sefii DNA si DIICOT, Anca Jurma (interimar) si Felix Blanila.

Ministrul a explicat ca acestia vor contribui la finalizarea proiectului de lege pentru Parchetul European, urmand ca, in scurt timp, actul normativ sa fie aprobat printr-o procedura de urgenta.

Ulterior, intr-o interventie la Romania TV, ministrul Justitiei a mentionat ca pana la finalul acestui an trebuie desemnat procurorul din partea Romaniei pentru Parchetul European.

El a aratat ca, in cazul in care fosta sefa DNA, Laura Codruta Kovesi, ar candida pentru functia de procuror la Parchetul European, de principiu: "nu pot recompensa pe cineva pentru greselile pe care le-a facut, cu speranta ca pe viitor nu le va mai repeta".

Fraudele europene si anchetele grele

Parchetul European va fi responsabil cu anchetarea, urmarirea penala si aducerea in fata justitiei a autorilor infractiunilor care aduc atingere intereselor financiare ale Uniunii, dar si in cazurile transfrontaliere de coruptie, spalarea banilor sau frauda fiscala, in care prejudiciile sunt de peste 10 milioane de euro.

In conformitate cu regulamentul, anchetele vor fi efectuate de catre procurorii europeni delegati (PED) situati in fiecare stat membru.

In mai 2018, Comisia a propus noi reguli pentru ca Oficiul European de Lupta Antifrauda (OLAF) sa devina un partener apropiat al Procurorului European.

Intra in vigoare din 2020

Regulamentul privind Parchetul European (EPPO - The European Public Prosecutor's Office) a intrat in vigoare in 2017, iar potrivit acestuia institutia va efectua primele anchete la trei ani de la intrarea in vigoare, respectiv incepand cu 20 noiembrie 2020. Pana la acea data, EPPO trebuie operationalizat.

Cel mai probabil, procurorul-sef european ar urma sa fie numit in cursul anului 2018, in timp ce procurorii europeni si procurorii europeni delegati ar urma sa fie numiti in 2019, dar propunerile din partea tarilor ar trebui facute anul acesta, dupa cum a aratat Toader.

Primul semestru al anului 2019 este marcat de Presedintia Romaniei a Consiliului Uniunii Europene, care si-a asumat printre prioritatile in domeniul justitiei penale facilitarea operationalizarii EPPO.

A inceput procedura pentru procurorul-sef

Potrivit Regulamentului Consilului, numirea procurorilor-sefi europeni este facuta de comun acord de Parlamentul European si Consiliu. Procurorul-sef european are un mandat de 7 ani, care nu poate fi reinnoit.

Candidatii pentru aceasta functie trebuie sa fie magistrati activi sau procurori europeni, sa ofere garantii de independenta, sa detina calificarile necesare pentru numirea in cele mai inalte functii de la nivelul parchetelor din tara lor si sa dispuna de experienta manageriala suficienta.

Un juriu format din 12 persoane, format din fosti membri ai Curtii de Justitie si ai Curtii de Conturi, din randul fostilor membri nationali ai Eurojust, membrilor instantelor nationale supreme, din randul procurorilor de inalt nivel sau al juristilor recunoscuti, va propune pe unul dintre candidati Parlamentului European.

Pe 1 august 2018, Comisia Europeana anunta ca a propus Consiliului o lista de candidati pentru a selecta cei 12 membri ai juriului.

Proiectul lui Toader

Pe de alta parte, propunerile Romaniei pentru functiile de procuror european ar urma sa fie facute de ministrul Justitiei, potrivit unui proiect legislativ, pus in luna martie pe site-ul Ministerului Justitiei.

Potrivit proiectului initiat de Tudorel Toader, interviurile pentru aceasta functie vor fi realizate de o comisie prezidata de ministrul Justitiei.

Nicio o alta institutie din Romania nu va avea vreun rol in cadrul acestei desemnari pentru functia europeana.

Parchetul General si CSM vor avea doar cate un reprezentant in comisia de interviu. Aceasta comisie va fi condusa de ministrul Justitiei, iar din ea urmeaza sa faca parte si alti doi membri desemnati de acesta.

Sursa: Proiectul initiat de Tudorel Toader

Mandat de 6 ani

Conform art. 16 din Regulamentul EPPO, fiecare stat membru desemneaza trei candidati pentru functia de procuror european. Acestia sunt audiati de un juriu care va aviza aceste propuneri. Numirea o va face Consiliul Uniunii Europene, cu majoritate simpla. Mandatul procurorului european este de sase ani, care nu poate fi reinnoit, dar poate fi extins de Consiliu cu maximum trei ani.

Potrivit Regulamentului EPPO, fiecare stat membru va avea cate un procuror european, care isi va desfasura activitatea la sediul central al EPPO, de la Luxemburg.

Acesta va putea propune doi procurori europeni delegati, care vor lucra efectiv in Romania. Procurorii europeni delegati sunt numiti pentru un mandat de cinci ani, care poate fi reinnoit.

Proiectul de lege pus in dezbatere publica de Tudorel Toader trebuie sa stabileasca procedura de desemnare a celor trei candidati pentru functia de procuror european din partea Romaniei.

Care sunt cerintele pentru post

Pentru functia europeana pot candida magistrati cu minimum 15 ani vechime in functia de procuror sau judecator si care dispun de experienta relevanta in ceea ce priveste sistemul juridic romanesc, urmarirea sau judecarea infractiunilor financiare si cooperarea judiciara internationala in materie penala.

In sprijinul ideii sale, de a fi cel care propune procurorul european, Tudorel Toader aduce ca argumente faptul ca foloseste aceasta procedura si in cazul numirilor la Biroul roman la Eurojust.

"Solutia legislativa propusa prin prezentul proiect stabileste ca desemnarea candidatilor se face de catre ministrul Justitiei, in urma unei proceduri transparente", arata Tudorel Toader in expunerea de motive.

"Pe langa prevederile constitutionale in vigoare, un argument suplimentar in sprijinul desemnarii de catre ministrul Justitiei a candidatilor pentru functia de procuror european este insusi faptul ca numirea procurorilor europeni se face de catre Consiliul JAI, din care face parte ministrul roman al Justitiei", se mai arata in expunerea de motive.

Ministrul Justitiei, rol-cheie

In initiativa legislativa se mai arata ca procurorul-sef european este cel care aproba numarul procurorilor europeni delegati in Romania si modul de organizare a acestora, "dupa consultarea si ajungerea la un acord cu ministrul Justitiei".

La nivel intern, tinand seama de decizia procurorului-sef european, ministrul Justitiei stabileste prin ordin organizarea teritoriala a procurorilor europeni delegati in Romania, se mai arata in proiectul de lege.

Dreptul la pasaport diplomatic

Procurorul european numit in numele Romaniei, inclusiv in cazul in care este numit procuror-sef european adjunct, precum si procurorul-sef european de cetatenie romana, au dreptul la pasaport diplomatic.

De la data numirii in functia de procuror european delegat si pana la data eliberarii din aceasta functie, procurorii europeni delegati in Romania sunt si raman procurori in intelesul Legii nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis se teme cu privire la eventuale tensiuni în coaliția de guvernare PSD-PNL după ce partidele au decis să susțină candidați diferiți la primăria Capitalei în...
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
#tudorel toader procurorul european, #Tudorel Toader Kovesi, #Tudorel Toader proiect legislativ , #ministrul Justitiei
Comentarii
Poza hello
hello
rank 5
Prea tarziu tuDORELe taica ! Dispari pana sa apuci sa numesti
Poza MosGerila
MosGerila
rank 5