Cum se apara Tudorel Toader in fata celor care l-au acuzat ca nu a respectat procedurile in cazul Legilor Justitiei

Vineri, 27 Octombrie 2017, ora 16:31
5206 citiri
Cum se apara Tudorel Toader in fata celor care l-au acuzat ca nu a respectat procedurile in cazul Legilor Justitiei
Foto: Ministerul Justitiei (Arhiva)

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, afirma ca a dat dovada de "loialitate constitutionala" atunci cand a prezentat proiectul privind Legile Justitiei la Comisia speciala parlamentara si subliniaza ca nimic nu ii impiedica pe senatori sau deputati sa il preia, asa cum s-ar fi si intamplat. Ministrul le raspunde astfel celor care il acuza ca nu a respectat in acest caz procedurile legale.

Explicatiile apar intr-un comunicat de presa publicat, vineri, pe site-ul Ministerului Justitiei, dupa ce, joi, in premiera, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie i-a atras atentia lui Tudorel Toader ca s-a abatut de la parcursul legal obisnuit, iar procurorul general l-a acuzat ca a "deturnat" procesul legislativ. Si CSM s-a raliat punctului de vedere al celor doi inalti demnitari, cerand Parlamentului sa retrimita proiectul la Ministerul Justitiei, pentru continuarea transparenta a procedurii in Guvern.

In replica, Liviu Dragnea a ironizat-o pe sefa Curtii Supreme, iar Tudorel Toader a anuntat ca are deja pregatit un punct de vedere.

In comunicatul de presa postat vineri pe site-ul Ministerului Justitiei se arata, printre multe altele, ca au drept de initiativa legislativa, potrivit Constitutiei: Guvernul, deputatii, senatorii si cetatenii.

"In privinta Guvernului nu se poate retine un drept de initiativa legislativa in sens constitutional pentru niciunul dintre ministerele care alcatuiesc Guvernul", subliniaza Tudorel Toader, cu alte cuvinte Ministerul Justitiei nu isi poate asuma de unul singur proiectul respectiv, daca el nu este adoptat de Guvern.

Pe de alta parte, in comunicat este subliniat si faptul ca "nicio norma constitutionala nu ofera temeiul juridic pentru impiedicarea vreunui deputat sau senator de a avea initiativa legislativa, dupa cum nicio norma constitutionala nu ofera temeiul juridic de a impiedica exercitarea dreptului de initiativa legislativa al deputatilor si senatorilor cu privire la propuneri legislative cu acelasi obiect initiate la nivelul Guvernului sau de catre cetateni".

Tudorel Toader mai afirma in comunicatul citat ca invitarea sa la Comisia speciala parlamentara pentru Legile Justitiei, condusa de Florin Iordache (PSD), nu reprezinta altceva decat "un act de cooperare constitutionala loiala".

"Raspunsul la aceasta invitatie nu are semnificatia unei 'transmiteri' a proiectului de lege de catre Parlament, si nici a vreunei incalcari a procedurilor constitutionale sau legale.

Dimpotriva, un refuz al ministrului justitiei de a se prezenta in fata unei Comisii parlamentare si a oferi informatii cu privire la acte ce intra in sfera de competenta a acestei Comisii, ar fi avut semnificatia unui act grav de incalcare a Constitutiei", sustine Tudorel Toader.

Desi spune ca proiectul in cauza nu a fost "transmis" astfel la Parlament, asa cum a fost acuzat, Tudorel Toader recunoaste ca proiectul a fost "preluat" de catre Parlament.

"Initiativele parlamentare care ar putea privi acelasi domeniu de reglementare sau aceleasi solutii legislative promovate la nivelul Guvernului, sau preluarea acestora, cum este situatia in cauza, tin de vointa Parlamentului, care nu poate fi cenzurata nici de autoritatea executiva si nici de cea judecatoreasca", se arata in comunicatul citat.

Ministrul Justitiei respinge acuzatiile conform carora procesul de legiferare a fost "deturnat" prin "simplul fapt al preluarii, din initiativa parlamentara, iar nu guvernamentala, a unui proiect de lege definitivat in cadrul Ministerului Justitiei".

"O astfel de preluare a unor solutii legislative definitivate la nivelul Ministerului Justitiei nu poate fi interpretata nici ca o 'deturnare', nici ca o 'abandonare' a solutiilor legislative conturate in privinta modificarii legilor justitiei si nici ca o 'lipsire de eficienta' sau ca lasare in 'derizoriu' a proiectului", se mai arata in comunicat, termenii citati fiind folositi anterior de contestatarii sai.

Totusi, ministrul nu uita sa sublinieze un aspect important: "Consiliul Superior al Magistraturii a emis avizul asupra proiectului de lege", insa ramane de vazut daca respectivul aviz mai are vreo relevanta in cazul in care proiectul porneste de la zero in Parlament.

C.B.

Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Conflictele din Alianța PNL-PSD continuă deși a mai rămas puțin timp până la primul test al alegerilor. Unii candidații care și-au dorit să intre în cursa pentru Primăria Capitalei nu...
#Toader proiect lege justitie Parlament , #ministrul Justitiei
Comentarii