Dupa acceptul Comisiei de la Venetia, Toader ar urma sa trimita azi la CSM proiectul de OUG pentru modificarea Legilor Justitiei

Joi, 04 Octombrie 2018, ora 08:15
5377 citiri
Dupa acceptul Comisiei de la Venetia, Toader ar urma sa trimita azi la CSM proiectul de OUG pentru modificarea Legilor Justitiei
Foto: Facebook/Tudorel Toader

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, ar urma sa trimita, joi, la CSM proiectul de OUG pentru modificarea Legilor Justitiei, dupa ce miercuri seara a anuntat ca a primit acceptul Comisiei de la Venetia pentru a recurge la o ordonanta de urgenta.

De asemenea, ministrul a precizat ca actul normativ ar putea fi adoptat saptamana viitoare.

"Am mers la Comisie cu mai multe solutii legislative prin care sa fie preluate o parte din propunerile Comisiei de la Venetia. (...) Am avut sapte propuneri, toate au fost agreate, au fost considerate necesare pentru evitarea unor disfunctionalitati.

Care e actul normativ prin care putem corecta Legile Justitiei? Ordonanta de urgenta!

Comisia de la Venetia nu e deschisa la OUG, dar se refera la cele care au rolul de a ocoli procedura parlamentara constitutionala. In cazul acesta, este vorba despre preintampinarea unor efecte mai putin dorite, efecte care pot sa rezulte din aplicarea celor trei legi. Asta este justificarea.

Dansii au agreat de comun acord, au exprimat agrementul pentru adoptarea unei OUG in sensul celor discutate si le-am spus ca voi spune public", a afirmat Toader la Romania TV.

El a anuntat ca joi trimite draftul actului normativ la CSM, pentru aviz.

"Voi face apel la CSM sa dea un aviz cat se poate de repede ca saptamana viitoare sa poata fi adoptata ordonanta de urgenta", a spus Tudorel Toader.

Anterior, Toader a declarat, miercuri, la Digi24, ca recomandarile Comisiei de la Venetia privind Legile Justitiei ar putea fi adoptate printr-o ordonanta de urgenta:

"Voi vorbi cu reprezentantii Comisiei de la Venetia sa vedem in ce masura sunt posibile anumite preluari din recomandarile Comisiei, anumite racordari ale normelor juridice la standardele europene.

Eu am cateva solutii pe care le am in vedere pentru o posibila ordonanta de urgenta".

Opinia Comisiei de la Venetia

In punctul de vedere in legatura cu Legile Justitiei transmis la jumatatea lunii iulie, Comisia de la Venetia isi exprima preocuparea deosebita cu privire la procedurile de numire si revocare a procurorilor-sefi, limitarea libertatii de exprimare a magistratilor si noile dispozitii referitoare la raspunderea magistratilor, precum si in legatura cu noua directie pentru investigarea infractiunilor magistratilor, dar si prevederi care ar putea slabi rolul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), ca garant al independentei judecatoresti.

In opinia preliminara, Comisia face o serie de recomandari catre autoritatile de la Bucuresti, intre care sa reexamineze sistemul de numire, respectiv revocare a procurorilor de rang inalt, pentru a asigura conditiile unei proceduri obiective, prin mentinerea rolului institutiilor avute de presedinte si de CSM, astfel incat sa echilibreze influenta ministrului Justitiei.

O alta recomandare este eliminarea sau definirea mai buna a prevederilor care permit procurorilor superiori sa invalideze, ca neintemeiate, solutiile date de procurori.

Expertii Comisiei de la Venetia propun si eliminarea restrictiei propuse privind libertatea de exprimare a judecatorilor si procurorilor.

Alte recomandari ale Comisiei vizeaza:

  • modificarea dispozitiilor privind raspunderea financiara a magistratilor astfel incat sa se asigure ca actiunea in despagubire are loc numai dupa stabilirea raspunderii magistratului de catre CSM in cadrul procedurii disciplinare;
  • reexaminarea, in vederea unei mai bune precizari a acestora, a motivelor revocarii membrilor CSM;
  • eliminarea posibilitatii de a revoca membrii CSM;
  • renuntarea la schema de pensionare anticipata propusa, cu exceptia cazului in care se poate constata ca nu va avea un impact negativ asupra functionarii sistemului.

Potrivit autoritatilor romane, aceste proiecte vizeaza sporirea eficientei si responsabilitatii judiciare si consolidarea independentei judecatorilor, prin separarea carierei judecatorilor si a procurorilor.

Expertii Comisiei de la Venetia considera ca aceste legi ar "submina probabil" independenta judecatorilor si procurorilor romani si increderea publicului in sistemul judiciar.

Avizul preliminar a luat nota de actualul "climat politic tensionat, puternic influentat de rezultatele eforturilor tarii de combatere a coruptiei".

Comisia de la Venetia sesizeaza presiunile si intimidarea judecatorilor si procurorilor, inclusiv politicieni de rang inalt si campanii mediatice. Organismul de experti recunoaste, de asemenea, presupusele cazuri de abuz de putere din partea magistratilor romani, in special a procurorilor, ceea ce conduce la indoieli cu privire la metodele utilizate pentru combaterea coruptiei, precum si la preocuparile legate de legaturile dintre institutiile judiciare si serviciile de informatii.

Mentionand ca au fost aduse imbunatatiri in urma criticilor si a unor decizii ale Curtii Constitutionale, Comisia avertiza ca in continuare noile prevederi ar putea conduce la o presiune excesiva asupra judecatorilor si procurorilor, subminand independenta sistemului judiciar si a membrilor sai.

Impreuna cu masurile de pensionare anticipata, proiectul de lege ar putea afecta negativ eficienta si calitatea sistemului judiciar, cu consecinte negative asupra luptei impotriva coruptiei, mai arata comisia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Toader CSM OUG Legi Justitie, #Toader Comisie de la Venetia, #Toader OUG Legile Justitiei , #ministrul Justitiei