Legile Justitiei sau un fel de "da-mi-o mie, na-ti-o tie"

Duminica, 27 August 2017, ora 11:14
6115 citiri
Legile Justitiei sau un fel de "da-mi-o mie, na-ti-o tie"

Patru evenimente contradictorii s-au derulat zilele acestea, cu o viteza ametitoare, parca anume pregatite sa ne ia piuitul si sa ne lase ca la dentist:

1. Prezentarea, cam smecheroasa, a domnului ministru Tudorel Toader privind proiectul de modificare a Legilor Justiei, despre care am aflat ca nici nu exista, intrucat ministrul va proceda la elaborarea lor dupa ce va afla opinia despre ele a celor care inca nu le-au citit, nefiind publicate.

2. Replica prompta a presedintelui tarii, care acuza un atac asupra statului de drept, independentei si bunei functionari a Justitiei, precum si impotriva luptei anticoruptie.

3. In continuare, reactia lui Liviu Dragnea: "Eu nu reactionez imediat (...) Ca cineva sa reactioneze imediat mi se pare o abordare ori personala, ori superficiala". Si imediat a reactionat, exprimandu-si dezacodul cu privire la propunerea de excluderea a presedintelui Romaniei la numirea procurorilor sefi. La asta si la nimic altceva.

Nu v-ati prins? Dlui Dragea i-ar place ca presedintele Iohannis sa fie deposedat de prerogativele sale, dar nu si un eventual viitor presedinte, poate chiar el insusi.

4. Concluzia ministrului Tudorel Toader, picata naucitor: "Aceste modificari sunt doar propuneri, nu sunt un proiect de lege. Abia dupa ce se va exprima toata lumea, le voi trimite mai departe".

Si, ca sa intelegem cat de complicate pot fi lucrurile simple, dl ministru mai explica: "cele trei legi au plecat de la CSM, au venit la Ministerul Justitiei, s-au dus inapoi la CSM si din nou la MJ, acum le trimit la CSM".

Nu e clar? Vorba olteanului: da-mi-o mie, na-ti-o tie! Departe de mine ideea ca MJ n-ar fi procedat corect, dar mie imi lasa impresia ca insusi dl Tudorel Toader simte ironia soartei si-i face telespectatorului capul calendar, probabil ca sa justitifice amanarea expozeului sau din primavara pana in toamna.

Iar acum, dupa ce ne-a recitat alocutiunea, ne spune adevarul gol golut: nu va da forma finala a proiectului privind Legile Justitiei, pana cand societatea, asociatiile profesionale, toata lumea, nu isi vor spune punctul de vedere.

Punctul de vedere cu privire la ce? La proiectul care nu s-a publicat si care nici nu se va publica pana nu-si vor spune punctul de vedere cei care trebuiau sa le fi citit, dar nici nu le-au vazut, pentru ca n-aveau cum? Hai, ca-i nostim!

As zice ca e o mica smecherie la mijloc, una deloc demna de prestigiul profesorului Toader. Domnul ministru tine o alocutiune televizata si incearca sa induca in public ideea ca asta este tot una cu proiectul de legi pe care trebuia sa-l fi elaborat si publicat, pentru ca lumea sa aiba pe ce-si spune punctul de vedere.

Iar publicul isi spune opinia despre o simpla compunere scolareasca, un digest fara sa stie ca in textul proiectului de lege mai sunt ascunse si alte propuneri, pe care el le accepta tacit, de vreme ce nu le contesta, ca nu are unde sa le vada.

In opinia mea, legea e una si alocutiunea e alta. Nimeni n-are garantia ca cele spuse de dl ministru la TV reprezinta chiar litera legii pe care o va propune, ca in vorbire n-a pus accent pe un aspect sau altul, ca n-a omis ceva, ca n-a adaugat altceva, ca n-a infrumusetat undeva sau n-a uratit in alta parte, nu zic cu intentia de a omite ceva (pe care n-o exclud), dar macar din placerea unei figuri de stil, a unei metafore - procedeu inerent atunci cand faci literatura si inadmisibil atunci cand faci ligislatie.

Dl Tudorel Toader este un jurist cunscut si respectat. Nu-mi vine sa cred ca n-a observat acest detaliu. Mai curand - si asta ma derajeaza cel mai rau - as crede ca ne ia de prosti, ca ne socoate atat de naivi, incat poate nu vom baga de seama distanta enorma dintre proiectul de lege si un speech televizat, ceva care seamana cu verba volant, adica un fel de am spus si s-a dus.

Nu incape indoiala ca opinia publica a sesizat incercarea de pacaleala. Ca urmare, asistam la mitinguri, proteste, nemultumiri si aud ca se pregatesc altele. Fireste, se poate intreba oricine: de ce proteste, de ce nemultumiri, contra unor legi care inca nici n-au fost publicate?

Din doua motive. Primul este chiar expozeul ministrului Toader, din care unii deduc ca pregateste terenul pentru ca politicul sa aiba mai mare influenta asupra justitiei, iar al doilea aminteste de OUG 13 si de cel care acum sufla in iaurt pentru ca atunci era sa se friga in ciorba.

In plus, mai intervine si un fel de sindrom de rafuiala, cu care iese la rampa total lipsit de tact liderul PSD, ca sa declare: "Sistemul de justitie nu trebuie sa se invarta in jurul lui Klaus Iohannis, nici al lui Kovesi, nici al lui Lazar".

Ce spui, Franz? Sistemul de justitie nu este OK decat daca se invarte in jurul lui Dragnea si al lui Tariceanu? Halal!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#legile justitiei modificari Toader, #proteste modificari legi justitie PSD, #Dragnea Iohannis reactie legi justitie , #ministrul Justitiei