Lipsa de transparenta la Ministerul Justitiei: Tudorel Toader refuza sa dezvaluie cum si de cine sunt evaluati Lazar si Kovesi

Marti, 21 Martie 2017, ora 11:22
15459 citiri
Lipsa de transparenta la Ministerul Justitiei: Tudorel Toader refuza sa dezvaluie cum si de cine sunt evaluati Lazar si Kovesi
Foto: captura video Digi24

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, refuza sa dezvaluie procedura pe care a stabilit-o si procurorii pe care i-a desemnat pentru evaluarea activitatii manageriale a lui Augustin Lazar si a Laurei Codruta Kovesi, afirmand ca va face acest lucru abia la final, odata cu anuntarea concluziilor.

Purtatorul de cuvant al Ministerului Justitiei, Cristina Lita, a declarat, marti, pentru Ziare.com, ca toate detaliile legate de evaluarea procurorului general si a procurorului sef al DNA vor fi oferite odata cu anuntarea concluziilor.

"Puteti face si solicitare pe mail, este dreptul dvs, insa domnul ministru a precizat in nenumarate randuri ca absolut toate elementele referitoare la aceasta evaluare vor fi oferite la final, odata cu rezultatele evaluarii", ne-a declarat Cristina Lita.

Intrebata de ce nu sunt oferite informatii si pe parcursul evaluarii, Cristina Lita a raspuns: "Aceasta este decizia dl ministru, la final vor fi anuntate si rezultatele si absolut toate elementele care tin de evaluare".

De asemenea, intrebata daca in locul procurorilor Haineala si Sima, revocati la solicitarea CSM dupa declansarea anchetei pe OUG13, au fost numiti alti procurori, purtatorul de cuvant al MJ a precizat ca in acest moment exista doi secretari de stat, judecatorul Mariana Mot, care a fost numita in functie inainte de revocarea celor doi, si Marieta Safta, fost prim magistrat-asistent la Curtea Constitutionala, numita secretar de stat in cursul saptamanii trecute.

Pe aceeasi pozitie s-a situat ulterior si ministrul Justitiei, Tudorel Toader.

Intrebat de jurnalisti la iesirea de la sedinta CSM despre procedura de evaluare, Tudorel Toader a declarat: "La finalul procedurii va voi da concluziile, criteriile si procedura de evaluare".

In ciuda insistentelor jurnalistilor, care i-au amintit de prevederile legii 304/2004, care prevede explicit ca ministrul Justitiei nu poate exercita un control asupra procurorilor decat prin intermediul altor procurori, anume desemnati, si doar in ceea ce priveste eficienta lor manageriala, nu si in privinta activitatii lor profesionala, Tudorel Toader a replicat: "Legea 304 o cunosc si eu. La final, peste cateva zile, veti afla toate amanuntele, va multumesc!".

Vezi In ce conditii ii poate evalua ministrul Justitiei pe Lazar si Kovesi.

Marti dimineata, la intrarea in sediul CSM, Tudorel Toader le-a spus jurnalistilor care l-au intrebat despre evaluare ca "Finalul se apropie, mai sunt cateva zile", precizand ca maine va pleca la Bruxelles.

Miercuri, in Comisia LIBE a Parlamentului European, incepand cu ora 12:00 (ora Romaniei), este organizata o dezbatere cu tema Democratie si justitie in Romania.

Procedura de evaluare a procurorului general si a procurorului sef al DNA, o premiera, a fost declansata dupa ce a fost deschis dosarul referitor la adoptarea OUG13, iar CCR a constatat existenta unui conflict intre institutiile statului.

Art. 69 din Legea 304/2004 care prevede ca:

" (1) Ministrul justitiei, cand considera necesar, din proprie initiativa sau la cererea Consiliului Superior al Magistraturii, exercita controlul asupra procurorilor, prin procurori anume desemnati de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie sau, dupa caz, de procurorul-sef al Directiei Nationale Anticoruptie, de procurorul- sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism ori de ministrul justitiei.

(2) Controlul consta in verificarea eficientei manageriale, a modului in care procurorii isi indeplinesc atributiile de serviciu si in care se desfasoara raporturile de serviciu cu justitiabilii si cu celelalte persoane implicate in lucrarile de competenta parchetelor. Controlul nu poate viza masurile dispuse de procuror in cursul urmaririi penale si solutiile adoptate."

Cu alte cuvinte, articolul de lege prevede explicit ca un asemenea control poate fi facut si la cererea ministrului Justitiei, dar numai de catre procurori anume desemnati de cei aflati in functiile mentionate la alin.1.

In acelasi timp, "evaluarea profesionala a procurorilor sefi, realizata la trei ani si finalizata cu acordarea unui calificativ, aceasta se efectueaza conform procedurii stabilite de catre Consiliul Superior al Magistraturii si este distincta de evaluarea ministrului Justitiei", dupa cum a precizat chiar Ministerul Justitiei, intr-un comunicat de presa.

Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
#Tudorel Toader evaluare Lazar Kovesi , #ministrul Justitiei