Marea eliberare: Toader contraataca pe tema studiilor de impact. Ce NU spune ministrul Justitiei

Vineri, 27 Octombrie 2017, ora 10:14
6296 citiri
Marea eliberare: Toader contraataca pe tema studiilor de impact. Ce NU spune ministrul Justitiei
Foto: Arhiva (Ministerul Justitiei)

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, incearca sa scape de reprosurile ce i se aduc din toate partile cu privire la faptul ca nu a estimat numarul detinutilor care vor fi eliberati prin legea recursului compensatoriu, aratand cu degetul spre CSM si spre procurorul general. Ministrul nu spune, insa, tot adevarul.

Vineri, Tudorel Toader a postat din nou un comentariu pe pagina sa de Facebook despre recursul compensatoriu, sublinind, inca o data, ca studiile de impact se fac in momentul elaborarii si adoptarii legilor, nu la momentul aplicarii lor, si reamintind ca CSM a avizat pozitiv proiectul de lege, in noiembrie 2016.

"Reamintim si faptul ca actualul procuror general al PICCJ facea parte din componenta plenului CSM, emitent al respectivului aviz favorabil, desi astazi ne vorbeste despre lipsa studiului de impact! ", a mai scris, printre altele, Tudorel Toader pe Facebook.

Reactia vine dupa ce lui Tudorel Toader i s-a cerut demisia pentru ca a recunoscut public ca nu stia cati detinuti vor fi eliberati dupa intrarea in vigoare a legii, la 19 octombrie, si numeroase voci, din zona Justitiei dar nu numai, i-au reprosat ca a permis aplicarea legii fara studii corecte de impact, adica fara sa ceara estimari de la ANP.

Una dintre aceste voci a fost a procurorului general, Augustin Lazar, care a declarat joi: "Ministerul Public a avertizat inca de la inceputul anului ca toate modificarile legislative trebuie facute pe baza unui studiu de impact.

Se confirma inca o data nevoia unui studiu de impact pentru fiecare modificare legislativa. Am vrea sa stim si noi ce studii s-au facut pentru a putea comenta rezultatele".

Ce nu spune ministrul Justitiei, Tudorel Toader, este ca avizul CSM a fost dat pe proiectul legii recursului compensatoriu initiat anul trecut de Guvernul Ciolos, dar modificat substantial apoi in Parlament, unde a fost depus abia in martie 2017. Senatorii si deputatii au relaxat mult conditiile de liberare conditionata, dar nici ei, si nici Tudorel Toader nu au cerut studii de impact pentru a stabili cat de mult creste numarul eliberarilor premature dupa modificarile aduse in Parlament.

Alesii au fost acuzati ca au slabit legea pentru a putea profita de ea si unii politicieni condamnati pentru coruptie.

Mai mult, Tudorel Toader este cel care a semnat un ordin de ministru, cu doar o zi inainte de intrarea in vigoare a legii, prin care a stabilit conditiile minime obligatorii pe care trebuie sa le indeplineasca penitenciarele si in baza carora detinutii beneficiaza sau nu de legea recursului compensatoriu. Noile conditii, de lux, sunt foarte greu de indeplinit, detinutii fiind astfel avantajati.

Vezi mai multe despre Toader impune conditii de lux in inchisori: Interfon, chiuveta satinata, cap de dus reglabil.

Raluca Pruna, fost ministru al Justitiei in Guvernul Ciolos, a fost cea care prezentat punct cu punct parcursul legii si i-a reprosat lui Tudorel Toader ca a dat dovada de lasitate si nu a aparat proiectul de lege in fata parlamentarilor, si nici nu s-a gandit la efectele pe care actuala forma le va avea asupra mandatelor europene de arestare.

"Pe scurt, modificarile aduse in Parlament (in Camera) sunt: pentru fiecare 30 zile in conditii neconforme 6 zile considerate executate in loc de 3; 4 mp suprafata minima in loc ce 3 mp propusi in proiectul initial; generalizarea de la camera de detentie la cladire; marirea beneficiilor in zile castigate pentru munca, unde s-au relaxat toate conditiile si au crescut toate beneficiile.

Prin urmare, este o lasitate ceea ce face domnul Toader, care se spala pe maini ca Pilat spunand ca nu are nici un amestec si ca e surprins. Asta dupa ce, inainte sa priceapa ce efecte se produc, s-a laudat cu proiectul... Pai, cred ca nu trebuie sa fii doctor in matematica, nici macar in drept, pentru a realiza ca relaxarea tuturor conditiilor va conduce la un numar mult mai mare de beneficiari ai legii.

Cand s-au facut aceste modificari in mai 2017, domnul Toader era ministru. Rolul sau ca ministru era sa mearga in Parlament in comisii - mai ales la Camera, in Comisia Juridica unde au survenit modificarile esentiale, si sa convinga prin argumente ca modificarile propuse deturneaza sensul legii", acuza Raluca Pruna, care prezinta si "toata expunerea de motive, statistici si impact - AICI".

Citeste mai multe despre: Marea eliberare: Raluca Pruna il acuza pe ministrul Toader ca nu a aparat proiectul in Parlament si acum da dovada de "lasitate"

Pana acum au fost eliberati peste 500 de detinuti, printre care si criminali sau violatori, iar alte cateva mii asteapta sa iasa pe portile penitenciarelor.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Toader studii impact recurs compensatoriu , #ministrul Justitiei