Onoarea lui Tudorel Toader. Ministrul a distrus profesorul

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 27 Septembrie 2017, ora 09:41
15341 citiri
Onoarea lui Tudorel Toader. Ministrul a distrus profesorul

Nu sunt de acord cu dl Iohannis cand spune ca Tudorel Toader a confundat pozitia de ministru cu aceea de profesor universitar.

Ar fi fost bine sa fie asa.

Dupa mine, dimpotriva, daca dl Toader ramanea profesor, ar fi avut mare grija la fiecare cuvant pe care-l scotea pe gura, ca sa nu se faca de ras in fata studentilor si a restului profesorilor, si ar fi refuzat orice compromis care ii putea macula cariera de profesor.

Din pacate, insa, imi pare ca dl Toader este in primul rand un om politic, unul cramponat de scaun, pentru care e dispus la orice.

Dintr-un bun inceput, dl Toader a fost un personaj oarecum misterios, greu de citit. Dupa 10 ani petrecuti la CCR, este desigur ceea ce s-ar numi uns cu toate alifiile si stapaneste pana la nivel de arta tehnica aburirii.

Luni de zile, dl Toader a reusit un balet perfect intre ceea ce ii cerea partidul, adica sa rada anticoruptia si procurorii sefi, in special pe dna Kovesi, si pastrarea intacta a propriei carti de vizita.

Cred ca este emblematic pentru domnia sa felul in care a mermelit chestiunea deciziei CCR pe tema anchetei DNA in privinta emiterii OUG 13. Dupa ce a inventat un control care n-a existat, in fapt, pentru ca nu era legal, a dat satisfactie, cu critici severe, taberei antiKovesi, dar a sfarsit prin a inchide sec subiectul revocarii.

Si tot asa cu toate chestiunile spinoase carora a trebuit sa le faca fata. De toate pentru toti si nimic pentru nimeni, de fapt.

Aceasta nu poate fi insa decat o strategie-punte intre doua momente. Treci cu ea peste o perioada critica, dar nu o poti sustine pe termen lung. Si de la un anumit moment dl Toader a trebuit sa inceapa alegerea.

Ca a dispus control de fond la DNA nici macar nu ar fi fost un capat de lume, daca nu o facea in ambalajul unei minciuni, cum ca DNA nu ar mai fost controlata de 10 ani. Numai in intervalul de timp vizat de controlul de fond, adica ultimul an, DNA a fost controlata de 130 de ori pe diferite paliere.

A venit apoi proiectul de modificare a Legilor Justitiei care contine prevederi extrem de periculoase, in primul rand trecerea Inspectiei Judiciare la Ministerul Justitiei si scoaterea presedintelui din procesul de numire a procurorilor-sefi.

Cat de prost au fost ele primite in marile cancelarii, de la Washington, la Londra si Paris, s-a vazut din reactia ambasadorilor care au facut carare la Ministerul Justitiei. Din informatiile mele, dl Toader a incercat chiar sa-l induca in eroare pe ambasadorul SUA, spunandu-i ca proiectul ar fi fost elaborat de CSM.

Ca sa-si sustina punctul de vedere, dl Toader a emis si enormitatea cu procurorul general al SUA numit de Senat, descalificanta pentru un profesor.

Apoi a indicat practic ce solutie urmeaza sa dea CCR in privinta unui eventual conflict intre Parchetul General si Parlament, caruia a refuzat sa-i remita dosarul penal clasat al alegerilor din 2009.

Oare chiar nu anticipeaza dl prof. Toader ce efecte poate avea o asemenea solutie spre care, din nefericire, cred ca ne indreptam?

Nu cred ca fostul procuror Toader nu intelege cat de periculos poate fi ca Parlamantul sa fie indreptatit sa ceara orice dosar, oricand doreste, mai ales acest Parlament care musteste de suspecti si inculpati. Fiecare cum va dori sa afle ceva dintr-o cauza va cere dosarul si se va lamuri cine e denuntator, ce a denuntat, gura cui trebuie sa o inchida, ce acte sa distruga. Detalii.

Si tot dl Toader a opinat ca dna Kovesi ar trebui sa se prezinte in fata comisiei parlamentare de ancheta, desi exista doua decizii ale CCR care spun foarte clar ca un magistrat nu poate fi obligat la asa ceva, din motive evidente.

Crearea acestei portite va permite ca orice procuror incomod sa poate fi hartuit oricand de cei pe care-i ancheteaza. Dimineata ma chemi tu pe mine, dupa-amiaza iti frec eu ridichea, cu deosebirea ca tu esti tinut de lege si procedura, eu nu.

Dl Toader, desi membru al Comisiei de la Venetia, merge in raspar cu recomandarile comisiei care a transmis clar, in scris, ca in cazul abuzului in serviciu nu se pune problema unui prag financiar. Dl Toader nu renunta insa la el.

Dar probabil ca dl Toader si-a atins culmea prin declaratia facuta marti, potrivit careia legalitatea unei hotarari de guvern este verificata de judecatorul specializat in contencios administrativ, nu de procuror.

In primul rand, nu exista nicio justificare pentru ca un ministru al Justitiei sa faca o apreciere asupra unui dosar in curs. Pur si simplu, din momentul deschiderii unui dosar penal, cenzurarea acestuia revine strict judecatorilor.

Interferenta dlui ministru este cu atat mai grava cu cat domnia sa a tot repetat ca procurorii isi desfasoara activitatea sub autoritatea ministrului Justitiei. O asemenea declaratie vine ca o presiune facuta de catre detinatorul autoritatii.

Va dati seama cum ar fi ca Inspectia Judiciara sa fie la cheremul ministrului? Nu-i convine un dosar penal precum Belina? Trimite rapid inspectorii sa il blocheze si chiar sa-l sanctioneze pe procurorul indisciplinat.

Si mai surprinzator, facand aceasta declaratie, dl Toader pare lovit de amnezie. In 2014, CCR emitea, cu dl Toader in componenta sa, Decizia nr. 267/2014.

Ce ne spune ea? Ca "legiuitorul a revenit la solutia traditionala utilizata in materia exceptiei de nelegalitate, renuntand la competenta exclusiva a instantei de contencios administrativ si acordand plenitudine de jurisdictie instantei investite cu solutionarea litigiului in fond, indiferent de gradul si specializarea acesteia". Adica fix pe dos de ceea ce sustine ministrul Toader.

In plus, mi se pare cu neputinta ca dl Toader sa nu fi inteles ca nimeni nu vizeaza hotararea in sine, in termeni contenciosi, ci sunt vizate fapte penale ocazionate de adoptarea HG, ceea ce, daca CCR nu ar fi institutia capturata de acum, ar fi in continuare posibil si in cazul emiterii de OUG.

Daca tragem linia, dlui Toader i s-a intamplat tot ce poate fi mai rau pentru un autentic profesionist cu pretentii. S-a decredibilizat si in plan extern, si in plan intern, si ca ministru, si ca jurist, ca profesor si ca judecator constitutional.

Ce il putea determina la aceasta alegere? Eu am un singur raspuns: dragostea de scaun. Dl Toader tine prea mult la scaun, ceea ce l-a facut vulnerabil la presiunea politica tot mai mare dupa ce tehnica aburelii s-a topit.

Si nu ma indoiesc in acest moment ca dl Toader va fi dispus sa execute cam orice. Isi iubeste prea mult functia si prea putin onoarea, ma tem.

REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER, partidul condus de fostul premier Dacian Cioloș, anunță că a trimis o invitație la dialog colegilor de la USR, PMP și Forța Dreptei, filialele din București, în vederea găsirii...
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
Preşedintele Alianţei pentru Unirea Românilor, George Simion, a declarat joi, 28 martie, la Bistriţa, că a avut consfătuiri cu 30 de formaţiuni politice neparlamentare, cu care ar urma să...
#Toader conflict DNA , #ministrul Justitiei