Planul lui Toader de la Suceava - pregatiri pentru ordonanta protocoalelor (Surse)

Vineri, 28 Septembrie 2018, ora 10:33
11856 citiri
Planul lui Toader de la Suceava - pregatiri pentru ordonanta protocoalelor (Surse)
Foto: Arhiva (Ministerul Justitiei)

Mai multi presedinti ai unor Curti de Apel vor sa initieze o cerere adresata Sectiei pentru judecatori din CSM in legatura cu protocoalele semnate de SRI cu Ministerul Public, au declarat surse din magistratura pentru Ziare.com.

Aceasta cerere ar urma sa fie folosita de ministrul Justitiei, Tudorel Toader, ca pretext pentru a initia o ordonanta de guvern privind protocoalele si care sa contina prevederi precum revizuirea sentintelor. Sursele citate au explicat ca nu este exclus ca sesizarea sa fie folosita ca pretext pentru o ordonanta de urgenta privind amnistia si gratierea.

Contextul este ca presedintii Curtilor de Apel din tara se intalnesc, vineri, la Suceava, eveniment la care mai participa ministrul Justitiei si membri ai Consiliului Superior al Magistraturii.

Mai multi membri ai Sectiei de judecatori din CSM au rezonat anul acesta cu propunerile lui Tudorel Toader, cum ar fi cazul judecatoarelor Lia Savonea (Curtea de Apel Bucuresti), Nicoleta Tint (Curtea de Apel Brasov), Evelina Oprina (Tribunalul Ilfov) sau Gabriela Baltag (Tribunalul Neamt).

Pe de alta parte, printre sefii Curtilor de Apel sunt mai multi membri ai UNJR sau AMR, care au criticat public protocoalele cu SRI.

Practic, ar fi vorba de o situatie similara cu cea din mai 2017, atunci cand sefii tribunalelor au votat o rezolutie prin care au solicitat separarea imediata a atributiilor Consiliului Superior al Magistraturii.

"Asta a stat la baza separarii carierelor judiciare din Legile Justitiei", au explicat surse din magistratura.

In prezent, in Romania functioneaza un numar de 15 curti de apel care verifica legalitatea si temeinicia solutiilor pronuntate de judecatoriile si tribunalele din raza lor de competenta.

Magistratii nu stiu nimic

Mai multi magistrati care activeaza la Curti de Apel au explicat pentru Ziare.com ca ei nu au votat in adunarile generale aceasta intentie, iar presedintii de Curti de Apel nu sunt mandatati sa initieze astfel de demersuri.

In plus, situatia protocoalelor, in cazul in care sunt contestate in instanta, este de competenta Curtilor de Apel, iar astfel presedintii s-ar antepronunta.

De exemplu, luna aceasta, judecatorii de la Sectia contencios administrativ de la Curtea de Apel Bucuresti au spus ca protocolul nu este un act administrativ in sensul Legii contenciosului administrativ si au respins o cerere de anulare a acesteia.

Solicitarea de anulare a fost formulata de Flore Mircea Calin si Benyatov Vadim Don, condamnati definitiv in dosarul privatizarilor strategice. Decizia nu este, insa, definitiva.

Potrivit minutei sentintei, Curtea a admis exceptia inadmisibilitatii actiunilor conexate pentru lipsa naturii juridice de act administrativ a protocoalelor de cooperare intre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si Serviciul Roman de Informatii pentru indeplinirea sarcinilor ce le revin in domeniul securitatii nationale.

"Nu e considerat act administrativ de natura normativa, ca urmare nu produce efecte juridice fata de altii, fiind doar un document de organizare intern al unor institutii", au explicat aceasta minuta surse din magistratura.

Pas cu pas

Tudorel Toader a anuntat, in urma cu doua saptamani, pe Facebook, ca va participa la adunarea presedintilor Curtilor de Apel care se va desfasura la Suceava vineri, 28 septembrie.

Pe de alta parte, ministrul Tudorel Toader si-a mai programat o "dezbatere cu toti procurorii cu functii de conducere, indiferent de nivelul parchetului in care isi desfasoara activitatea" pentru data de 10 octombrie, la Bucuresti.

Despre modificarea legislatiei astfel incat sa fie anulate protocoalele semnate de SRI cu Parchetele precum si efectele produse in dosare, unele chiar inchise definitiv, se discuta intens si in Comisia Juridica a Camerei Deputatilor, condusa de Eugen Nicolicea (PSD) . Un asemenea demers i-ar servi liderului PSD Liviu Dragnea, deja condamnat si cu dosar pe rol, dar si altor politicieni.

Pentru ca procedura parlamentara este mai indelungata, in spatiul public se discuta intens si despre adoptarea unei ordonante de urgenta pentru gratiere si amnistie, insa, conform unor surse, premierul Dancila si ministrul Toader ezita sa isi asume raspunderea politica si juridica.

Citeste mai multe despre: In comisia condusa de Nicolicea se lucreaza la redeschiderea unor dosare judecate definitiv: "O absurditate fara limite" - Interviu

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Tudorel Toader protocoale, #Tudorel Toader curti apel, #Ministerul justitiei Toader, #toader magistrati , #ministrul Justitiei