Ziare.com

Premiera dupa ce Toader s-a dus cu Legile Justitiei la comisia lui Iordache: Curtea Suprema il acuza de incalcarea procedurii legale

de Camelia Badea
Joi, 26 Octombrie 2017, ora 12:07

   

Premiera dupa ce Toader s-a dus cu Legile Justitiei la comisia lui Iordache: Curtea Suprema il acuza de incalcarea procedurii legale
In premiera pentru Romania, presedintele Curtii Supreme, judecatorul Cristina Tarcea, semnaleaza faptul ca proiectul de modificare a Legilor Justitiei nu a ajuns la Parlament printr-un mecanism legal si cere Parlamentului sa il retrimita la minister. Solicitarea se discuta azi si in CSM.

Nemultumirea este legata de faptul ca proiectul de lege propus de ministrul Justitiei, Tudorel Toader, nu a fost adoptat mai intai de guvern, asa cum e normal, pentru a fi trimis apoi la Parlament, ci a ajuns direct pe masa comisiei special infiintate pentru modificarea legilor justitiei, nefiind asumat in integralitate de nimeni. Mai mult, presedintele comisiei, Florin Iordache (PSD), a spus ca unele prevederi ale proiectului nu vor fi luate in calcul, in schimb vor putea fi aduse amendamente. Este o "crima cu autor necunoscut", a declarat vicepresedintele PNL Catalin Predoiu, in timp ce USR s-a plans ca, in afara de Florin Iordache, niciun alt parlamentar nu a vazut documentul neasumat de nimeni inainte ca el sa fie discutat in comisie.

In aceste conditii, presedintele ICCJ, Cristina Tarcea, a luat, joi, atitudine.

Intr-un comunicat de presa postat pe site-ul Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) si semnat de presedintele Tarcea, se reaminteste inca de la inceput ca Romania si-a luat anumite angajamente in fata partenerilor europeni, care au instituit "Mecanismul de cooperare si verificare (MCV) pentru a remedia deficientele reformei sistemului judiciar si pentru a combate coruptia".

"Mecanismul adoptarii legilor, indiferent care ar fi obiectul acestora de reglementare, presupune respectarea dispozitiilor legale in baza carora acest mecanism functioneaza.

Ieri, ministrul Justitiei, invitat al Comisiei speciale comune a Camerei Deputatilor si Senatului, a anuntat ca desi urma sa vada procedura de urmat, a luat act ca trebuie sa prezinte proiectul in fata acestei comisii.

Intregul parcurs al propunerilor de modificare a Legilor nr. 303, 304 si 317 adoptate in anul 2004, demonstreaza ca nu a existat transparenta, cooperare si dialog interinstitutional si ca nu au fost respectate dispozitiile legale care reglementeaza mecanismul de elaborare si adoptare a actelor normative", atrage atentia presedintele ICCJ.

Cristina Tarcea reaminteste ca, potrivit Constitutiei, "initiativa legislativa apartine, dupa caz, Guvernului, deputatilor, senatorilor sau unui numar de cel putin 100.000 de cetateni cu drept de vot".

Or, initiativa legislativa asumata de Ministerul Justitiei si pentru care au avut loc dezbateri publice si s-a initiat procedura de avizare nu a fost dusa pana la capat, adica nu a fost adoptata de Guvern, iar proiectul discutat la Parlament nu are niciun initiator oficial.

"Constat ca, in loc sa fi finalizat procedura pe care si-a asumat-o, Ministrul Justitiei a luat act ca trebuie sa prezinte propunerile sale Comisiei speciale comune, constituita in baza Hotararii nr. 69 adoptata de Camera Deputatilor si Senat (...)

Din declaratia publica a initiatorului, facuta ieri in Parlament, nu rezulta in ce calitate si in baza carei proceduri ministrul a inaintat propunerile sale Comisiei speciale", subliniaza presedintele Inaltei Curti.

Pe de alta parte, potrivit legii, in cazul unor proiecte complexe "se pot constitui comisii de elaborare, dar numai la nivelul Ministerului Justitiei, ceea ce nu s-a intamplat in cazul propunerilor de modificare a legilor justitiei, asumate de acest minister", atrage atentia judecatorul Cristina Tarcea.

In plus, obiectivele asumate prin hotararea Parlamentului la constituirea comisiei speciale conduse de Florin Iordache nu contin referiri la situatia de fata, ci se refera doar la actele normative "aflate deja in procedura parlamentara".

"Prin urmare, solicit presedintilor celor doua camere ale Parlamentului Romaniei si comisiei speciale sa permita finalizarea procedurii legale pe care si-a asumat-o ca initiator Ministerul Justitiei si sa retrimita acestuia proiectul in vederea finalizarii sale.

Este singura solutie care ar asigura edictarea unor reglementari realiste, deoarece statutul magistratului, organizarea si functionarea instantelor, precum si a Consiliului Superior al Magistraturii presupun analize si studii de impact care nu au fost facute pana in prezent si care, potrivit legii, nu se pot realiza decat prin ministerele de resort", conchide presedintele Inaltei Curti.

Solicitarea presedintelui ICCJ se discuta astazi si la sedinta Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), are ar putea emite un punct de vedere, relateaza Digi24.

Modul cu totul neobisnuit in care a fost pasat proiectul de lege de la Ministerul Justitiei condus de Tudorel Toader la Parlament a atras atentia si unor comentatori din presa. De asemenea, si deputatul USR Stelian Ion, membru in comisie, a comentat modul de lucru "atipic si nemaiintalnit" in care a ajuns proiectul pe masa parlamentarilor.

Citeste si:
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre Tarcea proiect lege justitie Toader
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 23447 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
57 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

bati apa-n piua, Tarceo! Comisia comuna e subordonata parlamentului

dar nu e nici Camera Deputatilor si nici Senatul... Cand o va inainta Parlamentului fara indeplinirea conditiilor legale, atunci poit sa tipi, pana atunci: MUCLES!

 

 

pe tudorel il acuza Curtea sau Tarcea, ca n-am auz

it sa fi fost convocata Curtea sa-si formuleze un punct de vedere... puncte de vedere am si eu, nu numai Tarcea... o fi ea ce-o fi, dar asta cu incalcarea procedurii, tre s-o discute la Curte si dupa aia poa sa-i dea drumul in spatiul public... panseuri au multi...

 

 

Nu mai exista proiectul ministerului dpdv legal

Initiatorul - Guvernul , nu l-a mai promovat - nu mai exista.
In comisiile parlamentare se discuta un nou proiect.
Nou proiect , din initiativa parlamentara, care va fi trimis la CSM pentru avizul consultativ - cand va fi gata.
Ca in Parlament se lucreaza pe draftul de la Minister , putea sa lucreze si pe coli roze , dpdv legal - eu nou proiect.

 

 

Domnule, e alta lege- alt initiator !

Asteptati ca Prlamentul sa finalizeze proiectul si apoi il prezinta si la CSM pentru aviz.
Ce arde?
Ca a lucrat inainte ministrul ,sau comisia ,sau comitetul - nu are nicio importanta , acum a devenit initiativa parlamentara!
Si conform legii de tehnica legislativa , trebuie trimis la CSM ,cu 30 de zile inainte de votul in Parlament.

 

 

Cat mai clar pentru dna Tarcea, ca la restul nu am

pretentii.In cazul legilor complexe , initiatorul NU trebuie sa fie Guvernul.
Legea 24/2000 art 7.
"4) Evaluarea preliminara a impactului este realizata de initiatorul proiectului de act normativ. In cazul unor proiecte de acte normative complexe, evaluarea impactului poate fi realizata, pe baza unui contract de prestari de servicii, de catre institute de cercetare stiintifica, universitati, societati comerciale sau organizatii neguvernamentale, in conformitate cu prevederile legale in vigoare referitoare la achizitiile publice.
(5) In vederea elaborarii evaluarii preliminare a impactului propunerilor legislative initiate de deputati si senatori, precum si in cazul celor bazate pe initiativa cetatenilor, membrii Parlamentului pot solicita Guvernului asigurarea accesului la datele si informatiile necesare realizarii acesteia."

 

 

@watching Vai de tine,ce zic eu si ce zici tu...

Acum se lucreaza in comisia speciala. Cand vor avea un proiect , vor initia proiectul prin initiativa parlamentara.
Eu am explicat ca nu mai exista proiectul ministerului , fiindca initiatorul nu l-a mai promovat si va fi un proiect din initiativa parlamentara.
Iar tu zici ca de ce nu au initiat proiectul ieri - pentru ca acum lucreaza in comisie speciala si pot sa mai lucreze inca 10 ani , fara sa initieze nimeni legea.

 

 

Parlamentul are drept de initiativa legislativa !

Deocamdata se lucreaza in comisii ,cand se va decide ca este un proiect bun , se va initia legea si vor solicita avizul consultativ al CSM.
Puteau sa lucreze in comisii pe proiectul ministerului sau pe proiectul venit de la asociatii profesionale , sau pe coli albe- dpdv legal va fi initiativa parlamentara.

 

 

@Mircius Pachetul de legi- nu mai exista

Initiatorul , Guvernul , nu il mai promoveaza. Nu mai exista.
In Parlament se lucreaza in comisia speciala - pot sa lucreze si 10 ani de acum inainte.
Iar dupa 10 ani sa nu propuna nicio modificare sau doar 1 amendament.

Ii interziceti Parlamentului sa lucreze in comisii speciale sau nu am inteles?

 

 

pt 4lea

limbaj de PZDist cinstit si corect.

Eu zic sa desfintati cu totul Justitia ca de aia avem sParlament ca sa fie acolo judecati oamenii cu aprobarea Cabinetului 1 desigur.

Cu PZDistii
Donatori de insule
Tot inainte!

 

 

Despre comisiile de la Ministerul Justitiei

legea 24/2000 Art. 29
Adoptarea codurilor si a legilor complexe Art. 29
Proiectul de act normativ intocmit in conditiile prevazute la art. 27 si 28, insotit de un raport, va fi inaintat Parlamentului sau, dupa caz, Guvernului, pentru declansarea procedurii legislative. "
Deci - comisiile se POT constituti- se pot, apoi se inainteaza ori Parlamentului , ori Guvernului- pentru declansarea initierii. Nu are exclusiv drept de initiativa Guvernul.

 

 

Eu zic sa-l aresteze pe acest T.Toader....

....aseara i-am vazut interviul in care a explicat f.clar de ce a trimis in parlament acest proiect. Adica sa se cistige timp sa-l dezbateti, sa-l criticati, sa-l faceti cum doriti stimati Gigei Contra, pina vine prin primavara si raspunsul Comisiei de la Venetia intr-o problema in care trebuie sa dea un aviz. Care-i problema? Arestati-l! Sintem o tara de kko in care opozitia nu stie decit sa imprastie cu dejectii decit sa vina cu propuneri de amendare a acestei legik, etc, etc.....asta inseamna desbatere...nu oimproscare cu noroi!

 

 

sa va fereasca domnul de un razboi cu rusia

parlamentul si guvernul asta de tradatori...se inchina noului stapan...in prima secunda...

 

 

sunt sigur ca toti romanii cu umor , lesina de ras !

cea mai amuzanta tara de pe planeta !
nu e razboi , si ei nu sunt in stare de nimic !

 

 

@Mincinius

... si ministrul justitiei nu face parte din guvern ? ... poate nu e "guvernul meu" sau "guvernul bruxelez", dar sigur e vorba de guvernul Romaniei...

 

 

"nu stii si nici nu te intereseaza"...

... gandire (daca poate fi definita asa) tipic comunist-sekurista... Cam la atat se reduce toata analiza "ciumetzilor" portokalii: "nu stim si nici nu ne intereseaza"... Voi actionati numai la indemnul "celulei superioare de partid sekurist" si "luati lumina" numai de la "Hotul Cinstit" imbracat in geaca rosie ...
Asteptati "ordinul de zi pe unitate" ... poate data viitoare (peste 3 ani) o sa va intereseze si iesiti la vot... macar mimati si voi democratia !

 

 

Prima   1   2   3   4   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor