Sefa Inaltei Curti, ironii la adresa lui Dancila cu argumente dintr-un proiect de lege propus chiar de Toader

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Joi, 18 Octombrie 2018, ora 16:14
33077 citiri
Sefa Inaltei Curti, ironii la adresa lui Dancila cu argumente dintr-un proiect de lege propus chiar de Toader
Foto: Andreea Alexandru/Mediafax/Hepta

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, membru al Guvernului Viorica Dancila, avea in anul 2017 acelasi punct de vedere cu Inalta Curte, in cazul formarii completurilor de 5 judecatori, arata sefa instantei, Cristina Tarcea, in opinia trimisa la Curtea Constitutionala.

Tarcea se bazeaza pe un proiect de modificare si completare a Legilor Justitiei, care a fost trimis, in august 2017, de Tudorel Toader catre Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) . Acesta apare inca pe site-ul Ministerului Justitiei.

"Astfel, insusi titularul cererii de sesizare a Curtii Constitutionale, in calitate de prim-ministru al Guvernului Romaniei, prin ministerul sau de resort, respectiv prin Ministerul Justitiei, oferea, cel putin la momentul anului 2017, aceeasi intepretare", remarca ironic Cristina Tarcea.

Inalta Curte pune chiar si link-ul de pe site-ul Ministerului Justitiei, in cererea trimisa la CCR.

Practic, Ministerul Justitiei oferea in august 2017 aceeasi intepretare cu cea data de Inalta Curte in septembrie 2018.

Era vorba de prezenta sefilor instantei la conducerea acestor completuri. Propunerea facuta de Tudorel Toader: "Completul de 5 judecatori este prezidat de presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, de unul dintre cei doi vicepresedinti sau de unul dintre presedintii de sectie."

"Acest lucru ofera cea mai clara dovada a faptului ca interpretarea Inaltei Curti de Casatie si Justitie nu era una singulara, ci era imbratisata chiar de catre autoritatea care acuza in prezent instanta suprema de o voita incalcare a unui inteles clar si lamurit al textului de lege in discutie", se arata in punctul de vedere trimis a CCR.

Nemultumirea lui Dragnea

Curtea Constitutionala va dezbate, pe 7 noiembrie, sesizarea facuta de premierul Viorica Dancila in legatura cu un posibil conflict juridic intre Parlament si Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) referitor la formarea completurilor de cinci judecatori de la instanta suprema.

Discutia privind completurile de 5 judecatori a explodat dupa ce Liviu Dragnea s-a declarat nemultumit ca este judecat de un complet, care a fost constituit la inceputul acestui an, in baza prevederilor legale.

In vara a intrat in vigoare, insa, o noua lege, dar Inalta Curte a explicat ca completele de 5 judecatori au fost trase deja la sorti la inceputul anului si nu vor functiona dupa noua lege retroactiv, ci incepand cu ianuarie 2019. Unul dintre motive: parlamentarii "au uitat" sa puna norme tranzitorii in noua lege adoptata.

"Lupta" se duce pe doua fronturi

- Dragnea a chemat in judecata Inalta Curte si cere suspendarea acestor completuri.

- Premierul Viorica Dancila a sesizat Curtea Constitutionala si acuza lipsa de impartialitate a instantei supreme. In plus, Guvernul pune sub semnul intrebarii toate deciziile definitive date de Inalta Curte in ultimii 4 ani

Tarcea: Respingeti ca inadmisibila

Tarcea cere in punctul de vedere trimis la CCR sa respinga ca inadmisibila solicitarea facuta de Viorica Dancila, deoarece in acest caz nu este vorba de un conflict de natura constitutionala, asa cum a fost interpretat prin jurisprudenta Curtii Constitutionale.

Judecatorul mai cere, in susbsidiar, respingerea ca nefondata a solicitarii si arata ca in acest caz Inalta Curte si-a exercitat doar "atributiile constitutionale de interpretare si aplicare unitara a legii, fara a interfera cu atributiile puterii legislative."

Cele mai importante idei si citate

Punctul de vedere al Inaltei Curti are 34 de file si este semnat de sefa instantei, Cristina Tarcea.

Timp de 4 ani nimeni nu a invocat nelegalitatea functionarii completurilor de 5 judecatori de la Inalta Curte.

Dupa intrarea in vigoare a Legii nr. 207/2018, nimeni nu a invocat, in cadrul proceselor in derulare, exceptia nelegalei constituiri a completului de 5 judecatori, nici in materie civila si nici in materie penala.

"Desi prim-ministrul Romaniei sustine ca inca din anul 2014 completurile de 5 judecatori au fost nelegal constituite, nicio parte nu a invocat aceasta exceptie in cadrul procedurilor de judecata parcurse."

Guvernul a dat OUG, in alt caz

Inalta Curte subliniaza ca, atunci cand a constatat un blocaj institutional, "Guvernul a reactionat prompt pentru a-l remedia, intervenind pe calea unei ordonante de urgenta".

"In acest context, semnalam si faptul ca, in masura in care a apreciat ca exista un blocaj sau o intarziere in punerea in aplicare a dispozitiilor Legii nr. 207/2018, Guvernul a intervenit pe calea unei ordonante de urgenta (Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 90/2018 privind unele masuri pentru operationalizarea Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 862 din 10 octombrie 2018), avand, asadar, instrumentul legislativ care sa permita constituirea unor noi completuri de 5 judecatori in a doua parte a anului 2018, prin derogare de la art. 32 alin. (1) din Legea nr. 304/2004", se arata in punctul de vedere al Inaltei Curti.

Neacsu a trimis o opinie

Avocatul Toni Neacsu, fost judecator la Tribunalul Vrancea, care a reprezentat-o pe Bombonica Prodana (fosta sotie a lui Liviu Dragnea) in dosarul Angajarilor fictive din Teleorman, a trimis o amicus curiae, o opinie, la CCR, in acest caz. Asta desi el a fost judecat si condamnat de un astfel de complet.

Neacsu a fost condamnat definitiv, in martie 2015, de un complet de 5 judecatori, la un an de inchisoare cu suspendare, dupa ce a fost acuzat ca in perioada in care a fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a incasat nejustificat salariu si diurna in valoare de aproape 67.000 de lei.

"Se cuvine a fi remarcat faptul ca in cadrul procedurii de dezbatere a prezentului conflict juridic de natura constitutionala a fost depusa la dosar o interventie sub forma amicus curiae, autorul interventiei fiind el insusi parte intr-un litigiu solutionat de un complet de 5 judecatori si nu a invocat pe parcursul procedurii la care a participat problema legalei constituiri a completului", arata Cristina Tarcea.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Cristna Tarcea CCR Cristina Tarcea Dragnea, #tarcea Dancila, #Tarcea Toader , #ministrul Justitiei