Toader a prezentat detalii despre candidatura lui Lazar si cere voie CSM sa publice documentele din dosar

Miercuri, 31 Octombrie 2018, ora 17:55
24309 citiri
Toader a prezentat detalii despre candidatura lui Lazar si cere voie CSM sa publice documentele din dosar
Foto: Alexandru Dobre/Mediafax/Hepta.ro

Tudorel Toader a facut, miercuri, pe site-ul Ministerului de Justitie, mai multe precizari referitoare la numirea procurorului general, Augustin Lazar, dar nu a publicat documentele pe care le-a promis de cateva zile.

El a afirmat ca a trimis catre CSM copia integrala dupa dosarul de la Ministerul Justitiei, dar si o copie a raspunsului din 19 septembrie 2018, prin care CSM a transmis rapoartele de evaluare a activitatii profesionale ale lui Augustin Lazar.

De asemenea, ministrul cere CSM sa aprecieze daca sunt intrunite conditiile pentru a publica documentele din dosarul de candidatura al lui Lazar.

Iata aici prezentarea facuta de Toader

Toader incepe prin a prezenta anuntul de recrutare al procurorului general.

" 17 Februarie 2016 - pe site-ul Ministerului Justitiei, a fost postat anuntul cu privire la declansarea procedurii de recrutare pentru ocuparea functiei de Procuror General al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Anuntul de recrutare a fost insotit de publicarea criteriilor avute in vedere pentru ocuparea functiei de Procuror General, iar la capitolul Conditii prevazute de lege sunt enumerate urmatoarele: (a) Vechime minima de 10 ani in functia de judecator sau procuror (b) Calificativul "foarte bine" la ultima evaluare; (c) Nu au fost sanctionati in ultimii 3 ani. Termenul limita pentru depunerea candidaturilor a fost data de 16 martie 2018", se arata in documentul publicat de Toader.

Ministrul spune apoi ca, in perioada " 15-16 Martie 2018 - la registratura Ministerului Justitiei au fost inregistrate 4 candidaturi pentru functia de Procuror General al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, printre care si a procurorului Augustin Lazar."

Toader precizeaza apoi ca in 21 martie 2016 a avut loc "dialogul domnului procuror Augustin Lazar cu ministrul Justitiei", iar in 1 aprilie 2016 a fost trimisa catre CSM propunerea de numire functia de procuror general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a lui Augustin Lazar, pentru o perioada de 3 ani.

In 21 aprilie 2016, precizeaza Toader, sectia de procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii a avizat favorabil propunerea ministrului Justitiei de numire in functia de procuror general a lui Augustin Lazar, iar in 28 aprilie 2016 presedintele Romaniei a semnat decretul de numire a acestuia in functie.

Care sunt problemele identificate de Toader in procedura de numire

Dupa aceasta prezentare, Tudorel Toader spune si care sunt problemele pe care le-a identificat in procedura de numire a lui Augustin Lazar in functie de procuror general.

Ministrul Justitiei spune ca exista 6 probleme: "dosarul de candidatura, neindeplinirea criteriilor anuntate pentru numire, evaluarea domnului procuror Augustin Lazar, avizul Consiliului Superior al Magistraturii, lucrari relevante intocmite in desfasurarea activitatii de catre candidati, atributiile presedintelui".

1. Dosarul de candidatura

In ceea ce priveste prima problema identificata de Toader, acesta spune ca dosarul de candidatura al lui Lazar a fost inregistrat la Ministerul Justitiei "printr-un email transmis in data de 15 Martie 2016, ora 12:27 catre Directia Resurse Umane. Din copia email-ului se poate observa ca s-au atasat doar un curriculum vitae si o scrisoare de intentie".

"Din analiza dosarului si a inregistrarilor din registratura Ministerului Justitiei, rezulta ca nu au fost depuse alte documente nici la aceasta data, nici la o data ulterioara, lipsind inclusiv proiectul privind exercitarea atributiilor specifice functiei de conducere", afirma Toader.

Ministrul Justitiei precizeaza ca in 18 martie 2016, "Ministerul Justitiei a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii furnizarea unor informatii referitoare la cei 4 candidati cu referire expresa la: vechimea in functia de judecator/procuror, calificativul obtinut la ultima evaluare a activitatii profesionale si eventualele sanctiuni disciplinare aplicate in ultimii trei ani sau proceduri disciplinare in curs. La aceasta solicitare, in registratura MJ sau la dosarul de numire, nu este niciun raspuns si niciun document provenit de la Consiliului Superior al Magistraturii".

2. Neindeplinirea criteriilor anuntate pentru numire

Toader mai sustine ca in dosarul de candidatura al lui Augustin Lazar "nu s-a identificat nici un document care sa dovedeasca indeplinirea criteriului de la capitolul Conditii prevazute de lege din anuntul de pe site-ul Ministerului Justitiei, si anume obtinerea calificativul "foarte bine" la ultima evaluare".

In 12 septembrie 2018, spune Toader, ministrul Justitiei s-a adresat CSM cu solicitarea de a transmite situatia evaluarilor domnului procuror Augustin Lazar.

"CSM a transmis raspunsul numarul 18450 din 19 septembrie 2018, prin care a pus la dispozitie rapoartele de evaluare a activitatii profesionale a domnului Augustin Lazar, intocmite, pentru perioada 2014-2016 de Comisia de evaluare a procurorilor constituita la nivelul Consiliului Superior al Magistraturii si pentru perioada 2011-2013, de Comisia de evaluare a procurorilor constituita la nivelul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Raportul de evaluare pentru perioada 2011-2013 vizeaza activitatea desfasurata de catre domnul Augustin Lazar in functia de procuror general adjunct, respectiv procuror general al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia. La finalul documentului se precizeaza faptul ca: "Prezentul raport de evaluare a fost intocmit astazi, 20 APRILIE 2017, in trei exemplare..." Documentul este emis la un an de la numirea in functie - in baza prevederilor art. 39 alin (1) evaluarea are loc la fiecare 3 ani, astfel ca numirea trebuia sa aiba la baza o evaluare nu mai veche de anul 2013", subliniaza Toader

Astfel, spune Toader, ministrul Justitiei a facut propunerea de numire in functia de Procuror General a domnului Augustin Lazar cu nerespectarea criteriilor anuntate si a prevederilor legale.

"Domnul Augustin Lazar nu a demonstrat indeplinirea criteriului anuntat de Ministerul Justitiei pentru ocuparea functiei de Procuror General, capitolul Conditii prevazute de lege, si anume calificativul "foarte bine" la ultima evaluare", considera Toader.

3. Evaluarea domnului procuror Augustin Lazar

"Fata de situatia identificata anterior, evaluarea domnului procuror Augustin Lazar pentru perioada 2014-2016, de catre Comisia de evaluare a procurorilor, constituita la nivelul Consiliului Superior al Magistraturii, comunicata prin adresa CSM 18450 din 19.09.2018, contine doar data luarii la cunostinta a evaluarii, si anume 18.09.2018 (cu o zi inainte sa fie transmis raspunsul catre Ministerul Justitiei) ", afirma Toader.

El precizeaza ca, pe ordinea de zi a Sedintei Colegiului de conducere al Parchetului de pe langa ICCJ din data de 05 septembrie 2018, s-a pus in discutie inlocuirea lui Augustin Lazar cu Laura Oprean, prim-adjunct al procurorului general, din functia de presedinte a Comisiei de evaluare a procurorilor membri ai comisiilor parchetelor de pe langa curtile de apel.

"Aceasta decizie era fundamentata de evaluarea activitatii profesionale a domnului Augustin Lazar pentru perioada 2014-2015 cand a ocupat functia de procuror general al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia si avea la baza, conform punctului 1 de pe ordinea de zi "Constatarea incompatibilitatii presedintelui Comisiei de evaluare a procurorilor membri ai comisiilor parchetelor de pe langa curtile de apel si inlocuirea acestuia potrivit art.26 alin 10 din Hotararea nr 676/2007 din 04.10.2007".

Nu avem cunostinta daca domnul Augustin Lazar a fost inlocuit din aceasta functie si la data de 20 aprilie 2017 (data intocmirii Raportului de evaluare pentru perioada 2011-2013), cand detinea, de drept, pozitia de presedinte al comisiei, in virtutea articolului 29 alin (8) din Hotararea nr 676/2007, care prevede ca: Activitatea specifica functiei de procuror desfasurata de membrii comisiilor de evaluare de la parchetele de pe langa curtile de apel, inclusiv membrii supleanti, chiar daca acestia nu au efectuat niciun act de evaluare, va fi evaluata de comisia de evaluare constituita la nivelul Parchetului de pe langa ICCJ, din care fac parte procurorul general al Parchetului de pe langa ICCJ, 2 procurori desemnati de colegiul de conducere si un membru supleant", mai spune Toader.

Ministrul subliniaza ca, "cu toate acestea, raportul de evaluare a activitatii profesionale, transmis de catre CSM, in data de 18.09.2018, nu este pentru perioada 2014-2015 (asa cum se precizeaza pe ordinea de zi a sedintei Colegiului de conducere al PICCJ din 05.09.2018), ci pentru perioada 2014-2016, si nu este intocmit de catre Comisia de evaluare a procurorilor membri ai comisiilor parchetelor de pe langa curtile de apel (asa cum se precizeaza pe ordinea de zi a sedintei Colegiului de conducere al PICCJ din 05.09.2018) ci de catre Comisia de evaluare a procurorilor constituita la nivelul Consiliului Superior al Magistraturii".

4. Avizul Consiliului Superior al Magistraturii

Toader publica, pentru a argumenta aceasta problema identificata de el la numirea lui Lazar, un extras din Hotararea Consiliului Superior al Magistraturii din 21 aprilie 2016:

"Din inscrisurile atasate, respectiv, propunerea ministrului justitiei, referatul Directiei resurse umane si organizare, declaratiile prevazute la art. 54 alin (2), raportata la art. 48 alin (11) din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv, declaratia pe propria raspundere, de neapartenenta la serviciile de informatii inainte de anul 1990 si declaratia de interese, precum si proiectul privind exercitarea atributiilor specifice functiei de procuror general al Parchetului de pe langa ICCJ, curriculum vitae, al candidatului si 12 lucrari relevante intocmite de acesta in desfasurarea activitatii, rezulta ca au fost parcurse toate etapele parcurse de art. 211 alin (1) - (5) din Regulamentul privind transferul si detasarea judecatorilor si procurorilor in alte functii de conducere....."

Ministrul spune ca "aceste documente la care se face referire in avizul sectiei de procurori din cadrul CSM nu se regasesc in dosarul de la Ministerul Justitiei, lipsind inclusiv proiectul privind exercitarea atributiilor specifice functiei de conducere".

Totodata, Tudorel Toader afirma ca "din documentele de la Ministerul Justitiei nu se poate identifica continutul dosarului transmis catre Consiliul Superior al Magistraturii si nici cele 12 lucrari la care se face referire in hotararea CSM nr 258 din 21 aprilie 2016. In adresa transmisa de Ministerul Justitiei catre CSM, este mentionata indeplinirea criteriilor pentru numire, facandu-se referire la documente care nu exista la dosar".

5. Lucrari relevante intocmite in desfasurarea activitatii de catre candidati

Toader mai afirma ca, "in dosarul candidatului de la Ministerul Justitiei nu se pot identifica, cu exactitate, documentele justificative pentru activitatea profesionala, si anume lucrari intocmite de candidat in compartimentele in care si-a desfasurat activitatea si orice alte inscrisuri considerate relevante".

Totodata, sustine el, "in dosarul de numire a domnului Augustin Lazar in functia de procuror-sef al Parchetului de pe langa ICCJ, de la Ministerul Justitiei, s-a identificat o Ordonanta de clasare pentru un dosar deschis in anul 2013 pe numele primarului Municipiului Sibiu de la acea data, domnul Klaus Iohannis".

La baza dosarului, spune Toader, "stau doua plangeri, una formulata de un petent persoana fizica catre Directia Nationala Anticoruptie, care a fost trimisa ulterior spre competenta solutionare Parchetului de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia la data de 18.07.2013 si alta formulata de catre o institutie publica la Parchetul de pe langa ICCJ, transmisa spre competenta solutionare Parchetului de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia la data de 28.08.2013. La acea data, conform informatiilor din curriculum vitae depus la dosarul de candidatura, domnul Augustin Lazar indeplinea functia de Procuror General al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia".

Toader subliniaza ca in raportul de evaluare a fost precizat faptul ca: "Nu cunoastem daca motivul acestei scapari are vreo legatura cu faptul ca in dosarul de candidatura al actualului procuror general era tocmai o rezolutie de clasare care privea presedintele Romaniei in functie. Am luat doar act de documentele pe care le-am identificat in dosarul inregistrat la Ministerul Justitiei".

"Toate constatarile facute prin Raportul de evaluare sunt corecte si au ca fundament, asa cum am precizat, documentele identificate in dosarul de la Ministerul Justitiei. Afirmatia a fost facuta in contextul elementelor prezentate la punctul 2 - Neindeplinirea criteriilor anuntate pentru numire", mai spune Toader.

6. Atributiile Presedintelui

La ultimul punct, ministrul Toader afirma ca "conform dispozitiilor art. 54 alin (3) din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, in vigoare la data de 28 aprilie 2016, "Presedintele Romaniei poate refuza motivat numirea in functiile de conducere prevazute la alin. (1), aducand la cunostinta publicului motivele refuzului"".

Astfel, afirma Tudorel Toader "daca presedintele Romaniei putea refuza motivat, este greu de crezut ca isi putea fundamenta decizia in lipsa studierii documentelor de la dosarul de candidatura".

Ministrul subliniaza ca nu are cunostinta despre documentele care au fost analizate la acea data de catre presedinte pentru a motiva decizia sa de numire in functia de procuror general al Parchetului de pe langa ICCJ, "deoarece din documentele de la Ministerul Justitiei nu rezulta continutul dosarului transmis catre Administratia Prezidentiala. Ordonanta de clasare mentionata la punctul anterior se afla in dosarul de la Ministerul Justitiei, aferent procedurii de numire a domnului Augustin Lazar in functia de procuror general".

Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Conflictele din Alianța PNL-PSD continuă deși a mai rămas puțin timp până la primul test al alegerilor. Unii candidații care și-au dorit să intre în cursa pentru Primăria Capitalei nu...
#Tudorel Toader documente candidatura Lazar , #ministrul Justitiei