Tudorel Toader a primit raportul Corpului de Control in cazul casei pierdute de Iohannis

Luni, 17 Septembrie 2018, ora 10:11

   

Tudorel Toader a primit raportul Corpului de Control in cazul casei pierdute de Iohannis
Ministrul Justitiei spune ca a primit rezultatul verificarilor dispuse la cabinetul notarial din Sibiu, care a suspendat procedura prin care casa pierduta in instanta de familia presedintelui Klaus Iohannis urma sa treaca in proprietatea statului.

"Zilele trecute am primit raportul Corpului de Control si acel raport il vom valorifica in aceleasi conditii ale legii, cu urmatoarea precizare: sa nu confundam dreptul de proprietate, revendicarea dreptului de proprietate pe care notarul nu o poate face in conditii litigoase si suspenda trimitand la judecator, sa nu confundam deci litigiul referitor la dreptul de proprietate cu un posibil litigiu referitor la indeplinirea sau neindeplinirea obligatiilor fiscale de catre cineva, prin perspectiva domeniului de referinta luand in considerare inclusiv cerintele legale", a afirmat Tudorel Toader, intr-o interventie telefonica pe care avut-o duminica seara la Romania TV.

Fara a preciza numele presedintelui Klaus Iohannis, ministrul Justitiei a adaugat, in acest context, ca "oricine are o datorie poate de buna voie sa si-o indeplineasca, chiar si dupa expirarea termenului de prescriptie".

"Daca de buna voie, dupa prescriptie, iti indeplinesti obligatia fiscala, nu mai ai dreptul sa ceri inapoi. Aratati-mi si mie cati in tara asta au stat de le-a curs termenul in favoarea lor prin prescriptie, dupa aia au venit cu regrete sincere sa consolideze bugetul de stat?", a adaugat Toader.

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, anunta, la inceputul saptamanii trecute, ca a cerut Uniunii Notarilor din Romania sa faca verificari la doua cabinete notariale care s-au ocupat de incheierea unor documente privind casa pierduta in instanta de familia presedintelui Klaus Iohannis, unul dintre cabinetele verificate fiind cel care a incheiat actul de proprietate pe numele presedintelui, iar al doilea fiind cel care a suspendat procedura prin care casa pierduta intra in posesia statului roman.

Tudorel Toader afirma ca a solicitat verificari la cabinetele notariale care s-au ocupat de incheierea unor acte legate de casa pe care familia Iohannis a pierdut-o in instanta, in acest context ministrul Justitiei spunand ca, in opinia sa, ar putea fi vorba de fals sau abuz in ceea ce priveste incheierea actelor prin care Klaus Iohannis a devenit proprietarul casei, dar ca eventualele fapte penale s-au prescris.

"Am solicitat Uniunii Notarilor sa faca verificari in activitatea notariala de la Sibiu. Practic, e vorba despre doua cabinete notariale: cel care a facut actul in 1999, care l-a facut proprietar pe presedinte, act care a fost ulterior invalidat de catre instanta de judecata, care a fost declarat nul.

Ce se intampla in spatele acestei neregularitati, o fi fost un fals, o fi fost un uz de fals, o fi fost un abuz, eu cred ca da. Numai ca intre timp au trecut 20 de ani si faptele notarului acela, daca au avut caracter penal, sigur s-au prescris", spunea Tudorel Toader.

Ministrul Justitiei preciza ca au fost facute verificari si la cabinetul notarial care a suspendat procedura prin care casa pierduta in instanta ar fi urmat sa intre in proprietatea statului si ca marti urma sa primeasca raportul in urma controalelor.

"M-am interesat si am inteles ca notarul care avea procedura succesorala urma sa dispuna catre cadastru radierea fostei intabulari pe numele presedintelui si casa ar fi revenit statului. Aceasta e regula generala: daca un bun nu are proprietar, dar are o anumita valoare economica, el revine statului prin Ministerul de Finante.

In aceasta procedura notariala au aparut doua persoane fizice, doi intervenienti spunand 'suspendati procedura pentru ca noi revendicam proprietatea respectivului imobil'.

Notarul nu are ce face, el rezolva numai procedura necontencioasa, unde nu sunt litigii. Aparand acesti doi pretinsi proprietari, notarul a suspendat procedura notariala si au mers la instanta de judecata, ca judecatorul sa vada cine e proprietarul imobilului", declara ministrul Justitiei.

Referindu-se la faptul ca statul nu a recuperat obligatiile fiscale de la familia Iohannis, ministrul Justitiei spunea ca acest lucru se poate face separat de chestiunea privind dreptul de proprietate si se intreba de ce "statul a stat in pasivitate pana acum".

"Proprietatea e una, obligatia fiscala e altceva si finantele nu au decat sa cheme in judecata, sa impuna, sigur cu verificarea prescriptiei. Ca pana la urma, statul asta, iti pui si intrebarea, de ce a stat in pasivitate pana acum? Ca sunt lucruri separate: dreptul de proprietate real sau pretins e una, obligatia fiscala pentru castigurile pe care le-ai avut si nu ti-ai indeplinit obligatia, e altceva", adauga Toader.

Klaus Iohannis si sotia sa, Carmen Iohannis, au pierdut definitiv casa din centrul Sibiului, unde functioneaza sediul unei banci, in noiembrie 2015, in urma unei decizii a Curtii de Apel Brasov, dupa un proces care a durat mai mult de 16 ani.
Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Citeste mai multe despre
Sursa: NEWS.RO

Articol citit de 4942 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
programer2
rank 1
O vila noua la Miami ...sunt bani la ciorap :)
Alo ...vezi ca se taie padurile ...adormitule
...
marin123
rank 5
Avem un ministru care in loc sa munceasca "Taie frunze la caini"
Tudorel Toader de cand a fost numit ministrul Justitiei nu face nimic sa imbunatateasca munca magistratilor pe care-i conduce.Domnia sa se ocupa de cu totul alte probleme care nu sunt prevazute in fisa postului sau.In prezent Tudorel Toader se ocupa de o casa pe care Klaus Iohannis a cumparat-o de la o persoana dubioasa, casa pe care a pierdut-o in instanta.Domnia sa uita ca acest caz a fost rezolvat de jurnalista Denise Rifai, care sa deplasat la Sibiu si a constatat ca ANAF nu mai are nici un drept asupra acestui imobil, si ca atare nu poate sa treaca in proprietatea statului. Shalom
MacGigi
rank 5
Sapa Tumorele, sapa. Pana la urma dai de apa :)
Vezi numai sa nu cazi in groapa pe care o sapi.
Ca de acolo nu mai iesi in veci.
Sa-ti reamintesc un proverb "traditional": Cine sapa groapa altuia, cade singur in ea".
KPK1
rank 5
Todirel.
Crede ca a gasit "un ceva",cu care sa-l mai sacaie pe Presedinte.
Parca nici nu stie ca e "bubuit" din toate partile,interne si externe,iar justitia e vraiste.
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor