Unul dintre candidatii la sefia Parchetului General l-a acuzat pe Toader de lipsa de transparenta si a dat exemplu OUG 7

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Miercuri, 10 Aprilie 2019, ora 14:46
11521 citiri
Unul dintre candidatii la sefia Parchetului General l-a acuzat pe Toader de lipsa de transparenta si a dat exemplu OUG 7
Foto: captura video Youtube/Mihai Tatu

Gabriela Scutea, candidat pentru functia de procuror general al Romaniei, i-a spus ministrului Justitiei ca a fost unul dintre magistratii care s-au dus sa protesteze la Bruxelles, deoarece a fost nemultumita de modul in care a fost adoptata controversata OUG 7/2019 de modificare a Legilor Justitiei.

Procuror cu experienta, Scutea a fost de-a lungul timpului adjunct al procurorului general al Romaniei si secretar de stat in Ministerul Justitiei. In timpul interviului, Scutea a povestit ca unul dintre secretarii de stat din MJ condus de Tudorel Toader, Octavian Costea, nu stia nimic de OUG 7/2019 cu o zi inainte de a fi adoptata.

Puteti vedea aici interviurile celor patru candidati: Toader a audiat cei 4 candidati la functia de procuror general. Schimb de replici intre ministru si Augustin Lazar

Totul a inceput in momentul in care secretarul de stat Mariana Mot a intrebat-o pe Gabriela Scutea daca a participat la protestul magistratilor de la Bruxelles: Mi s-a parut mie sau v-am vazut pe scari la Bruxelles? V-am confundat?

"Sunt cu acelasi pardesiu si cu acelasi fular pe care le am si astazi!"

"Protestul a fost unul tacut. Este o forma de exprimare. Chiar daca a fost dus in afara tarii. Din alt punct de vedere, atat Inspectia Judiciara, cat si niste instrumente ale Consiliului Europei, daca nu gresesc, arata ca obligatia de rezerva a magistratilor nu inseamna ca in situatii deosebite sa nu isi expuna punctul de vedere", a raspuns Scutea.

A fost momentul in care procurorul a povestit discutiile cu secretarul de stat.

"Va rog sa ma iertati pentru exprimarea directa, domnul secretar de stat Costea stie, in situatia in care noi ne-am aflat impreuna la aceeasi masa, in 9-10 februarie, si nu stiam de OUG 7, iar a doua zi ea a fost data, iar noi acolo discutam exact despre transparenta si buna-discutie in general, intre puterile statului, inseamna ca poate ne aflam in acel punct in care obligatia de rezerva este, cum sa spun, are o virgula.

Poate sa duca la exprimarea unui punct de vedere de catre corpul magistratilor. Va repet, a fost un protest tacut, asa cum s-a tinut si in Bucuresti, si in orasul nostru, iar prezenta mea alaturi de anumiti colegi sa stiti ca uneori m-am gandit inclusiv ca este pentru a nu li se spune: Bai, voi sunteti niste copii abia iesit din INM. Nu sunt."

Intrebarile lui Toader

In timpul interviului, Tudorel Toader a insistat in cazul Gabrielei Scutea cu intrebarile privind semnarea protocolului dintre Parchetul General si SRI. Ea a ocupat functia de procuror general adjunct al Romaniei in perioada in care Parchetul General era condus de Laura Codruta Kovesi.

Toader i-a reamintit o declaratie in care Scutea ar fi spus ca protocoalele cu SRI ar fi fost benefice.

"Sunt sigura si-mi asum faptul ca atunci am afirmat ca protocoalele, protocolul din 2009, pe care l-am semnat, incomit, cred ca asa figura, ulterior fiind abrogat de doamna procuror Kovesi, a fost necesar pentru ca el venea sa puna intr-un singur cadru mai multe protocoale existente la nivelul PICCJ, la nivelul PCA Bucuresti, in ceea ce priveste activitatea legata de sederea strainilor in Romania si cred ca mai era unul si cu DNA.

Practic s-a creat, si din acest punct de vedere se poate spune ca am caracterizat ca fiind benefic, pentru ca era un singur cadru," declara Scutea.

Procurorul a explicat ca-si asuma concluziile CCR, in ceea ce priveste constatarea confictului de natura constitutionala.

"In ceea ce priveste conduita mea in raport de protocolul respectiv, sunt foarte sigura de faptul ca inserarea formularii in conditiile legii reprezenta exercitarea atributiilor fiecarei parti, atata cat ii permite legea," a tinut sa precizeze Scutea.

"Apreciem sinceritatea si atasamentul la ceea ce ati considerat normal atunci. Nu are relevanta ca va asumati decizia CCR, pentru ca deciziile CCR sunt obligatorii", a reactionat Toader.

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#gabriela Scutea OUG 7, #Gabriela Scutea Tudorel Toader, #Gabriela Scutea MAriana Mot, #gabriela Scutea Ministerul Justitiei, #Gabriela Scutea procuror general , #ministrul Justitiei