Vine ceasul sa-l evalueze cineva si pe nea Tudorel!

Sambata, 27 Octombrie 2018, ora 16:26
7912 citiri
Vine ceasul sa-l evalueze cineva si pe nea Tudorel!

Nu mi-as permite sa vorbesc in acesti temeni de o eminenta in materie de drept, un profesor universitar, rector, o persoana dintre cele mai respectate si demne sa-ti fie model in viata. Dar nici nu pot vorbi altfel cand vad ca eminenta se comporta ca un pezevenchi de rand, gata sa te smechereasca pretandu-se la panglicarii, ca de balci.

Numai un maniac al bizareriilor, unul din cei care cauta enigme cu orice pret, ca sa para senzational, ar putea sa ceara revocarea procurorului general printr-un raport de 63 de pagini, pe baza a 20 acuzatii, dupa ce acum un an ceruse revocarea sefei DNA intr-un raport de 36 pagini si tot cu 20 de acuzatii. Parca anume facut ca sa ne dea obsesii rebusiste!

Placerea de a folosi sintagme ajunsa cap de acuzare

Dar nu doar numarul de acuzatii si cifrele paginilor vazute in oglinda mi se par bizare, ci, de fiecare data, intreg raportul, unde fiecare cuvant suna insidios, fiecare vorba este aluzie si in fiecare fraza gasesti un skepsis, toate in slujba unui scop anume prestabilit si indreptat impotriva procurorului general al Romaniei.

Evit sa exprim pareri care ar aduce atingere laturii juridice a raportului - de asta se ocupa reputati specialisti - dar nu-mi poate scapa gandirea aproape maladiv malitioasa prin care autorul "evaluarii" isi pune amprenta peste intreaga lucrare. Imi permit sa comentez un exemplu aleatoriu, cu mentiunea ca este departe de a fi singurul.

Citez, deci, din raportul referitor la procurorul general: "Sintagma cu placere folosita cand spunea niste inculpati de rang inalt". Ma intreb, oare de ce gaseste de cuviinta dl Toader sa insinueze ca procurorul general folosea respectiva sintagma cu placere?

Si apoi, chiar, ce importanta are cum foloseste domnul Lazar o sintagma, respectiv cu placere sau fara, cu repulsie sau cu dezgust, cu satisfactie sau intr-o doara? Oare domnul Tudorel Toader nu si-a scris cu placere raportul de evaluare a domnului Lazar?

O-ho-ho, cu cata satisfactie l-a scris, ca sa-i multumeasca pe cei, in slujba carora s-a pus! Nu scrie asta nicaieri, dar o simt eu in gandirea mea, asa cum dl Toader simte ca dl Lazar ar folosi cu placere o anumita sintagma, intr-o anumita situatie.

Cine mi se opune mie, rectorul de la Iasi?

Insist pe ideea placerii, pentru ca insista dl Tudorl Toader. Domnia sa este jurist, ceea ce presupune o exprimare precisa, fara echivoc, fara ingerinte subiective. Conform definitiei de dictionar, placerea este "o stare de bucurie, multumire, satisfactie legata de implinirea unor trebuinte fizice sau spirituale". Deci, una subiectiva, deci inadecvata limbajului unui jurist. De unde stie dl Toader - jurist, nu psiholog - ce anume ii provoaca domnului Augustin Lazar o stare de placere, adica bucurie si satisfactie?

Iar o singura vorba scapata impulsiv in respectivul raport mi se pare suficienta pentru a pune sub semnul intrebarii obiectivitatea intregii evaluari. Ba chiar as spune ca autorul incearca sa se adreseze publicului in limbaj criptat contand ca nu toti suntem psihologi si psihanalisti ca sa descoperim printre randuri ce a vrut sa spuna de fapt abilul domn Toader.

Si tocmai pe nepriceperea noastra in a-i descifra gandurile sofisticate cred ca mizeaza ministrul Justitiei, cand tine mortis sa compromita un demnitar, ca sa-si faca siesi un titlu de lauda in fata mai marilor sai politici. Nu tocmai demn pentru o eminenta universitara.

Efortul depus pentru compromiterea din nou a unui sef de Parchet, dupa ce unul a fost doborat, dovedeste, in perceptia mea, placerea sadica a dlui Toader de a-si crea un adversar, anume pentru a-l urmari, a-l lovi, a-l distruge si de a se da singur mare invingator, demonstrand lumii cum stapaneste dansul tehnica jocului de-a soarecele si pisica.

Evaluarea lui Einstein si a lui Verdi

Este limpede ca domnul Tudorel se da mare si in buna masura il inteleg. In Guvern, dansul se simte cot la cot cu niste domni si niste doamne de care unii nici n-au auzit, altii stramba din nas cand aud de ei, si toti sunt subordonati unei doamne care nu stie nici macar unde i-a aterizat aeronava.

Am tot respectul pentru rangurile domnului Tudorel si pentru expertiza cu care isi prezinta tezele, dar trebuie sa accepte si dansul ca nu totdeauna rangurile sunt garantia expertizei si probitatii.

Pastrand proportiile, imi permit sa amintesc doua exemple. Marele compozitor Giuseppe Verdi a fost respins de niste Tudorei la examenul de admitere la Conservatorul din Milano, chiar la clasa de compozitie, domeniu unde urma sa exceleze. Motivul era strict birocratic: depasise limita de varsta prevazuta in regulament.

Al doilea exemplu, notoriu de altfel, este cel al cunoscutului Albert Einstein - geniul fizicii moderne - care a fost respins, in anul 1895, la Eidgenossische Technische Hochschule din Zurich, unde alti Tudorei au socotit ca nu este destul de destept ca sa se faca inginer.

Raman cu acelasi respect pentru dascali si titlurile lor, dar numai detinerea unei functii este departe de a fi garantia hotararii cele mai intelepte. Fata de misiunea sa delicata, mi se pare de bun simt ca dl Tudorel Toader sa fie mai corect si sa nu ne puna nervii la incercare.

Halucinanta evaluare si naucitoarele telegrame

Imi amintesc de romanul "Douasprezece scaune" al scriitorilor rusi Ilf si Petrov, unde eroul povestirii, Ostap Bender, un fel de Tudorel Toader mai putin intelectual dar mai inventiv, isi propusese sa-l disruga pe un oarcare Alexandr Ivanovici, expediindu-i prin curier special telegrame urgente, trimise astfel incat sa-i fie inmanate destinatarului exact dupa miezul noptii.

Continutul fara sens al telegramelor era naucitor: "Incarcati imediat portocale butoaie" sau "Contesa survoleaza azi helesteul". Asa ceva ii strica destinatarului nu numai somnul, dar si buna dispozitie pentru intreaga zi. Cu nervii zdruncinati, el era obsedat de intrebari: care portocale? De ce butoaie? Cum adica, survoleaza? Ce legatura am eu?

Ciudatele rapoarte de 36/63 pagini, de fix 20 capete de acuzare - nici mai multe nici mai putine - de o similitudine izbitoare, as zice de un sarcasm si malitiozitate iesite din comun nu fac decat sa confirme intentia de a zdrobi nervii victimei si a nauci telespectatorii prezenti la aceasta rafuiala.

Exemple sunt multe. Nu am intentia aici sa le insir. Ele sunt scoase in evidenta de presa, comentate de analisti si intoarse pe toate fetele de alti experti de prestigiu, alte somitati, intrucat dl Toader nu este singurul. Nimeni nu e buricul Pamantului.

A intrecut masura domnul Tudorel Toader?

Partea buna e ca juristi de prestigiu au inceput sa puna sub semnul intrebarii profesionalismul dlui Toader. Forumul Judecatorilor din Romania, Asociatia profesionala a judecatorilor, Miscarea pentru Apararea Statutului Procurorilor au solicitat la Ministerul Justitiei abandonarea procedurii de revocare a procurorului general.

De asemenea, procurorii din Timisoara si alte parchete judetene au anuntat ca dezaproba declansarea procedurii de revocare din functie a Procurorului General, reamintind ca rolul constitutional al magistratului procuror este acela de aparare a drepturilor si libertatilor cetatenilor, rol care este golit de continut prin ingerintele factorului politic

Fost presedinte al CCR, dl Augustin Zegrean arata joi ca dl Lazar poate cere in justitie anularea deciziei de revocare, chiar daca in lege nu se specifica clar acest lucru.

Ar fi o lovitura grea pentru dl Toader sa castige in instanta dl Lazar ceea ce dna Kovesi poate n-a stiut sau poate n-a vrut sa ceara. Si nici nu-mi dau seama daca ar reusi pe cale judecatoreasca ceea ce nici presedintele nu reusise pe cale administrativa, in acel caz.

Dar, daca dl Lazar incearca si reuseste, atunci cariera dlui Toader se incheie aici. Nu ca as fi malitios, dar mi se pare ca unul ca dansul ar merita sa fie evaluat chiar de doamna Vasilica Dancila. Personal.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Tudorel Toader evaluare Augustin Lazar, #Tudorel Toader revocare Augustin Lazar, #revocare Augustin Lazar, #evaluare augustin lazar , #ministrul Justitiei