Comisia Europeana da un mesaj ferm impotriva ordonantei lui Toader: E important ca deciziile definitive sa nu poata fi contestate

Luni, 11 Februarie 2019, ora 20:15
12469 citiri
Comisia Europeana da un mesaj ferm impotriva ordonantei lui Toader: E important ca deciziile definitive sa nu poata fi contestate
Foto: Arhiva Facebook/Tudorel Toader

Purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, Christian Wigand, a transmis, luni, ca este important ca deciziile judiciare care au devenit definitive sa nu mai poata fi contestate si ca respectarea deciziilor definitive este o componenta esentiala a statului de drept.

"Pot confirma ca am primit un raspuns la scrisoarea trimisa de prim-vicepresedintele CE, Frans Timmermans, ministrului Justitiei, Tudorel Toader. Comisia Europeana urmareste indeaproape discutiile din Romania pe tema unei posibile ordonante de urgenta in cazul apelurilor extraordinare in dosare penale, ca urmare a doua decizii luate de instanta constitutionala.

Comisia a luat deja nota de prima decizie - decizia completului de cinci (7 noiembrie) - in cel mai recent raport intocmit in cadrul MCV. Starea de certitudine judiciara, inclusiv respectarea deciziilor definitive ('res iudicata'), este o componenta esentiala a statului de drept. Dupa cum a observat Curtea de Justitie a UE, este important ca deciziile judiciare care au devenit definitive sa nu mai poata fi contestate", a declarat Christian Wigand, purtator de cuvant al Comisiei Europene.

El a mai afirmat ca este "esential pentru Romania sa revina la parcursul de combatere a coruptiei, sa asigure o justitie independenta si sa evite pasii inapoi".

"De asemenea, ar fi important pentru autoritatile romane sa aloce timp pentru a se consulta in totalitate cu justitia si pentru a analiza cu atentie consecintele practice ale deciziei judiciare si pentru a stabili ce trebuie facut in continuare", a mai spus Wigand.

Premierul Viorica Dancila a declarat, joi la un post TV, ca i-a transmis prim-vicepresedintelui Comisiei Europene Frans Timmermans ca vrea sa dea ordonanta de urgenta pe completurile de 5 si ca actul normativ este un act de dreptate, nefiind vorba de o amnistie si gratiere.

"Am vorbit si de ordonanta de urgenta si i-am zis ca vreau sa dau aceasta ordonanta, ca e un act de dreptate pentru toti cei care nu au avut un proces corect, pentru ca au fost stabilite nelegal completurile de cinci. Se tot vorbea de amnistie si gratiere, insa i-am explicat prim-vicepresedintelui Comisiei Europene ca nu este vorba despre o amnistie si gratiere si ca niciodata o lege nu o dai pentru cineva. A ramas ca se va uita pe acest act, ca este transparent sa tinem legatura referitor la pasii pe care vrem sa ii facem", a afirmat Viorica Dancila, joi seara la Antena 3.

#Tudorel Toader ordonanta recurs compensatoriu, #Comisia Europeana recurc compesatoriu Romania , #ministrul Justitiei