CSM a dat vot negativ proiectului lui Tudorel Toader de modificare a OUG 7. Lazar sustine ca trebuie abrogata integral aceasta ordonanta

Marti, 05 Martie 2019, ora 13:48
7647 citiri
CSM a dat vot negativ proiectului lui Tudorel Toader de modificare a OUG 7. Lazar sustine ca trebuie abrogata integral aceasta ordonanta

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a votat impotriva proiectului de OUG propus de Tudorel Toader prin care vrea sa schimbe OUG 7/2019, cea care amputeaza Legile Justitiei. Avizul CSM este consultativ in acest caz.

"Motivarea este in sensul mentinerii pozitiei consecvente a Consiliului, in acord cu hotararea anterioara a plenului si cu propunerea anterioara a CSM, de a abrogare a tuturor dispozitiilor care exced propunerilor formulate de Consiliu," este punctul de vedere al CSM.

Decizia a fost luata in unanimitate de plenul CSM, in contextul in care Tudorel Toader nu a fost prezent la aceasta sedinta.

Lazar: Abrogarea integrala!

La iesirea din sediul CSM, procurorul general, Augustin Lazar, a declarat ca se impune abrogarea in totalitate a OUG 7/2019 de modificare a Legilor Justitiei.

"Nu ar trebui sa discutam despre compromisuri, ci despre abrogarea integrala a unei ordonante vatamatoare pentru Justitia romana, precum si despre asumarea raspunderii in legatura cu o conduita care in niciun caz nu poate fi caracterizata ca fiind de cooperare loiala cu institutiile Justitiei, din pacate.

Am auzit de atatea ori in spatiul public discutandu-se despre cooperarea loiala a institutiilor statului roman conform exigentelor Constitutiei Romaniei. Din pacate, este o distanta mare de la discutie la practica. Nu am dori sa avem blocata Justitia, nu as dori sa fac aici o analiza mai altfel decat analiza pe care o puteti vedea pe site-ul Ministerului Public", a spus Lazar.

Vot similar in Comisia 1

Aceasta propunere de avizare negativa a fost luata anterior si de Comisia nr.1 - Legislatie si cooperare interinstitutionala din cadrul CSM. Membrii acestei Comisii au votat in unanimitate impotriva proiectului de OUG propus de Tudorel Toader, de modificare a OUG 7/2019.

Motivele au fost explicate: atunci cand a fost redactat acest proiect, nu s-a tinut cont de opiniile exprimate de CSM, care s-au conturat intr-un mandat dat presedintelui Lia Savonea.

Acest mandat continea abrogarea totala a prevederilor controversate, nu numai abrogarea partiala a unor articole, asa cum a decis Tudorel Toader.

S-a solicitat abrogarea

Membrii CSM s-au reunit in plen, in 25 februarie, pentru a dezbate consecintele OUG 7 si masurile pe care sa le ia.

"Cu majoritate categorica, s-a decis sa fie solicitata abrogarea dispozitiilor din ordonanta de urgenta care nu erau propuse de Consiliu. Totodata, fata de invitatia formulata de premierul Romaniei, dna Viorica Dancila, s-a decis ca eu, in calitate de presedinte, sa particip la aceasta intalnire", a explicat Savonea. Ea a precizat ca la discutiile de la Guvern a sustinut pozitia CSM, exclusiv in limitele mandatului care i-a fost conferit.

Citeste si:
PNL, groparul României
PNL, groparul României
După ce Dacian Cioloș a eșuat în tentativa sa de a forma un guvern, pe surse, s-a auzit că președintele Iohannis i-ar fi cerut lui Florin Cîțu să facă un pas în spate, dar că acesta ar...
Marcel Ciolacu: „Îmi mențin poziția, România nu intră într-o zonă de stabilitate cu un guvern minoritar”. Ședință a liderilor PSD
Marcel Ciolacu: „Îmi mențin poziția, România nu intră într-o zonă de stabilitate cu un guvern minoritar”. Ședință a liderilor PSD
Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat, joi, că în opinia sa România nu va intra într-o zonă de stabilitate cu un guvern minoritar şi nu a dorit să comenteze informaţiile neoficiale privind...
Sursa: Ziare.com