CSM da azi verdictul pe Legile Justitiei. Toader nu merge la sedinta, Lazar se asteapta la un aviz negativ

Joi, 28 Septembrie 2017, ora 09:45
3572 citiri
CSM da azi verdictul pe Legile Justitiei. Toader nu merge la sedinta, Lazar se asteapta la un aviz negativ
Foto: Digi 24 TV

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a declarat, joi, ca asteapta de la CSM avizul consultativ privind Legile Justitiei, precizand ca nu participa la sedinta de plen de azi a consiliului la care se va lua o decizie in acest sens, pentru ca nu vrea sa "devina aparatorul" propunerilor pe care le-a facut.

Ministrul a reamintit ca CSM i-a comunicat anterior ca va da avizul consultativ pe Legile Justitiei pana la finalul lunii septembrie, aratandu-se convins ca astazi va primi documentul.

"Astazi, CSM are pe ordinea de zi avizarea proiectului privind Legile Justitiei. CSM, in scris, mi-a comunicat ca vom primi avizul pana la final de luna septembrie, speram ca sa primim avizul pana la final de luna septembrie", a declarat Tudorel Toader, in cadrul unei scurte conferinte de presa tinuta la Ministerul Justitiei.

Lazar se asteapta la un aviz negativ

Prezent, joi dimineata, la sediul CSM, procurorul general Augustin Lazar declarase anterior ca proiectul privind Legile Justitiei "a fost criticat de colegii nostri magistrati, a fost criticat de expertii Comisiei Europene si, in mod normal, ar trebui sa avem un aviz negativ, asta in conditiile in care dorim sa se ridice monitorizarea MCV".

Intrebat cum comenteaza aceste afirmatii, ministrul Tudorel Toader a raspuns: "Asteptam sa vedem, eu n-as fi sigur, pentru ca avizul nu se da in bloc pe proiectul de lege, se da pe fiecare propunere in parte".

"La legea 375, privind CSM, am retinut majoritatea propunerilor formulate de CSM. Sa nu imi spuneti ca astazi CSM va fi impotriva solutiilor propuse (...) Sunt 3 legi, legile fundamentale care organizeaza activitatea din Justitie, se va da aviz pe fiecare articol, pe fiecare solutie in parte, si nu pe lege in ansamblul ei", a adaugat ministrul.

Intrebat daca merge la sedinta de plen a CSM de astazi, fiind membru de drept in consiliu, Tudorel Toader a spus ca nu se va duce.

"CSM are astazi o ordine de zi nu foarte incarcata, principalul punct de pe agenda fiind legile Justitiei. Nu voi merge, pentru ca am vorbit cu CSM, am facut dezbateri publice, lucrurile sunt cunoscute, nu vreau sa se creeze un moment in care eu sa devin aparatorul propunerilor pe care le-am facut. CSM sa ramana in spatiul garantului independentei Justitiei, sa dezbatata solutiile si sa isi exprime avizul consultativ", a conchis Tudorel Toader.

Intrebat marti seara despre proiectul de modificare a legilor Justitiei, presedintele Klaus Iohannis a declarat ca eliminarea presedintelui din procedura de numire a procurorilor sefi este o greseala fundamentala si a criticat intentia de a trece Inspectia Judiciara in subordinea ministrului Justitiei, care este un om politic.

Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş a declarat la Iaşi, după ce a fost întrebat de un bărbat dacă în spatele partidului din care face parte se află George Soros, că nu s-a întâlnit...
#Toader legile Justitiei aviz CSM , #ministrul Justitiei