CSM a avizat favorabil OUG pentru procurorul european. Toader anunta o conferinta de presa dupa sedinta de guvern

Marti, 19 Februarie 2019, ora 12:01
6859 citiri
CSM a avizat favorabil OUG pentru procurorul european. Toader anunta o conferinta de presa dupa sedinta de guvern

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a discutat, marti, proiectul ordonantei de urgenta privind procedura de selectie a procurorului european din partea Romaniei.

11:50 - Plenul CSM a avizat favorabil proiectul de OUG. Astfel, in ceea ce priveste persoanele care pot candida pentru functia de procuror european, plenul CSM si-a insusit observatia conform careia functia ar putea fi ocupata si de catre un judecator, "context in care trebuie prevazute conditiile de vechime si grad si cu referire la judecatori".

Proiectul a fost avizat cu 17 voturi pentru si unul impotriva.

10:30 - Tudorel Toader a anuntat, la finalul sedintei CSM, ca se va duce la ora 13:00 la sedinta de guvern. "Dupa terminarea sedintei, voi tine o conferintei de presa si voi incerca sa raspund intrebarilor dumneavoastra", a declarat Toader.

Potrivit ordinii de zi a sedintei de Guvern, pe lista nu apare nicio ordonanta care sa priveasca justitia. Ordinea de zi poate fi, insa, suplimentata, asa cum s-a intamplat mereu in cazul subiectelor fierbinti din zona Justitiei si nu numai.

Mass-media a mai publicat aseara un alt proiect mediatizat de ordonanta de urgenta prin care se schimba unele prevederi ale Legilor Justitiei.

Vezi detalii aici - Toader pregateste o OUG prin care sa scoata Sectia pentru magistrati de sub autoritatea lui Lazar

Proiectul de OUG

Potrivit ordinii de zi publicata pe site-ul CSM, plenul discuta azi "avizarea proiectului de Ordonanta de urgenta privind unele masuri pentru aplicarea de catre Romania a Regulamentului (UE) 2017/1939 al Consiliului din 12 octombrie 2017 de punere in aplicare a unei forme de cooperare consolidata in ceea ce priveste instituirea Parchetului European (EPPO) ", transmite Agerpres.

Ministrul Justitiei a precizat, in weekend, ca prin ordonanta de urgenta se poate crea baza juridica pentru selectarea a trei candidati dintre care va fi ales procurorul european din partea Romaniei.

"Fiecare tara trebuie sa isi desemneze propriul procuror european, care isi va desfasura activitatea acolo, la sediul european, la Luxemburg. Ce inseamna asta? Ca noi trebuie sa cream baza juridica, baza legala pentru a putea selecta trei procurori, trei candidati, dintre care unul va fi selectat ca procuror european din partea Romaniei si se va proceda la fel in toate celelalte 21 de state. (...)

Prin ordonanta putem crea baza legala, trimitem procurorii la Bruxelles si acolo se va selecta unul care va fi procuror european din partea Romaniei. (...)

Aceasta este ratiunea redactarii proiectului de ordonanta de urgenta pe care l-am trimis spre avizare la CSM, aviz consultativ", a declarat Tudorel Toader la RomaniaTV.

Toader a adaugat ca documentele cu propunerile celor trei candidati trebuie trimise pana la finalul lunii martie.

Citeste si:
Ce conduc politicienii care au promovat reducerea prețului la benzină. Mulți dintre ei nu au nici măcar mașină
Ce conduc politicienii care au promovat reducerea prețului la benzină. Mulți dintre ei nu au nici măcar mașină
Prețul carburanților a fost intens dezbătut de coaliția de guvernare, până ce s-a ajuns la soluția compensării cu 50 de bani (inițial fiind vorba de 1 leu). Mulți dintre politicienii care...
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un politician român spune că i-au ajuns două mandate de deputat în Parlamentul României și nu mai vrea să candideze pentru această funcție în 2024. Nu se lasă însă de politică....