Ziare.com

CSM ii cere ministrului Tudorel Toader sa spuna cand ii va trimite proiectul de modificare a legilor Justitiei

Joi, 24 August 2017, ora 14:43

   

CSM ii cere ministrului Tudorel Toader sa spuna cand ii va trimite proiectul de modificare a legilor Justitiei
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) i-a solicitat joi ministrului Tudorel Toader sa comunice data pana la care urmeaza sa ii transmita proiectul de modificare a legilor Justitiei, pentru derularea procedurilor legale.

"In calitatea sa de garant al independentei Justitiei si administrator al sistemului judiciar, precum si in indeplinirea atributiilor de avizare prevazute de lege, Consiliul Superior al Magistraturii a solicitat ministrului Justitiei comunicarea datei pana la care urmeaza ca acest proiect de modificare legislativa, impreuna cu expunerea de motive, sa fie transmis Consiliului, pentru derularea procedurilor legale", se arata intr-un comunicat al CSM.

In solicitarea transmisa ministrului Justitiei, CSM mai arata ca a luat act de expunerea facuta in conferinta de presa de principalele modificari propuse si i-a solicitat lui Tudorel Toader transmiterea oficiala a proiectului, pentru cunoasterea in detaliu a acestuia.

"Din perspectiva specificitatii acelor legi, dincolo de nevoia de informare din surse publice si in termeni generali, la nivelul sistemului judiciar si al institutiilor acestuia, precum si al corpului de magistrati, judecatori si procurori - ca beneficiari directi ai acestor legi - exista nevoia si preocuparea cunoasterii in detaliu a aspectelor tehnice si modalitatilor de reglementare propuse in proiectul de modificare a Legilor 303/2004, 304/2004 si 317/2004, prin comunicarea oficiala a proiectului de modificare a acestui pachet de legi", se arata in solicitarea CSM.

Potrivit CSM, disciplina profesiei juridice presupune standarde de comunicare bazate pe cunoastere detaliata si completa, altfel se creeaza pozitionari institutionale imprecise.

"Rigurozitatea si disciplina profesiei juridice, precum si principiile organizationale specifice institutiilor din sistemul judiciar, presupun standarde de comunicare bazate pe cunoastere detaliata si completa a temelor in legatura cu care se comunica atat public, cat si institutional.

Altfel, se creeaza premisele unor dezbateri publice, mediatice si chiar pozitionari institutionale - prin declaratii publice ale reprezentantilor institutionali - imprecise, cu potential real de tensionare artificiala a discursului public, de denaturare sau interpretare improprie a unor aspecte, cu consecinte asupra activitatilor aferente procesului legislativ", se mentioneaza in document.

Citeste si:
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre CSM Tudorel Toader legi justitie
Sursa: AGERPRES

Articol citit de 913 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Nedumerire

Totuși ... care este forul conducător? Ministerul Justiției sau CSM? Intreb pentrucă efectiv am rămas blocat. Consiliul,parcă este ales de către magistrați care sunt funcționari publici chiar dacă cu statul special. Ministrul Justiției este numit de către Premier, care este rezultatul unor alegeri naționale, deci emanația voinței poporului (partea care a ințeles să-ți exercite dreptulși Obligația de a alege. Am o formație tehnică dar, parcă poți "cere" cuiva - ceva, dacă ii ești superior ierahic. Altfel, poși "solicita" la poșiții egale, sau "ruga" la poziție inferioară ierahic.
Și iarăși ... un număr de ... bucureșteni se simt lezați și vor probabil să dea jos ministrul, guvernul ... Dar suntem milioane care i-am pus acolo, poate am greșit ... dar ceilalți, nemulțumiții actuali ... unde au fost ???
Ar fi multe de descutat, la rece, nu cu baionetele in mană.

 

In orice stat democratic exista 3 puteri

Puterea judecatoreasca - judecatorii si procurorii - nu se supun celei executive sau celei legislative.

- Tudorica-Buze-Reci incearca sa treaca magistratii sub control guvernamental si parlamentar.

Intrebarea: care este forul conducător, MJ sau CSM, e lipsită

de sens. CSM, impreună cu instantele judecătoresti si Ministerul Public (parchetele) fac parte din autoritatea judecătorească, Ministerul Justitiei din puterea executivă, iar parlamentul reprezintă puterea legislativă. Cele trei puteri sunt independente una fată de celelalte, astfel incat este de neconceput subordonarea judecătorilor si procurorilor fată de ministrul justitiei. Dacă ministrul justitiei ar avea drept de control asupra magistratilor, acestia ar fi dependenti politic.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor