Cum s-a votat in plenul CSM? Iata cine a fost impotriva si cine doreste modificarile lui Toader la Legile Justitiei

Joi, 28 Septembrie 2017, ora 16:14
9748 citiri
Cum s-a votat in plenul CSM? Iata cine a fost impotriva si cine doreste modificarile lui Toader la Legile Justitiei
Foto: Arhiva Ziare.com

CSM a dat, joi, aviz negativ modificarilor pe care ministrul Tudorel Toader vrea sa le aduca legilor din justitie. Votul a fost strans, 10 declarandu-se impotriva si 8 pentru. Ministrul, membru de drept al CSM, a ales sa nu mearga la sedinta si sa-si sustina proiectul, considerand ca n-ar fi avut nimic de explicat astfel incat sa schimbe parerea a macar un membru, astfel incat sa mearga mai departe la drum cu un aviz pozitiv.

Iata cine sunt cei 10 care au votat impotriva proiectului propus de Toader pentru Legile Justitiei, potrivit unor surse judiciare:

  • Mariana Ghena, Judecator
  • Mihai Andrei Balan, Judecator
  • Andrea Annamaria Chis, Judecator
  • Mihai Bogdan Mateescu, Judecator
  • Florin Deac, Procuror
  • Codrut Olaru, Procuror
  • Cristian Ban, Procuror
  • Nicolae Andrei Solomon, Procuror
  • Tatiana Toader, Procuror
  • Augustin Lazar, Procuror General al PICCJ

Celelalte opt voturi impotriva avizului negativ au fost date de:

  • judecator Cristina Tarcea- presedintele ICCJ
  • judecator Simona Marcu
  • judecator Gabriela Baltag
  • judecator Lia Savonea
  • judecator Nicoleta Tint
  • judecator Evelina Oprina
  • Reprezentantii societatii civile:
  • Victor Alistar
  • Romeu Chelariu

Presedintele ICCJ Cristina Tarcea a explicat ulterior votul sau. Ea a spus ca a dat un vot pentru "un aviz cu observatii", astfel incat sa fie pusa atentia pe punctele nevralgice ale proiectului, intre care a enumerat si trecerea Inspectiei Judiciare la Ministerul Justitiei, fiindu-i teama ca un aviz negativ va duce ca parerile lor pe aceste subiecte sa fie complet ignorate mai departe.

Cum a pierdut Toader voturi

Multi dintre membrii CSM s-au declarat derutati si suparati de faptul ca ministrul Toader, initiatorul proiectului, nu s-a dus sa-l sustina si sa le raspunda la intrebari. In schimb, ministrul a spus ca nu a vrut sa mearga pentru ca multi s-au dus cu pareri deja formate si nu a considerata ca ar fi putut da explicatii prin care sa ii faca sa se razgandeasca.

"Au intrat in sedinta cu pozitii exprimate anterior dezbaterii. Au spus ca votul va fi negativ, ceea ce inseamna ca au venit la dezbatere cu o hotarare luata inainte de dialog, iar eu nu ca estimam, ci stiam acest lucru. (...) Cunosteam foarte bine pozitiile dansilor si aproape sunt public cunoscute optiunile pe care care unii sau altii le au.

Absenta mea a fost deliberata, le cunosteam optiunile, dansii cunosteau optiunea mea, eu as fi sustinut proiectul trimis la avizare. Cunosteam pozitia dansilor si domnul general a zis ca va fi in bloc un aviz negativ, avizul este consultativ. Concluzia este mai veche: unii, ca sa ma exprim generic, nu doresc reformarea sistemului", a declarat Tudorel Toader, la Antena 3 legat de votul din CSM.

Ruptura din CSM este vizibila in ultimele luni, pornind de la boicotul sedintelor de plen din cauza incercarii de inlocuire a conducerii Inspectiei Judiciare, cea care a efectuat un control la DNA.

Kelemen Hunor îl compară pe Iohannis cu Ion Iliescu. „Cu derogare să meargă pe urmele lui”
Kelemen Hunor îl compară pe Iohannis cu Ion Iliescu. „Cu derogare să meargă pe urmele lui”
Liderul UDMR, Kelemen Hunor, susține că actualul șef al statului, Klaus Iohannis, ar putea deveni senator, așa cum s-a întâmplat și cu Ion Iliescu, după ce i-a expirat mandatul de...
Elena Lasconi îl "înțeapă" pe Nicolae Ciucă. "Speram la o alianţă preelectorală cu un PNL condus de Ilie Bolojan"
Elena Lasconi îl "înțeapă" pe Nicolae Ciucă. "Speram la o alianţă preelectorală cu un PNL condus de Ilie Bolojan"
Elena Lasconi, candidatul USR pentru funcţia de preşedinte al României, a declarat, marţi seară, 17 septembrie, că şi-ar fi dorit o alianţă preelectorală cu PNL, care să fie condus de...
#vot CSM legi Justitie, #procurori vot CSM legi Justitie , #ministrul Justitiei
  1. O altă crimă de război comisă de ruși. Prizonier de război ucrainean, executat în mod sadic. „Setea de sânge este de neînțeles”
  2. Oamenii de știință au descoperit o „a treia stare” dincolo de viață și de moarte. Ar putea „redefini moartea legală”
  3. Un nou motiv pentru care generația Z își dă demisia. „Cât o să mă plătiți?" 
  4. Încă un star mondial sare în barca lui Kamala Harris. După Taylor Swift și Eva Longoria, Billie Eilish o susține pe „adversara” lui Trump VIDEO
  5. Măsuri speciale pentru prevenirea focarelor de infecție din cauza inundațiilor. Precizările ministrului Sănătății
  6. „Nici n-am pierdut, nici n-am câştigat". Ce spune liderul UDMR despre postul de vicepreședinte al Comisiei Europene primit de România
  7. Vestea pe care lumea nu ar fi vrut s-o mai audă niciodată. Rusia e gata să reia testele nucleare. „Putem începe în orice moment"
  8. UPDATE Bărbatul acuzat că a provocat incendiul din Parlamentul României a fost prins. Primele declarații în fața anchetatorilor
  9. Soluțiile găsite de Ciolacu și Nicușor Dan pentru fluidizarea traficului din București. „Să stabilim un dialog permanent”
  10. Piromanul de la Palatul Parlamentului, „identificat”, dar de negăsit. Măsurile cerute de președintele Camerei Deputaților după incendiul provocat de suspect