Cum vrea Toader sa fie numiti procurorii sefi: CSM respinge doar o data propunerile ministrului. A doua oara e obligat sa accepte

Miercuri, 30 August 2017, ora 23:15
6866 citiri
Cum vrea Toader sa fie numiti procurorii sefi: CSM respinge doar o data propunerile ministrului. A doua oara e obligat sa accepte
Foto: Ministerul Justitiei (Arhiva)

CSM va putea respinge, motivat, doar o singura propunere facuta de ministrul Justitiei la sefia DNA sau la Parchetul General, conform modificarilor pe care Tudorel Toader vrea sa le faca la Legile Justitiei. Aceeasi restrictie ii va fi impusa si presedintelui Romaniei la numirea conducerii Inaltei Curti.

Ministrul Tudorel Toader a trimis, miercuri, la CSM proiectul de modificare a legilor Justitiei, ale carui principii le-a prezentat public saptamana trecuta, iar seara proiectul a fost publicat si pe site-ul ministerului.

La o prima lectura se observa ca ministrul Tudorel Toader a mentinut toate prevederile criticate in ultimele zile de magistrati si de diversi specialisti sau reprezentanti ai opiniei publice, prevederi care au starnit ingrijorarea Comisiei Europene si Ambasadei SUA.

Citeste:

In ceea ce priveste numirea conducerii Inaltei Curti, proiectul prevede ca judecatorii respectivi vor fi desemnati la propunerea CSM, dintre judecatorii ICCJ "care au functionat la aceasta instanta cel putin 2 ani si nu au fost sanctionati disciplinar", aceasta ultima conditie fiind o noutate.

De asemenea, in legea 303 se introduce la art. 53 - (2) restrictia conform careia "presedintele Romaniei poate refuza, o singura data, motivat, numirea in functiile de conducere".

O conditie similara a fost impusa printr-o decizie a CCR din 2008 in cazul numirii ministrilor, de atunci presedintele avand dreptul sa refuze o singura astfel de propunere si doar motivat.

In cazul conducerii parchetelor, proiectul asumat de Tudorel Toader introduce schimbari importante.

Astfel, presedintele Romaniei este eliminat complet din schema de numire. Ministrul Justitiei face propunerea, iar CSM are dreptul sa refuze o singura data, de asemenea motivat.

Articolul 54 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

"Art.54 - (1) Procurorul general al Parchetului de pe langa ICCJ, prim-adjunctul si adjunctul acestuia, procurorul sef al DNA, adjunctii acestuia, procurorii sefi de sectie ai Parchetului de pe langa ICCJ si ai DNA, precum si procurorul sef al DIICOT si adjunctii acestora sunt numiti de CSM, sectia pentru procurori, la propunerea ministrului Justitiei, dintre procurorii care au o vechime minima de 10 ani in functia de procuror, pe o perioada de 4 ani, cu posibilitatea reinvestirii o singura data. (...)

(3) CSM poate refuza motivat, o singura data, numirea in functiile de conducere prevazute la alin. (1), facand publice motivele refuzului.

(4) Revocarea procurorilor din functiile de conducere prevazute la alin. (1) se face de catre CSM, care se poate sesiza din oficiu ori la propunerea ministrului Justitiei. Cererea de revocare poate fi formulata si de adunarea generala a procurorilor acelui parchet sau, dupa caz, de procurorul general al Parchetului de pe langa ICCJ ori de procurorul sef al DNA, respectiv de catre procurorul sef al DIICOT (...) "

Dupa articolul 54 se introduc patru noi articole, care detaliaza procedura de selectie a procurorilor care doresc sa ocupe respectivele functii.

Astfel, candidatii vor trebui sa prezinte un proiect privind exercitarea atributiilor specifice functiei de conducere respective, un CV, un numar de minim 15 lucrari intocmite de procuror in compartimentele in care si-a desfasurat activitatea, ultimul raport de evaluare a activitatii profesionale, precum si orice alte inscrisuri considerate relevante.

Verificarea participantilor la selectie se va face de catre o comisie constituita prin ordin al ministrului.

Candidatii sustin in fata ministrului un interviu, iar acesta le verifica cunostintele, viziunea, aptitudinile manageriale si de comunicare, dar si aspecte precum motivatia, conduita, integritatea si deontologia profesionala, se arata in proiectul de lege.

Pentru fiecare dintre functiile de conducere, ministrul Justitiei formuleaza cel putin doua propuneri motivate de numire, pe care le inainteaza CSM, fiind "concomitent" aduse la cunostinta publicului, prin publicarea pe pagina de Internet a Ministerului Justitiei.

La randul sau, CSM va face o evaluare a actelor intocmite de candidati, care vor fi supusi unei testari psihologice in vederea evaluarii capacitatii acestora de a lua decizii si de a-si asuma raspunderea, rezistenta la stres sau motivatia.

Apoi, candidatii isi vor prezenta proiectul in cadrul unui interviu la care li se vor verifica, de asemenea, cunostintele, aptitudinile si integritatea.

Evaluarea candidatilor in vederea numirii in functia de conducere se face pe baza unei grile de evaluare, in care se regasesc criteriile de evaluare prevazute in articolul de lege, urmand a fi numit in functia de conducere candidatul care a obtinut cel mai mare punctaj, se mai arata in proiectul de lege asumat de ministrul Tudorel Toader si trimis la CSM pentru avizare consultativa.

Ulterior, proiectul va fi supus adoptarii in Guvern, dupa care va ajunge la Parlament, pentru dezbateri si eventuale modificari in cele doua camere.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#legile justitiei Tudorel Toader, #numire procurori CSM ministru Toader , #ministrul Justitiei
Comentarii