De ce o tot lungeste ministrul Tudorel Toader cu problema Kovesi?

Sambata, 10 Februarie 2018, ora 22:27
10967 citiri
De ce o tot lungeste ministrul Tudorel Toader cu problema Kovesi?

Cred ca nici dlui Tudorel Toader nu-i este clar de ce tergiverseaza o hotarare transanta cu privire la procurorul sef al DNA. Publicul asteapta cuprins de curiozitate, iar numeroase personalitati de rang mare sau mic, suspecti, banuiti, cercetati sau chiar inculpati, asteapta cu sperante eliminarea sefului institutiei care le instrumenteaza dosarul.

Altii, dimpotriva, vad in dl Toader ingerul pazitor, capabil s-o apere pe dna procuror sef de ofensiva coruptilor, impunandu-se prin autoritatea prestigiului propriu si al profesionalismului, considerate ireprosabile.

Multi dintre invingatorii alegerilor din 2016 se intreaba cum de nu reusesc liderii coalitiei sa-si arate muschii si sa-i faca vant aceleia care le pare a fi o amenintare pentru ei. Unii au palate, hoteluri, altii vile, limuzine, conturi, terenuri. Ar fi imposibil sa iasa la numaratoare, socotindu-le numai cu leafa de bugetari.

Inca de acum un an, cand a aparut pentru prima oara in Bucuresti, dl Toader lasa de inteles ca are ac de cojocul persoanei vizate, ca va face o cercetare de specialitate si va da o solutie intr-un fel: ori e laie, ori balaie.

Cercetarea de specialitate a demarat-o ministrul intr-un stil cam ambiguu. Rectorul iesean ne-a prezentat la televizor un fel de dizertatie, bine fundamentata, cu probe de netagaduit, cu argumente stiintifice, asa cum se cuvine unei cercetari serioase si cum n-ar sti s-o faca un politician sau alt diletant, din Teleorman sau din alta parte.

Dizertatia, intitulata raport, a produs o impresie excelenta in fata publicului. Fascina sistematizarea informatiilor, logica expunerii, explicarea prudenta a afirmatiilor si chiar eleganta stilului.

Pe scurt, era un material fermecator pentru noi, cei obisnuiti cu limbajul de lemn de pe vremuri, sau cu cel de carton, aflat inca in uz. Puncta exact carentele doamnei Laura Codruta Kovesi, ii judeca lacunele activitatii, nu evita slabiciunile in activitatea de la DNA.

Dar nu toata lumea a inteles pe loc concluzia neasteptata a dlui Toader, care, dupa ce n-a ezitat s-o puna la colt pe dna procuror sef, concluziona ca nu este momentul oportun ca dansa sa fie schimbata din post.

S-au scurs de atunci mai multe luni si timpul a dovedit ca raportul a folosit pentru a se pastra un statu quo, nu pentru a face un cutremur in sistem. Nu doresc cutremure, dimpotriva am un mare respect pentru procurorii DNA, dar neconcordanta dintre expunere si concluzii mi-a creat o senzatie de insatisfactie.

N-as vrea sa par defetist, dar mi s-a nascut in minte ideea ca scopul raportului era s-o protejeze pe dna procuror sef, nu sa faca o judecata echidistanta.

Iar, daca acesta a fost scopul, atunci inseamna ca dl Tudorel Toader a lucrat corect. Poate de aceea, o anumita perioada doamna procuror sef s-a bucurat de o oarecare liniste, pana cand suspectii, banuitii, cercetatii sau inculpatii au simtit ca problema lor ramane nerezolvata.

Pe scurt, dl Toader n-a lamurit ceea ce cei doi corifei ai coalitiei asteptau de la el, dar nici ceea ce astepta opinia publica. Raspunsul "nu este momentul oportun" ar fi demn de un politician ingust ca dnii Dragnea sau Tariceanu, nu de un profesor-doctor ca dl Tudorel Toader.

Si iata ca am ajuns din nou acolo de unde am plecat, iar dl Toader este pus in situatia sa finalizeze acum ceea ce nu finalizase atunci. Juristul a ales sa calce pe urmele unui drum deja cunoscut. Apare deci un nou studiu, un alt termen, iar la sfarsitul termenului apare anuntul: gata. Concluziile sunt trase, dar vor fi comunicate in public numai cand va fi momentul oportun.

Cand am auzit de momentul oportun, in mintea mea s-a aprins un bec: dl profesor Toader ne duce cu vorba. Daca a tras concluziile, ar trebui sa le comunice, iar daca nu le poate comunica, ar trebui sa explice motivele. Am ramas cu ochii in soare si cred ca nu numai eu. Echidistantul si eruditul domn Toader a intins coarda mai mult decat sunt in stare s-o intinda politicienii si diletantii.

Strans cu usa, nemaivand loc de intors sau, cum zicem noi romanii, strans cu sula-n coaste, ministrul Justitiei a anuntat ca ne va face publica vineri dupa amiaza hotararea sa, cea luata inca de acum peste o luna.

M-as fi asteptat la orice, numai la un lucru nu: ca, in hotararea luata, hotarase sa nu hotarasca nimic. Mai exact, telespectatorii au aflat ca ministrul se va duce in plenul reunit al Parlamentului si va prezenta acolo un raport comun despre activitatea sefilor Parchetelor - inclusiv a doamnei Laura Codruta Kovesi.

Care raport am inteles ca nu este inca facut si poate nici macar nu este inceput. Nu stiu de ce n-a putut fi comunicata in public aceasta hotarare acum doua luni, cand fusese luata. Ce urmeaza de aci incolo vom vedea, dar dupa explicatia primita vineri la TV, inteleg ca urmeaza un "raport comun".

Daca raportul simplu a durat atata cat am vazut, va dati seama cat va dura raportul comun!

Nu pot incheia aceste randuri, decat amintindu-mi cuvintele cu care celebrul orator Cicero isi incepea prima catilinara (discurs impotriva lui Catilina): "Quousque tandem abutere, Catilina, patientia nostra?".

As parafraza, intreband si eu: pana cand va mai abuza dl Tudorel Toader de rabdarea noastra?

Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
#Tudorel Toader raport, #Laura Codruta Kovesi procuror sef, #Laura Codruta Kovesi DNA, #Tudorel Toader ministrul justitiei , #ministrul Justitiei