Motiunea simpla impotriva lui Tudorel Toader a fost amanata

Luni, 08 Aprilie 2019, ora 13:44
9813 citiri
Motiunea simpla impotriva lui Tudorel Toader a fost amanata
Foto: Agerpres/Flickr/Presedintia Romaniei la Consiliul Uniunii

Motiunea simpla impotriva ministrului Justitiei, Tudorel Toader, intitulata "Justitia, victima sigura in mainile lui Toader", si initiata de PNL si USR, s-a amanat.

Aceasta va fi dezbatuta miercuri, in plenul Senatului, potrivit Pro TV.

Potrivit unor surse parlamentare, amanarea ar fi generata de absenta motivata a mai multor senatori, aflati in strainatate, absenta care ar putea genera o lipsa de cvorum in plenul de luni, dar si agenda ministrului Tudorel Toader, care nu i-ar permite prezenta, luni dupa-amiaza, in plenul Senatului, noteaza Agerpres.

Liderul grupului USR, senatorul Adrian Wiener, a confirmat amanarea dezbaterii motiunii simple pe Justitie pentru miercuri.

Liberalii arata in textul motiunii depuse la Senat ca "imixtiunea in infaptuirea justitiei" se realizeaza doar prin Inalta Curte de Casatie si Justitie si prin celelalte instante judecatoresti.

"Greseala este omeneasca, dar a persista in greseala este diabolic. Iata de ce grupul parlamentar al PNL va solicita incetarea de urgenta a imixtiunii in infaptuirea justitiei, care, potrivit art. 126 alin. (1) din Constitutia Romaniei, republicata, se realizeaza doar prin Inalta Curte de Casatie si Justitie si prin celelalte instante judecatoresti", potrivit motiunii.

Acuzatiile USR si PNL

Ei il mai acuza pe ministrul Justitiei ca ministerul sau nu a solutionat problema supraaglomerariii din penitenciare.

"Mai mult de atat, domnule ministru, v-ati abatut si de la dispozitiile institutiilor europene. Va reamintim ca Romania a fost condamnata la CEDO in aproximativ 800 de cauze, urmare a conditiilor din penitenciare.

Domnule ministru, v-ati asumat un calendar de masuri in acest sens (CALENDARUL DE MASURI 2018-2024 pentru solutionarea supraaglomerarii carcerale si a conditiilor de detentie, in executarea Hotararii-pilot Rezmives si altii impotriva Romaniei, pronuntata de Curtea Europeana a Drepturilor Omului la 25 aprilie 2017), pe care bineinteles ca l-ati incalcat, avand in vedere ca nu ati solutionat problema supraaglomerarii.

Mai mult decat atat, prin aceasta conduita contrara dispozitiilor institutiilor europene, ati expus Romania la riscul unor consecinte de natura pecuniara, dar si pe cetatenii acesteia, urmare a eliberarii inainte de termen a condamnatilor, condamnati care au recidivat si au savarsit fapte penale cu o gravitate ridicata.

Ca unica solutie la suprapopulare, ati garantat pentru modificarile aduse in Camera Deputatilor formei initiale a legii privind recursul compensatoriu, facandu-va implicit vinovat, alaturi de PSD-ALDE, pentru eliberarea a peste 12.000 de condamnati, dintre care au recidivat deja peste 600", potrivit sursei citate.

"Vrea sa-si asigure controlul justitiei"

Initiatorii mai sustin ca Romania va fi din nou criticata de Comisia de la Venetia, care va emite, pe 19 iunie 2019, un punct de vedere cu privire la modificarile aduse legilor justitiei prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 7/2019.

"De asemenea, nicaieri in acest raport nu am vazut scris ce era mai important: ca, timp de doi ani, pentru ca PSD isi doreste articole de lege prin care sa isi asigure controlul asupra justitiei, i-ati fost partas. Sunteti la fel de vinovat ca si PSD ca Romania ultimilor doi ani a capatat vizibilitate in spatiul european, si nu numai, doar pentru lupta apriga care se da intre cei care tintesc subjugarea justitiei si tabara celor care isi doresc o justitie corecta, dreapta, impartiala si independenta.

Nu aveti ce aduce in apararea dumneavoastra, pentru ca faptele exista. Ne referim la cele mai recente inovatii si sunt mai mult decat suficiente pentru a ilustra vinovatia dumneavoastra: OUG privind unele masuri temporare referitoare la concursul de admitere la INM, formarea judecatorilor si procurorilor, examenul de absolvire a INM, dar si pentru modificarea legii 303 privind Statutul magistratilor, a legii 304 privind organizarea judiciara si a legii 317 privind CSM, ati permis modificari abuzive si absurde la legile justitiei si la Coduri, s-a ratat ridicarea MCV de catre Comisia Europeana, acceptarea unui buget pentru Ministerul Justitiei mult prea mic pentru a asigura progresul sistemului judiciar", conform sursei mentionate.

Prima motiune, respinsa

Camera Deputatilor a respins, pe 20 martie, motiunea simpla prin care partidele de Opozitie cereau abrogarea OUG 7 privind modificarea legilor justitiei si demisia ministrului Justitiei, Tudorel Toader, cu 126 de voturi "pentru", 148 "impotriva" si doua abtineri.

Motiunea simpla prin care partidele de Opozitie cereau demisia ministrului Justitiei, Tudorel Toader, a fost dezbatuta pe 5 martie, in aceeasi zi in care Guvernul a adoptat proiectul pentru modificarea OUG 7 pe legile justitiei, in ciuda avizului consultativ negativ al CSM.

Medicul Cătălin Cîrstoiu, propunerea PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, a ajuns la Guvern pentru a discuta cu liderii coaliției. Ședințe la PNL și PSD București
Medicul Cătălin Cîrstoiu, propunerea PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, a ajuns la Guvern pentru a discuta cu liderii coaliției. Ședințe la PNL și PSD București
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei, acesta urmând să fie anunţat oficial drept candidat al celor două partide la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#motiune Tudorel Toader, #motiune ministrul Justitiei, #Motiunea simpla justitie , #ministrul Justitiei