Doua asociatii de magistrati ii cer lui Toader sa "abandoneze imediat" procedura de revocare a lui Lazar

Joi, 25 Octombrie 2018, ora 11:42
7302 citiri
Doua asociatii de magistrati ii cer lui Toader sa "abandoneze imediat" procedura de revocare a lui Lazar
Foto: Arhiva Ziare.com

Asociatiile Forumul Judecatorilor din Romania si Miscarea pentru Apararea Statutului Procurorilor solicita ferm ministrului Justitiei, Tudorel Toader, sa abandoneze imediat procedura de revocare a procurorului general, Augustin Lazar.

Motivul: Comisia de la Venetia a recomandat ca revocarea procurorilor de rang inalt sa se faca cu avizul obligatoriu al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), prevedere care ar trebui introdusa in modificarile Legii nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor.

Pana cand acest lucru va fi statuat, "este necesar ca orice procedura de revocare a procurorilor de rang inalt sa fie evitata sau, dupa caz, abandonata", arata cele doua organizatii intr-un comunicat remis Ziare.com.

Critici la foc automat

"O astfel de procedura, care ocoleste practic garantul independentei Justitiei, respectiv Consiliul Superior al Magistraturii, al carui rol este unul pur decorativ, si care nesocoteste dreptul la aparare al procurorului supus revocarii, a fost profund criticata de Comisia de la Venetia, GRECO si Comisia Europeana si pune in pericol parcursul Romaniei in Uniunea Europeana si in Consiliul Europei si insasi existenta democratica a statului roman, nemaivorbind de semnalul negativ si descurajant transmis unei parti importante a corpului magistratilor", arata sursa citata.

In contextul modificarii pachetului de legi privind functionarea sistemului judiciar din Romania, Comisia de la Venetia a subliniat, in cuprinsul Avizului nr. 924/2018, "necesitatea asigurarii autonomiei parchetelor din perspectiva modalitatii de numire si revocare din functie a procurorilor sefi, astfel incat sa se asigure protectia magistratilor fata de imixtiuni politice".

Recomandare: Avizul, obligatoriu

Potrivit asociatiilor de magistrati, Comisia a statuat ca "o masura principala pentru a intari independenta parchetelor si a procurorilor ar consta in revizuirea, in contextul unei viitoare revizuiri a Constitutiei Romaniei, prevederilor articolul 132 (1) al Constitutiei Romaniei.

La nivel legislativ s-ar putea avea in vedere, in privinta chestiunii revocarii, modificarea Legii nr. 303/2004, astfel incat avizul CSM sa capete caracter obligatoriu."

"Precizam ca aceasta viziune privind cresterea independentei Ministerului Public si, concomitent, excluderea vreunei ingerinte a factorului politic in activitatea parchetelor este constanta in opiniile Comisiei de la Venetia, in special raportat la situatia Romaniei", adauga magistratii.

"Se nesocoteste rolul CSM"

Comunicatul precizeaza ca desfasurarea unei proceduri de revocare cu nesocotirea rolului Consiliului Superior al Magistraturii, al carui aviz are caracter consultativ, si fara a oferi un drept la aparare procurorului supus revocarii nu tine seama nici de rapoartele Comisiei Europene din cadrul MCV, nici de Criteriile de la Copenhaga, procurorii de rang inalt fiind trecuti practic sub controlul exhaustiv si nelimitat al Ministrului Justitiei, fiind desconsiderat rolul Consiliului Superior al Magistraturii in gestionarea carierei acestor magistrati.

"Cat timp un procuror sef poate fi revocat la aprecierea discretionara a unui om politic, fie el si ministru al Justitiei, nu mai poate fi vorba de vreo independenta, fiind creata o influenta politica excesiva", sustin magistratii din cele doua asociatii.

"Revocarea ignora standardele europene"

In consecinta, privita in acest context, revocarea din functie a procurorilor de rang inalt ignora standardele europene si numeroase principii internationale.

"Avand in vedere toate aspectele de mai sus, cat timp nu s-a realizat modificarea Legii nr. 303/2004, astfel incat avizul CSM sa capete caracter obligatoriu, asa cum a solicitat Comisia de la Venetia, este necesar ca orice procedura de revocare a procurorilor de rang inalt sa fie evitata sau, dupa caz, abandonata", conchid reprezentantii asociatiilor Forumul Judecatorilor din Romania si Miscarea pentru Apararea Statutului Procurorilor.

I.S.

Dilema în care se găsește USR: Elena Lasconi sau Nicușor Dan? Niciunul dintre ei nu poate ajunge în turul doi, atâta timp cât celălalt candidează
Dilema în care se găsește USR: Elena Lasconi sau Nicușor Dan? Niciunul dintre ei nu poate ajunge în turul doi, atâta timp cât celălalt candidează
Nici nu a început campania electorală, iar în USR au apărut deja primele semne de întrebare cu privire la candidaturile pentru alegerile prezidențiale. Se pune problema dacă este eficient...
Comportamentul premierului Ciolacu pe TikTok, „studiu de caz” pentru un psiholog și un specialist în comunicare: „E rețeaua socială cea mai potrivită pentru ADN-ul nostru cultural”
Comportamentul premierului Ciolacu pe TikTok, „studiu de caz” pentru un psiholog și un specialist în comunicare: „E rețeaua socială cea mai potrivită pentru ADN-ul nostru cultural”
După ce Călin Georgescu a reușit să câștige primul tur al alegerilor prezidențiale în baza expunerii în social media, mai ales pe TikTok, din ce în ce mai mulți politicieni din țara...
#Toader Lazar revocare, #Toader revocare Lazar, #FJR Toader , #ministrul Justitiei
  1. Donald Trump l-a grațiat pe fondatorul „celei mai sofisticate și extinse piețe criminale de pe internet”
  2. Slăbiciunea lui Trump și noua realitate geopolitică. Putin pregătește o „a doua Ialta”
  3. Circulația pe căile ferate din România este în pericol de blocaj. Ordonanța „Trenuleț” scoate CFR-iștii în stradă: „Vom opri spontan lucrul, dacă nu se va rezolva nimic!"
  4. Decizia cheie a lui Trump privind Ucraina: Este aliatul lui Putin sau al Kievului?
  5. Zeci de diplomați de carieră din Departamentul de Stat și-au dat demisia înainte de învestirea lui Trump
  6. Descoperire neașteptată, ieșită din comun: Mintea umană o ia razna la anumite ore VIDEO
  7. Oamenii de știință au făcut descoperirea secolului: Un nou continent găsit pe Pământ, pierdut în istorie VIDEO
  8. Greșeala lui Trump în privința lui Putin: Amăgirea președintelui american, o capcană întinsă
  9. Atac armat la Tel Aviv. 4 oameni au fost înjunghiați pe stradă. Teroristul a fost eliminat de forțele speciale. Hamas a salutat "operațiunea eroică", dar nu a revendicat atacul VIDEO
  10. O autocisternă încărcată cu 31 de tone de benzină s-a răsturnat în nordul României. Pompierii sunt la locul accidentului