Efectul ordonantelor lui Toader: A fost schimbat procurorul militar din cazul Mineriada - Ion Iliescu

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Vineri, 08 Martie 2019, ora 15:54
10564 citiri
Efectul ordonantelor lui Toader: A fost schimbat procurorul militar din cazul Mineriada - Ion Iliescu
Foto: Emanuel Parvu/Mediafax/Hepta.ro

Procurorul militar care a facut ancheta in Dosarul Mineriadei - Ion Iliescu si care intra in sala de judecata pentru a sustine acuzatiile a trebuit sa fie schimbat de un procuror de la Parchetul General, dupa ce a intrat in vigoare una dintre ordonantele de urgenta promovate de ministrul Justitiei, Tudorel Toader.

Detaliile apar in solicitarea prin care procurorul Augustin Lazar cere CSM sa sesizeze CCR cu un posibil conflict constitutional legat de modul in care Guvernul a adoptat mai multe ordonante de urgenta care modifica Legile Justitiei.

"Pentru a ilustra efectele negative, starea de pseudo-anomie creata, paradoxal, prin inflatie de reglementari inconsecvente si necorelate, practic blocajul creat Ministerului Public prin maniera de reglementare a Guvernului prin ordonante de urgenta, exemplul care urmeaza este edificator.

In cauza cunoscuta publicului sub denumirea de Dosarul Mineriada a fost inculpat, printre altii - inclusiv militari, si un magistrat; astfel, dosarul a devenit un dosar preluat de Sectia de investigare a infractiunilor din justitie", explica Augustin Lazar.

Cine este magistratul

Magistratul trimis in judecata in dosarul Mineriadei - Iliescu este generalul Mugurel Florescu, fost sef al Directiei Procuraturilor Militare in iunie 1990, fost procuror general adjunct al Romaniei.

Dupa intrarea in vigoare a OUG 90/2018 privind unele masuri pentru operationalizarea Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie, in dosarele in care sunt implicati magistrati, competenta este preluata de SIIJ.

"Pana la acest moment, participarea in sedinta de judecata a cauzei mentionate a fost asigurata de un procuror militar care a si efectuat ancheta penala in cauza si care, totodata, este si seful structurii de judiciar a Sectiei Parchetelor Militare.

Avand in vedere ca acest procuror a efectuat urmarirea penala in cauza si desfasoara si activitate de reprezentare in fata instantelor de judecata, respectiv are cea mai buna cunoastere a cauzei dintre toti procurorii Ministerului Public (este, practic, autorul dosarului de urmarire penala si al actului de sesizare a instantei), precum si specializare in participarea in sedinta de judecata, reprezentarea de catre acesta a Ministerului Public era singura in masura sa asigure in cele mai bune conditii rolul procurorului in solutionarea Dosarului Mineriada", explica Lazar.

ICCJ nu l-a vrut pe procurorul militar

In aceste conditii, s-ar fi justificat continuarea participarii sale si dupa preluarea cauzei de catre SIIJ. In aceasta situatie, procurorul general l-a desemnat pe acesta sa fie in continuare procuror de sedinta.

"Judecatorul de camera preliminara nu a acceptat aceasta interpretare si, prin urmare, nici participarea procurorului mentionat; in consecinta, a dispus participarea unui procuror din cadrul Sectiei judiciare a Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie", explica Lazar.

"Cele de mai sus, desi nu reprezinta decat un exemplu punctual, ofera o perspectiva concreta asupra anvergurii disfunctionalitatilor si prejudiciilor create prin maniera de legiferare a Guvernului, nu doar Ministerului Public, ci si participantilor la procedurile judiciare", conchide Lazar.

Citește și:
Claudiu Năsui susține că a vrut să-l schimbe din funcție pe șeful Romarm, anchetat acum de DNA. De ce nu a reușit
Claudiu Năsui susține că a vrut să-l schimbe din funcție pe șeful Romarm, anchetat acum de DNA. De ce nu a reușit
Fostul ministru al Economiei, deputatul USR Claudiu Năsui, a declarat miercuri, 1 februarie, că a avut o relație foarte proastă cu şeful Romarm, Gabriel Ţuţu, anchetat de DNA în dosarul în...
Ce discută coaliția de guvernare în spatele ușilor închise. Schimbările vizate în Educație CULISE
Ce discută coaliția de guvernare în spatele ușilor închise. Schimbările vizate în Educație CULISE
Liderii coaliției de guvernare s-au întâlnit miercuri seară, 1 februarie, în prima ședință a coaliției de guvernare de la debutul noii sesiuni parlamentare. Conform unor surse Ziare.com,...
Comentarii