Explicatiile ministrului Justitiei despre proiectul care permite condamnatilor sa intre in Guvern

Miercuri, 12 Iulie 2017, ora 20:05
22026 citiri
Explicatiile ministrului Justitiei despre proiectul care permite condamnatilor sa intre in Guvern
Foto: Arhiva Hepta.ro

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a oferit, miercuri seara, explicatii cu privire la proiectul care stabileste ca si condamnatii penal pot ocupa functii in Executiv.

Ministrul a precizat ca este vorba de un proiect de lege, nu de o ordonanta de urgenta, asta insemnand ca se vor parcurge toate etapele pentru adoptare.

"Nu ne aflam in fata unei posibile ordonante de urgenta, ci in fata unui act normativ care va parcurge procedura normala de legiferare", a spus el.

Tudorel Toader a mentionat ca acest proiect de cod administrativ reuneste 20 de acte normative care sunt in campul activ al legislatiei nationale.

Ministrul a mai spus ca, si daca proiectul de Cod Administrativ nu prevedea exceptia privind posibilitatea ca persoanele care au suferit condamnari penale, dar au fost reabilitate sa poata face parte din Guvern, efectul juridic era absolut acelasi, pentru ca doar anumite fapte nu se prescriu.

"Vreau sa va spun ca sunt in Codul Penal mai multe texte de lege care se refera la reabilitare. Reabilitarea de drept si reabilitarea judecatoreasca. Reabilitarea de drept vine la implinirea termenului. Reabilitarea judecatoreasca presupune o cerere formulata de titular.

Si daca proiectul de act normativ nu prevedea acea exceptie, efectul era absolut acelasi. Pentru ca noi, in Romania, avem doua mari categorii de fapte dupa gravitatea lor. Fapte care sunt prescriptibile si imprescriptibile. Cele imprescriptibile sunt cele contra pacii si omenirii, cele prescriptibile sunt celelalte.

La CCR a fost o mare dezbatere cu imprescriptibilitatea faptelor contra umanitatii, asa numite ale tortionarilor. S-a constatat ca acelea sunt imprescriptibile", a spus ministrul.

"Acest proiect de Cod Administrativ se afla in dezbatere publica din 8 noiembrie 2016. Deci, daca vreti, nu e un proiect de act normativ elaborat de actualul Guvern, ci unul preluat, pentru sistematizarea, ordonarea, structurarea reglementarilor specifice din domeniu", a explicat Toader.

El a mentionat ca proiectul tine cont de deciziile CCR si de directivele europene.

Amintim ca Guvernul a lansat in dezbatere publica un proiect de lege pentru un Cod Administrativ prin care sunt modificate mai multe reglementari in ce priveste statutul functionarilor publici, dar si legile ce ii privesc pe demnitari. Mai exact, daca proiectul e adoptat de Parlament si intra in vigoare in forma actuala, se abroga legea care nu i-a permis lui Liviu Dragnea sa fie premier.

Despre acest proiect, Guvernul a transmis, miercuri, ca a fost elaborat si introdus in dezbatere publica la data de 8 noiembrie 2016, cu doua luni inainte de venirea la guvernare a actualei coalitii politice.

In replica, Dacian Ciolos a transmis ca proiectul nu a fost asumat de Guvernul condus de el, ci apartine Ministerului Dezvoltarii, condus atunci de Vasile Dancu, fost pesedist.

Peste 6000 de români din străinătate s-au înscris pentru a vota prin corespondență la alegerile prezidențiale. Termenul limită pentru înregistarea alegătorilor la parlamentare
Peste 6000 de români din străinătate s-au înscris pentru a vota prin corespondență la alegerile prezidențiale. Termenul limită pentru înregistarea alegătorilor la parlamentare
Perioada în care alegătorii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate puteau să se înscrie pentru a vota prin corespondenţă la alegerile prezidenţiale s-a încheiat. Astfel,...
Mircea Geoană: ”Un nou gest jignitor şi ostil din partea Austriei, la adresa României!”
Mircea Geoană: ”Un nou gest jignitor şi ostil din partea Austriei, la adresa României!”
Mircea Geoană, candidat independent la alegerile prezidențiale, a reacționat după ce Austria s-a opus din nou aderării României la spațiul Schengen pe cale terestră. Geoană a catalogat...
#Toader cod administrativ , #ministrul Justitiei
Comentarii
  1. Peste 6000 de români din străinătate s-au înscris pentru a vota prin corespondență la alegerile prezidențiale. Termenul limită pentru înregistarea alegătorilor la parlamentare
  2. Mircea Geoană: ”Un nou gest jignitor şi ostil din partea Austriei, la adresa României!”
  3. „Minciunele” pentru Ciolacu, homar pentru Geoană și mandolină pentru Ludovic Orban. Elena Lasconi spune ce „cadouri” le-ar oferi contracandidaților la prezidențiale
  4. Elena Lasconi, candidata USR la alegerile prezidențiale, lansează un videoclip manifest: ”Vin dintr-o familie de oameni simpli” VIDEO
  5. Elena Lasconi l-ar alege premier pe Ludovic Orban dacă ajunge la Cotroceni. Ce calități admiră la Clotilde Armand
  6. CCR s-ar putea „răzgândi” și Diana Șoșoacă ar putea candida la prezidențiale. Ipoteza neașteptată lansată de Gheorghe Funar
  7. Nicolae Ciucă: ”Nu cred că există teren de golf la Vila Lac, eu nu am văzut să existe teren de golf acolo”
  8. USR va exclude membri de partid condamnați penal în primă instanță. De când se aplică decizia
  9. PNL Dolj și-a depus listele de candidați pentru Parlament. Ciucă deschide lista pentru Senat
  10. Năsui critică PNL pentru lipsa semnăturilor la moțiunea de cenzură: "Nu vor să iasă din coaliţie nici măcar în al 12-lea ceas"