Extradarea lui Ghita: Toader spune ca Romania si-a facut temele. Se va intalni cu ministrul sarb al Justitiei

Marti, 20 Martie 2018, ora 11:47
2340 citiri
Extradarea lui Ghita: Toader spune ca Romania si-a facut temele. Se va intalni cu ministrul sarb al Justitiei
Foto: Arhiva Ziare.com

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, sustine ca partea romana si-a indeplinit obligatiile si a transmis toate informatiile solicitate in dosarul de extradare a lui Sebastian Ghita din Serbia.

Toader a precizat ca luni va avea o intalnire cu ministrul Justitiei din Serbia in care se va discuta si acest subiect.

"Partea romana si-a indeplinit obligatiile de transfer a tuturor documentelor necesare si a celor suplimentare solicitate. Nici ministrul Justitiei din Romania, nici instantele de judecata din Romania nu pot interveni, nu pot genera masuri de accelerare a solutionarii cauzei de catre instanta competenta din Serbia", a declarat marti Tudorel Toader.

El a precizat ca luni, 26 martie, va avea o intrevedere cu ministrul Justitiei din Serbia.

"Evident vom discuta instrumentele juridice de cooperare dintre cele doua state, dar inevitabil va fi si subiectul acesta. In aceeasi zi, la orele 11:30 cred, voi avea o intrevedere oficiala si cu presedintele Curtii Constitutionale din Serbia. Noi sigur nu putem lua nicio masura, nu putem face niciun demers de natura sa se suprapuna, sa afecteze activitatea judecatorului independent din Serbia.

Ce putem sa facem noi si ce zic eu ca a facut MJ si instantele nationale, cu promptitudine am raspuns la toate solicitarile pe care le-au facut", a adaugat ministrul Justitiei.

Tudorel Toader declara, saptamana trecuta, ca justitia sarba a cerut detalii cu privire la natura infractiunilor in cazul lui Sebastian Ghita, urmand sa primeasca in cel mai scurt timp documentele solicitate.

"Judecatorii din Serbia au cerut informatii cu privire la natura, continutul, modul de desfasurare a activitatii infractionale. Documentele au ajuns la Ministerul Justitiei saptamana trecuta, am solicitat Curtii de Apel Ploiesti informatiile necesare, le-am primit. Astazi cel mai probabil vom primi originalul documentelor respective si le trimitem in Serbia prin curierat rapid" a precizat atunci Toader, referindu-se la stadiul procedurii de extradare a lui Sebastian Ghita.

Intrebat daca la intalnirea cu omologul sau sarb, de la sfarsitul lunii martie, va aborda acest subiect, Toader a spus ca "este inevitabil".

Presedintii Klaus Iohannis si Aleksandar Vucic au fost intrebati, in 8 martie, in conferinta de presa comuna de la Palatul Cotroceni, daca au discutat despre urgentarea extradarii fostului deputat Sebastian Ghita, prins la Belgrad in urma cu aproape un an. Presedintele sarb a precizat ca a transmis intrebarea ministrului Justitiei si va primi raspuns in cursul acelei zile, dar acesta nu a fost comunicat si oficial.

Omul de afaceri Sebastian Ghita - retinut la Belgrad in noaptea de 13 spre 14 aprilie 2017 si plasat apoi in arest preventiv - a fost eliberat in 26 mai pe cautiune, in baza unei decizii a Curtii Supreme din Serbia, dupa depunerea unei cautiuni de 200.000 de euro.

Lui Ghita i-a fost retinut pasaportul si i s-a interzis sa paraseasca Belgradul.

Omul de afaceri asteapta o decizie privind cererea de extradare formulata de autoritatile romane. Cand a fost prins de autoritatile sarbe, Ghita avea permis de conducere si buletin de Slovenia si era impreuna cu fratele sau.

#Tudorel Toader extradare Ghita, #Tudorel Toader intalnire omolog sarb , #ministrul Justitiei
Comentarii
Poza MacGigi
MacGigi
rank 5
si despre ceilalati "fugiti" din calea Justitiei, ce spune tudorel?