Un adevarat tavalug de declaratii politice a invadat spatiul public in ultimele 48 de ore. Totul a pornit de la cele doua marturii facute duminica seara la Antena 3 de catre procurorul DNA Mihaiela Iorga Moraru si de fostul deputat PSD, Vlad Cosma. Declaratiile celor doua personaje aflate in conflict cu legea stau la baza noii campanii politice de atac la adresa DNA.
Mai multi lideri din PSD si ALDE au iesit, in cascada, in frunte cu Liviu Dragnea, cu atacuri ce pareau trase la indigo: avem dovada, statul paralel exista, se fabrica probe si dosare pentru politicieni, DNA face politie politica. S-a deschis un adevarat front de atac cu tinta finala revocarea Laurei Codruta Kovesi.
Desi DNA a negat categoric acuzatiile, ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a anuntat, din Japonia, ca nu mai este nevoie sa sesizeze Inspectia Judiciara pentru a verifica veridicitatea inregistrarilor sau acuzatiilor prezentate publicului, spunand ca ancheta ar intarzia prezentarea raportului cu privire la modul de functionare a parchetului, care e deja scris. Iar el e pregatit sa ia o decizie in ce priveste soarta procurorului sef al DNA.
Prezentam mai jos filmul evenimentelor si intrebarile ramase fara raspuns dupa 48 de ore din ceea ce am putea numi operatiunea "Revocarea sefei DNA".
11 februarie 2018. Totul a pornit in emisiunea "Sinteza Zilei" de la Antena 3. In prima parte a emisiunii a fost invitata Mihaiela Iorga Moraru, procuror DNA, in partea a doua a fost prezentata o inregistrare video realizata de fostul deputat PSD, Vlad Cosma, iar in partea a treia a fost o interventie telefonica a fostului deputat PSD, Sebastian Ghita. Printre invitatii din emisiune a fost si deputatul PSD Andreea Cosma, sora lui Vlad Cosma, judecat pentru complicitate la abuz in serviciu intr-o ancheta facuta de DNA.
Ora 21:15 Procurorul DNA Mihaiela Iorga Moraru a declarat ca sefa DNA Laura Codruta Kovesi a chemat-o, la un moment dat, ca sa o intrebe daca nu ar putea sa "iasa" cu un dosar al unui fost ministru ce urma sa fie numit premier.
Moraru: "Nu voi da nume pentru ca nu vreau sa spuna cineva ca am stricat o ancheta. Am fost chemata si intrebata daca am putea sa iesim cat mai repede cu acel dosar. Explicatia a fost de genul ca, daca acest domn va ajunge premier, doamna Dana Girbovan (presedintele UNJR -n.red.) va fi ministru al Justitiei, ceea ce va insemna un dezastru pentru noi".
De ce Mihaiela Iorga Moraru a asteptat pana acum sa faca aceste acuzatii si de ce nu s-a adresat Inspectiei Judiciare, unde putea sa dea toate detaliile?
Mihaiela Iorga Moraru a fost trimisa in judecata de DNA, pe 8 februarie 2018, pentru favorizarea faptuitorului si fals intelectual in forma continuata.
Ora 22:30 Intr-o inregistrare video, fostul deputat PSD Vlad Cosma a explicat ca procurorii Mircea Negulescu si Lucian Onea au incercat sa inventeze dosare in baza unor "probe fabricate" unor oameni politici si de afaceri, printre care si lui Sebastian Ghita. El a prezentat un document dintr-o ancheta care l-ar avea ca tinta pe fostul deputat PSD, Sebastian Ghita, acuzat de coruperea alegatorilor. Documentele pe care le prezinta ca fiind contrafacute sunt un act semnat de Sebastian Ghita, insotit de mai multe tabele cu sume care ar fi fost date pentru campania electorala din Republica Moldova a lui Victor Ponta si de un denunt pe care Cosma ar fi fost obligat sa il faca si sa il semneze cu pseudonimul "Serghei Petrus".
Vlad Cosma este condamnat in prima instanta la cinci ani de inchisoare cu executare pentru trafic de influenta, dosarul este in faza de apel. Urmatorul termen, in care trebuiau puse pledoariile finale, era stabilit pe 19 februarie. Fostul deputat este cercetat intr-un alt dosar pentru sprijinirea unui grup infractional organizat.
Ora 23:00 Fostul deputat PSD, Sebastian Ghita, intervine telefonic in emisiune, confirma ca documentul cu semnatura lui este autentic, dar spune ca tabelele cu cifre nu sunt reale. Acuza ca probele au fost inventate ca sa i se faca dosar si isi continua declaratiile in jurul sefei DNA: "N-am crezut ca acesti neoameni, acesti criminali, niste nemernici... N-am crezut ca o sa aflu intr-o zi ca stia si Codruta Kovesi, ca aproba, ca se bucura, ca era fericita, ca astepta cu nerabdare."
Sebastian Ghita este urmarit international in baza unui mandat de arestare emis la solicitarea procurorilor DNA. Politicianul este implicat in mai multe dosare de coruptie. El a fost achitat intr-un dosar in care era acuzat de dare de mita, abuz in serviciu si spalare de bani, dar DNA a declarat apel. In acest moment, o instanta din Serbia trebuie sa decida daca accepta solicitarea Romaniei de extradare a fostului deputat PSD.
L-a turnat Vlad Cosma la DNA pe Sebastian Ghita?
12 februarie 2018. Oficialii din DNA ies public si neaga acuzatiile facute de Moraru, Cosma si Ghita. Procurorii anunta ca stiau ca urmeaza o campanie mediatica impotriva lor si ca au deschis in noimebrie 2017 o ancheta de santaj. Inspectia Judiciara s-a autosesizat.
Ora 07:00 Procurorul-sef DNA, Laura Codruta Kovesi, neaga ca a avut vreodata astfel de discutii cu Iorga sau orice alt procuror. "Despre un dosar despre vreun ministru care putea sa ajunga premier". "Nu am facut niciodata presiuni sau acte de imixtiune in activitatea vreunui procuror", a declarat Kovesi.
Ora 08.40: DNA arata intr-un comunicat de presa ca inregistrarile lui Vlad Cosma sunt prezentate denaturat. In plus, procurorii mai anunta ca aveau deschisa o ancheta de santaj a magistratilor de la DNA Ploiesti, care au instrumentat dosarele in care erau implicat membrii familiei Cosma si Sebastian Ghita.
DNA a prezentat mai multe interceptari, din ianuarie si februarie 2018, intre o persoana apropiata familiei Cosma si anchetatori, din care reiesea pregatirea unei campanii mediatice impotriva procurorilor.
Apropiat al familiei Cosma: "Ideea e sa-l distruga pe domnul Onea... nu stiu!... sa ajunga la Kovesi... Daca e si Voiculescu bagat... si Ghita... in treaba asta, e o chestiune mai serioasa! Nu e facuta doar asa, de... Vladut!"
Cine sunt persoanele vizate in ancheta de santaj declansata de DNA?
Ora 10:30 Inspectia Judiciara a anuntat ca urmeaza sa efectueze verificari prealabile pentru a stabili daca exista indicii privind savarsirea vreunei abateri disciplinare.
Ora 10:35 Sefa CSM, judecatorul Simona Camelia Marcu, a cerut Inspectiei Judiciare efectuarea de verificari in acest caz.
Ora 10:40 Procurorul general, Augustin Lazar, a refuzat sa comenteze cazul. "Biroul de presa e in masura sa va comunice tot ce va intereseaza", a declarat Lazar.
Biroul de Presa a anuntat luni ca Vlad Cosma depusese de vineri o plangere la Parchetul General in care ii acuza pe procurorii DNA Ploiesti de compromiterea intereselor justitiei, cercetare abuziva, represiune nedreapta, abuz in serviciu si constituire de grup infractional organizat.
Ora 13:45 Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, declara la Antena 3 ca nu va sesiza Inspectia Judiciara pentru ca ar insemna o intarziere, spunand ca are ca variante sa prezinte oricand raportul privind DNA sau sa prezinte in Parlament raportul privind Ministerul Public, conform legii. Toader: "Voi vedea care este varianta cea mai recomandata si completa, si rapida. Raportul va contine o masura."
De ce a refuzat Tudorel Toader sa sesizeze Inspectia Judiciara, singura in masura sa determine cat de adevarate sunt acuzatiile facute de Vlad Cosma si Mihaiela Moraru Iorga?
Ora 14:00 Seful DNA Ploiesti, Lucian Onea, declara in conferinta de presa ca procurorii din subordinea sa nu au falsificat niciodata probe si au respectat intotdeauna legea: "Nu au existat niciodata metode ilegale de investigare si nici intelegeri ilicite sau neloiale cu inculpatii". "Tot ceea ce s-a prezentat la TV este o varianta denaturata, personala, facuta de inculpatul Vlad Cosma, care spera ca pana la termenul din 19 februarie sa influenteze cumva organele judiciare", a declarat procurorul Onea.
Ora 10:40 Secretarul general-adjunct al PSD, Codrin Stefanescu, i-a cerut ministrului Justitiei, Tudorel Toader, sa ia masuri dupa acuzatiile lansate la adresa procurorilor DNA de Mihaiela Iorga Moraru si de fostul deputat Vlad Cosma.
Stefanescu: "Asteptam deja de dimineata o reactie a procurorului general, nu a venit. Asteptam o reactie a ministrului de Justitie, nu a venit. Asteptam Corpul de control al ministrului Justitiei sa faca deja ceva in sensul asta. Asa ca fac un apel catre ministrul Tudorel Toader: Tudorele, fa ceva, ca nu se mai poate, lucrurile au ajuns la paroxism".
Ora 10:50 Senatorul PSD Serban Nicolae a considerat ca DNA "ar trebui refacuta din temelii", intrucat "institutia este profund corupta", chiar daca exista acolo si oameni care-si fac treaba.
Serban Nicolae: "DNA ar trebui refacuta din temelii. Acolo sunt oameni valorosi, exista procurori capabili, dar cred ca in acest moment institutia este una profund corupta, una profund afectata de o boala foarte, foarte grava, interna".
Ora 11:00 Vicepremierul Paul Stanescu, ministru al Dezvoltarii, declara ca procurorul sef DNA, Laura Codrut Kovesi, ar trebui sa-si dea demisia: "eu cred ca nu mai poate sa ramana doamna Codruta Kovesi la conducerea DNA".
Stanescu: "Si noi vom lua o decizie politica si o pozitie oficiala in tot ce s-a derulat in toata media romaneasca si vom veni cu o decizie a partidului. Si in CEX vom lua o decizie in ceea ce priveste decizia PSD in ceea ce priveste aceasta chestiune foarte grava".
Paul Stanescu apare intr-un dosar privind modul de finantare a echipei de fotbal FC Aluminiu ALRO Slatina, in cazul caruia procurorii DNA cer redesciderea anchetei. Cazul a fost inchis in 2013, dar intre timp au aparut date noi.
Ora 12:30 Presedintele PSD, Liviu Dragnea, declara, referitor la marturiile Mihaielei Iorga, procuror DNA, potrivit carora a fost avertizata sa nu lupte cu sistemul, ca acestea sunt dovezi in plus ale existentei statului paralel.
Dragnea: "S-a vorbit de amenintari din partea unei doamne de la Inspectia Judiciara. Cred ca a pronuntat un cuvant Nu te pune cu sistemul. Noi am adoptat o rezolutie si tot apar dovezi ale existentei acestui sistem, stat paralel. E o mafie care vrea sa detina puterea".
Liviu Dragnea este condamnat la doi ani cu suspendare in Dosarul Referendumul, este judecat in Dosarul Angajarilor fictive la DGASPC si cercetat in cazul Tel Drum.
E pregatit Liviu Dragnea sa declanseze un conflict politic cu presedintele Romaniei pe tema revocarii Laurei Codruta Kovesi?
Ora 14:30 Presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, a sustinut ca dezvaluirile facute de procurorul Mihaiela Iorga Moraru arata ca Romania este "condusa cu dosare penale", afirmand ca blocarea unui candidat la functia de prim ministru este o dovada elocventa ca statul paralel functioneaza.
Tariceanu: "Va trebui si o discutie cu ministrul Justitiei, din punctul meu de vedere, pentru ca, conform Constitutiei, procurorii functioneaza sub autoritatea ministrului Justitiei".
Calin Popescu Tariceanu este judecat la Inalta Curte intr-un dosar de marturie mincinoasa si favorizarea faptuitorului.
Ii va cere Calin Popescu Tariceanu demisia lui Tudorel Toader, in cazul in care acesta ezita sa ceara revocarea sefei DNA?
13 februarie 2018 - Evenimentele se precipita, in asteptarea sedintei Comitetului Executiv National al PSD, care va avea loc miercuri, la ora 16:00
Comisia parlamentara de control al SRI, condusa de Claudiu Manda, anunta ca va trimite o adresa SRI prin care va cere detalii despre o persoana care apare in inregistrari, cu numele "Dragos", ca sa afle daca acesta e angajat SRI. Totodata, comisia vrea sa stie relatia SRI-DNA Ploiesti.
absolut toti "denuntatorii si corifeilor pzdisti si aldisti... Vezi tot