Grindeanu si Toader anunta ca guvernul va fi cel care va stabili pragul pentru abuzul in serviciu, dupa decizia CCR

Miercuri, 07 Iunie 2017, ora 11:46
4995 citiri
Grindeanu si Toader anunta ca guvernul va fi cel care va stabili pragul pentru abuzul in serviciu, dupa decizia CCR
Foto: site Guvern (Arhiva)

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a declarat ca guvernul va fi cel care va introduce, prin proiect de lege supus dezbaterii publice, pragul prejudiciului in cazul abuzului in serviciu la care s-a referit decizia Curtii Constitutionale de marti. Pozitia ministrului este sustinuta si de premierul Sorin Grindeanu.

Ministrul Toader a declarat miercuri dimineata ca asteapta mai intai motivarea deciziei CCR, dupa care va fi parcursa procedura obisnuita.

"Vom face dezbateri cu profesionistii dreptului, cu societatea civila, pentru a vedea care poate fi pragul acela rezonabil de natura sa puna de acord prevederile din Codul Penal cu decizia Curtii (...) Din ce rezulta citind comunicatul CCR, se va pune un prag, pentru ca se vorbeste de obligatia legiuitorului primar sau delegat", a precizat Tudorel Toader.

Intrebat de jurnalisti daca ar putea fi avuta in vedere introducerea pragului prin ordonanta de urgenta sau prin angajarea raspunderii guvernului in Parlament, Tudorel Toader a raspuns sec: "Vedem decizia, ne consultam si stabilim calea legala de urmat".

La randul sau, premierul Sorin Grindeanu a dat asigurari ca sustine aceeasi pozitie cu cea exprimata de ministrul Justitiei.

"Cred ca lucrurile sunt cat se poate de clare, nu o sa intru pe continut ca nu e treaba mea (...). Acest proiect de lege (nu ordonanta de urgenta, nu altceva), acest proiect de lege, care va primi avizul guvernului, trebuie sa se refere strict la deciziile CCR. Am avut o discutie cu dl Tudorel Toader, parerea dansului (pe care o impartasesc) este sa asteptam sa vedem motivarea", a declarat premierul.

Intrebat daca ia in calcul si posibilitatea ca pragul valoric pentru abuzul in serviciu sa fie introdus prin proiect de lege asumat de parlamentarii coalitiei PSD-ALDE, la fel ca in cazul Legii salarizarii, Sorin Grindeanu a reamintit ca "s-a lucrat si a fost in dezbatere publica" un proiect pentru modificarea Codurilor Penale, care va fi folosit.

"Eu cred ca procedura corecta este: proiect de lege avizat, lucrat la Ministerul Justitiei, prin dezbatere publica, transparent, asumat de guvern, trimis catre Parlament", a enumerat premierul, precizand ca nu vrea sa faca alte speculatii pentru ca nu este "specialist in drept".

Totusi, Sorin Grindeanu a spus ca are incredere ca Ministerul Justitiei si Tudorel Toader vor face tot ceea ce trebuie "astfel incat proiectul legii sa fie unul de necontestat".

Introducerea unui prag valoric pentru abuzul in serviciu, de 200.000 de lei, a fost una dintre prevederile OUG 13 care a scos sute de mii de romani in strada.

Decizia CCR de marti a venit ca raspuns la o sesizare depusa de Bombonica Prodana, fosta sotie a lui Liviu Dragnea, in procesul in care cei doi au fost trimis in judecata pentru abuz in serviciu. In functie de pragul care va fi stabilit, Liviu Dragnea mai ramane sau nu inculpat.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Cu cât au scăzut pierderile de apă din reţeaua de termoficare în mandatul lui Nicușor Dan. Graficul prezentat de primar după înlocuirea a 100 km de conducte FOTO
Cu cât au scăzut pierderile de apă din reţeaua de termoficare în mandatul lui Nicușor Dan. Graficul prezentat de primar după înlocuirea a 100 km de conducte FOTO
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a prezentat joi, 22 februarie, un grafic prin care a arătat cât au scăzut pierderile din rețeaua de termoficare în mandatul lui. Potrivit edilului,...
De ce lista comună PNL-PSD la europarlamentare sfidează logica. Politolog: ”De ceva vreme, doctrinele în România nu mai au nicio relevanță”
De ce lista comună PNL-PSD la europarlamentare sfidează logica. Politolog: ”De ceva vreme, doctrinele în România nu mai au nicio relevanță”
PSD și PNL au bătut palma miercuri, 21 februarie, pentru listele comune de candidați la alegerile europarlamentare. Tot miercuri au anunțat și comasarea europarlamentarelor cu alegerile...
#Grindeanu Toader prag abuz serviciu , #ministrul Justitiei