Ziare.com

Guvernul a adoptat doua ordonante marca Toader. Ce se schimba in Legile Justitiei

de Irina Olteanu
Marti, 19 Februarie 2019, ora 16:39

   

Guvernul a adoptat doua ordonante marca Toader. Ce se schimba in Legile Justitiei
Guvernul a adoptat marti doua ordonante de urgenta in domeniul Justitiei, cu toate ca niciuna dintre ele nu figura pe ordinea de zi a sedintei.

Pe prima dintre ele, privind procedura de selectie a procurorului european din partea Romaniei, o anuntase premierul Viorica Dancila la inceputul sedintei Executivului.

A doua, insa, a fost facuta publica la finalul reuniunii de catre ministrul Justitiei, Tudorel Toader. Este vorba despre o ordonanta de urgenta pentru modificarea Legilor Justitiei si a unor regulamente privind admiterea la INM.

Toader a precizat ca propunerile de modificare au venit din partea CSM si a argumentat "urgenta" ordonantei prin admiterea la Institutul National al Magistraturii.

"Admiterea la INM trebuie anuntata cu 6 luni inainte de concurs, iar CSM a facut propuneri temporare pentru toamna lui 2019, propuneri care se refera in principal la pastrarea conditiilor dinaintea modificarii Legilor Justitiei, adica admiterea din 2019 sa ramana de 2 ani, stagiul sa ramana de 1 an, iar repartitia auditorilor de justitie sa se faca anul acesta.

De ce? Pentru ca potrivit modificarilor, la INM durata studiilor va fi de 2 ani spre 4 ani. CSM ne spune ca, daca anul acesta s-ar da admiterea la studii de 4 ani cu stagiul de 2 ani, s-ar crea un deficit de cadre. In acelasi timp, INM trebuie sa isi ia masuri sa treaca la durata studiilor de 4 ani, sistemul receptand judecatori dupa 4 ani si nu dupa 2 ani, ceea ce ar insemna o lipsa de personal intre cei doi si patru ani care sunt in prezent", a spus Toader.

Ministrul Justitiei a spus ca o modificare importanta se refera la functiile de rang inalt din Ministerul Public, functii pentru care potrivit legii anterioare se prevede mandat fix de 3 ani, care poate fi reinvestit.

"Ce aduce nou OUG: aceste functii de rang inalt, unde procedura se initiaza de ministrul Justitiei, nu pot fi delegate. Ele trebuie ocupate numai prin procedura prevazuta de lege", a spus Toader.

Totodata, OUG mai prevede ca emiterea avizului consultativ pentru procurori, care acum revine Sectiei de procurori, va fi dat de plenul CSM.

"Dat fiind ca viitorii candidati pot fi si fosti judecatori, se schimba competenta de la Sectia de procurori la plenul CSM", a subliniat Toader.

In ceea ce priveste OUG privind procedura de selectie a procurorului european, Toader e explicat ca Romania trebuie sa desemneze trei candidati pana la 31 martie, iar acest termen justifica urgenta OUG.

Proiectul de OUG a fost avizat azi favorabil de plenul CSM . Astfel, in ceea ce priveste persoanele care pot candida pentru functia de procuror european, plenul CSM si-a insusit observatia conform careia functia ar putea fi ocupata si de catre un judecator, "context in care trebuie prevazute conditiile de vechime si grad si cu referire la judecatori".

Ziare.com a transmis, in format LIVE TEXT, declaratiile ministrului de Justitie:

- Nu cred ca am timp la dispozitie pentru a explica ce cuprind cele doua acte normative. Asa ca voi fi sintetic.

- Am adoptat doua OUG. Le voi prezenta de sinteza.

- Prima se refera la unele masuri pentru desemnarea procurorului la Parchetul European.

- OUG pe care am adoptat-o azi nu se refera la procurorul sef european (functie la care candideaza Laura Codruta Kovesi - n.red.) . In privinta sa exista alta procedura, alt regulament.

- Romania trebuie sa desemneze trei candidati pentru functia de procuror european. Trebuie sa trimitem propunerile la Bruxelles pana pe 31 martie. Va fi ales un procuror, la MJ se va efectua procedura de selectie si nu la CSM sau in alta parte.

- Poate candida un procuror, dar si un judecator. Deci procurorul european poate fi un actual procuror sau judecator. Va fi inclus in lista de trei si unul va fi selectat. Cel care va castiga se va suspenda, iar dupa incetarea mandatului se va intoarce in functia detinuta in prezent.

- Vom selecta si un procuror european delegat care isi va desfasura activitatea in Romania. El nu se va suspenda, isi va desfasura activitatea aici, acasa, va ramane in continuare procuror, dar va solutiona cu prioritate cauze ale Parchetului European.

- OUG va fi publicata in MO, intra in vigoare chiar in ziua in care se publica. In 5 zile de la intrarea in vigoare, demaram procedura de selectie a candidatilor.

- Cea de a doua OUG are un titlu mai lung: OUG privind unele masuri temporare referitoare la concursul de admitere la INM, formarea judecatorilor si procurorilor, examenul de absolvire a INM, dar si pentru modificarea legii 303 privind Statutul magistratilor, a legii 304 privind organizarea judiciara si a legii 317 privind CSM - deci cuprinde toate cele trei legi ale Justitiei. Propunerea a venit de la CSM.

- Care este urgenta acestei OUG? Am pornit de la premisa ca admiterea la INM trebuie anuntata cu 6 luni inainte de concurs, iar CSM a facut propuneri temporare pentru toamna lui 2019, propuneri care se refera in principal la pastrarea conditiilor dinaintea modificarii Legilor Justitiei.

- Adica admiterea din 2019 sa ramana de 2 ani, stagiul sa ramana de 1 an, iar repartitia auditorilor de justitie sa se faca anul acesta. De ce? Pentru ca potrivit modificarilor la INM durata studiilor va fi de 2 ani spre 4 ani.

- CSM ne spune ca, daca anul acesta s-ar da admiterea la studii de 4 ani cu stagiul de 2 ani, s-ar crea un deficit de cadre. In acelasi timp, INM trebuie sa isi ia masuri sa treaca la durata studiilor de 4 ani, sistemul receptand judecatori dupa 4 ani si nu dupa 2 ani. Asta ar insemna o lipsa de personal intre cei doi si patru ani care sunt in prezent.

- OUG are reglemantari si cu privire la promovarea pe loc a magistratilor.

- Colegiile de conducere din sistemul judiciar nu vor putea adopta regulamente prin care sa adauge la lege pe motiv ca legea nu e clara.

- In niciun caz colegiile de conducere nu pot adauga norme pe langa lege, nu pot modifica legea. Opera de legiferare trebuie sa ramana numai a legiuitorului.

- Regulamentul nu poate sa adauge la lege, pentru ca e un act de punere in aplicare a legii si nu de completare a legii.

- Mai e o modificare referitoare la functiile de conducere - functii care, potrivit legii anterioare, prevad un mandat fix cu durata de 3 ani si care poate fi reinvestit. Aceste functii de rang inalt nu pot fi delegate. Ele se ocupa si trebuie ocupate doar prin procedura pe care o prevede legea. Azi, multe functii de conducere sunt ocupate prin delegare, ceea ce nu e normal.

- Cei delegati azi raman in functie 45 de zile, dar posturile trebuie ocupate in conditiile legii.

- Potrivit OUG, pot candida procurorii care indeplinesc conditiile legii, dar si judecatori care au fost procurori.

- Competenta de emitere a avizului consultativ: Azi competenta revine sectiei de procurori a CSM. Pe viitor, in baza OUG, pot candida si judecatori, se schimba de la sectia de procurori a CSM la plenul CSM.

- Poti avea un judecator care a fost zeci de ani procuror, care cunoaste foarte bine, dar nu ar putea, pentru ca este judecator.

-Intrebare: Modificarile vin din cauza avizelor negative primite de la sectia de procurori a CSM?

Tot timpul eu apreciez personal multi procurori din sectie, unii mi-au fost studenti, dar treaba e treaba. Am pus accent pe caracterul consultativ al avizului. Nu am oprit niciodata procedura din cauza avizului negativ, cata vreme are caracter consultativ

Dancila: Vom trimite 3 propuneri de procuror la Bruxelles

La inceputul sedintei de guvern de marti, Viorica Dancila a spus ca pe ordinea de zi a sedintei Executivului se afla un proiect de act normativ prin care se creeaza baza legala pentru a selecta un procuror care sa faca parte din Colegiul Parchetului European.

"Avem pe ordinea de zi de astazi un proiect de act normativ prin care se creeaza baza legala pentru a selecta un procuror care sa faca parte din Colegiul Parchetului European. Regulamentul pentru functionarea Parchetului European, care a intrat in vigoare in 2017, stabileste ca fiecare tara trebuie sa contribuie cu cate un reprezentant la formarea acestei institutii care va deveni operationala anul viitor.

Potrivit procedurii, termenul pana la care fiecare stat trebuie sa isi desemneze propriul procuror este 31 martie. Prin actul pe care il discutam azi vom stabili baza juridica legala pentru a selecta in prima etapa trei candidati pentru functia de procuror european, propuneri pe care le vom transmite la Bruxelles unde va fi desemnat un procuror din partea Romaniei", a declarat Dancila.

In weekend, Toader afirmase ca prin ordonanta de urgenta se poate crea baza juridica pentru selectarea a trei candidati dintre care va fi ales procurorul european din partea Romaniei.

Citeste si: Cum a aranjat Toader ca el si numai el sa faca propunerile pentru functia de procuror european

"Fiecare tara trebuie sa isi desemneze propriul procuror european, care isi va desfasura activitatea acolo, la sediul european, la Luxemburg. Ce inseamna asta? Ca noi trebuie sa cream baza juridica, baza legala pentru a putea selecta trei procurori, trei candidati, dintre care unul va fi selectat ca procuror european din partea Romaniei si se va proceda la fel in toate celelalte 21 de state. (...)

Prin ordonanta putem crea baza legala, trimitem procurorii la Bruxelles si acolo se va selecta unul care va fi procuror european din partea Romaniei. (...)

Aceasta este ratiunea redactarii proiectului de ordonanta de urgenta pe care l-am trimis spre avizare la CSM, aviz consultativ", a declarat Tudorel Toader la RomaniaTV.

Toader a adaugat ca documentele cu propunerile celor trei candidati trebuie trimise pana la finalul lunii martie.

Citeste si: Toader anunta o ordonanta pentru selectia procurorului european din partea Romaniei
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 22113 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
37 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

PROGRAMUL DE GUVERNARE

Domnul Ministru aduce plus valoare unui program de guvernare pentru urmatorul deceniu vand in vedere necesitatea unui nou presedinte matur si responsabil privind lucrul bine facut in toate domeniile de activitate inclusiv de ordin juridic necesar odata cu stoparea la sursa a raului facut de regimul pdl isto marinaresc iresponsabil s-au pe intelesus popular perioada lui nero pe pe plaiul romanesc a apus odata cu schimbarea pe care psd a facut-o din temelia reconstructiei tarii pe o baza sanatoasa.

 
 

 

Doi RATATI:Toader si Dancila

Romania are deja nominalizata pe Kovesi pentru functia de procuror sef European.,in faza finala.
Dancila,ca de obicei,pe langa subiect,anunta ca va trimite trei propunei!!!
Bai Johhanis,TU chiar nu te simti cand vezi ce panarama ati "omologat"in functia de prim ministru la propunerea mafiei psd?!?

 

Așa ceva ...

Bravo Toderele, in ***and și rezistenții o să te iubească! Ce poate să fie mai frumos?
P.S. Scuze, astăzi Luluța a primit două vești rele, ea cred că este supărată, sărăcuța ...

Toarasi, domne, lasatil pa toarasu tuDorel sa dea ordonante, ca daia

ie democratie si al doilea domne, domne, stie toata lumea ca ordonanta ieca ordinu si sa ezecuta, nusa discuta, ca na ajuns UE sa ne dea noo ordine si sa ne spuie cesa facem noi in curtea noastra, ca noi daca vrem, putem sa mutam veceudin funducurtii, putem sal mutam la intrarea dispre UE, casa vada lumea ca daca vrea muschiu nostru, noi ne putem CCA pa intrare.

Jos imperalismu angloamerican si englez si de alte nationalitati care nea adus la sapa da lemn.

p.s. Guvernul a adoptat doua ordonante marca Toader. Ministrul explica modificarile la Legile Justitiei

vine Soros ! vin agenturile straine !

-----------------------

Tudorel Toader distruge justiția ...

... și fraierii zbiară stau in Piața Victoriei

Doar despre Kovesi? Nici un cuvant despre subordonarea tuturor

structurilor MP ministrului justitiei(prin niste reglementari tip targu-ocna)? Si nu vreau sa cobesc dar procurorul sef european va trebui sa ancheteze multe firme din US. din acest punct de vedere nu as mai fi sigur de numirea lui LCK.

baga-te imediat pe nickul celalalt !

acum vine Soros si distruge Romania , iar tie iti arde de glume !

Mai votati PSD-alde?!?..Mai votati PNL(pdl+pnl)!?!

Nu votati Adina Valean(PNL)sau Crin Antonescu la europarlamentare!!!!
Adina Valean,este nevasta a doua a demolatorului statului de drept,in legislatia trecuta!

Fostul procuror communist,Tudorel Toader,a declarat ca propunerile de modificare au venit din partea CSM...
Asadar si CSM s-a vandut Grupului Infractional Organizat PSD-alde!?!

Nu se poate sau nu se vrea ca acest disperat să fie oprit?

... Presa spune că Tudorel Toader a modificat astăzi prin OUG toate legile Justiției. A subordonat tot!
Vă dați seama, de acum incolo, ce ne așteaptă cu acești derbedei dezlăntuiti?

Va trebuit sa votati PSD,sau sa NU VA PREZENTATI la vot!

Acum trageti ponoasele.
Tudorel Toader,se comporta ca un comunist,terfeleste statul de drept.
Investitorii blocheaza deja investitiile intrebandu-se "ce se intampla in
Romania,care fusese o tara stabila pana in 2014...

Trebuia scris ...

... trebuia scris "V-a trebuit ... ". Mai pune mana pe o carte, nu sta doar pe aici ... 😃😃😃

bine Limbus

stai jos !

Pentru efortul de a se lupta in paralel cu statul,

eu propun sa i se dea lui TuDorel Toader un CERFETICAT de luptātor PARALEL!

E simplu

Articolul 17 alineatul (1) din Regulamentul EPPO spune textual: "La propunerea procurorului-sef european, colegiul numeste procurorii europeni delegati desemnati de statele membre.(…)" Si, să nu uităm, Procurorul-Sef European nu doar propune, dintre candidatii statelor, dar este si membru al colegiului iar votul său e decisiv in caz de balotaj. Dacă dramatizăm putin scena, cum ar fi ca fisele acelor candidati selectati de Tudorel Toader, după o procedură creată de el in avantajul stapanilor sai (mafiotii PSD), să ajungă pe biroul Laurei Codruta Kovesi si să depindă de pixul ei dacă aceste propuneri merg mai departe către Colegiul EPPO sau Romaniei i se cere desemnarea altor candidati? Dacă mai adăugăm si că exact acesti procurori europeni delegati ai Romaniei vor fi cei care vor efectua investigatiile EPPO in Romania, devine deja destul de clar de ce, in optica mafiotilor PSD+alde, Laura Codruta Kovesi trebuie impiedicată cu orice pret să devină Procuror-Sef European.

 

Diktatura excrocilor !

Asa vrea Sputnik.
Au scos limba la U.E.

Cum e vremea la Moscova?!!?

.

A devenit CSM sluga mafiei PSD-ALDE-UDMR?

Declartie ilarinata din partea CMS:procurorul general european trebuie sa fie un...judecator!!!
Un munte de prostie!!!
Cat despre gunoiul "tudorele fa ceva",nimic de comentat!Teo

 

Exact ! Sluga ! Si propunerile sunt pe masura incompetentei

crase a sus-numitului jurist tuDOREL ...

in curand o sa minta iar , ca nu le-a dat el !

o sa zica ca nu el !
Soros le-a dat !
Johannis le-a dat !
agenturile straine le-au dat ! statul paralel a bagat ordonantele , nu el !

 

bre diuti

nu te apropia prea tare, ca uite bbbuuumm... o iei pe la spate :)

Jos ciuma rosie

Slugarel sluga model nu se linisteste din seria de prostii pe care le face! ce-i de facut?

 

Deocamdata acestor mafioti psd-alde-udmr li se rostogolesc

bolovanii in cap ! Noi trebuie sa-i schimbam cel tarziu la alegeri ...
NU mai VOTATI psd-alde-udmr !

Dom'ne, io chear nu stiu

de ce se mai complică dom' two dorel cu OUG-uri d-astea, cand ar trebui să bage doar un articol in lege, care să zică că numa' si numa' iel, two dorel, decide tot ce miscă in materie de justitie, d-acu si-n vecii vecilor, amin.
Si cu asta, s-a scos

 

De unde s-a scos ? Din cusca maimutei mafiote psd-iste sau

din alta cusca unde-l tine legat mafiotul sef drakknea !

imediat o sa zica ca nu el le-a dat ! Soros le-a dat !

el nu stie nimic , el nu a facut nimic !
bravo Tudorele , bravo psd ! jos Romania ! huuuuuuooooo Romania !

 

Se vede ca in Franta s-au ieftinit etnobotanicele Bbbuuummm

Ca prea lefolosesti si te afecteaza,maiales in gindire!!!
Apropo nu le lua cu alcool!!!!

Astia

nu se linistesc pana se activeaza articolul 7....

 

Nu stiu cine a fost cu ideea dar

afacerea Kovesi reprezinta calul troian introdus in kolhozul european inaintea alegerilor eurosparlamentare.Lasand la o parte ca majoritatea contribuabililor europeni nu vad cu ochi buni existenta acestor taietori de frunze la pisici adunati pe la organismele europene care le cheltuie banii platiti ca taxe si impozite ,acum cetatenii observa ca nealesii de pe acolo isi creaza propriul Gestapo care sa actioneze prin Europa dupa cum vor ei.Adica nealesii,ca nu sunt alegeri eurosparlamentare unitare ci pe natiuni.
Merita felicitat cel care a avut idea sa faca balamuc maxim cu aceasta politruca basist-iohannista sa-si dea si -iuropienii -seama ca li s-a pregatit o Ana Pauker,ca Dej aveau pe Juncker.

 

Banuiesc

ca voi pezedragnii sunteti majoritatea cetatenilor europeni...Cum sa vezi cu ochi buni ue cand tu te visezi in batatura la tatuca putin?

Pai daca atat ai inteles dumneata

"cetatenii observa ca nealesii de pe acolo isi creaza propriul Gestapo care sa actioneze prin Europa dupa cum vor ei"

Cetatenii aia germani, francezi sau olandezi sunt mai informati decat dumneata. Ei stiu ca aceasta procuratura se va ocupa fix de deturnarea de fonduri europene, nu de altceva. Ca s-au saturat si ei ca baietii veseli din est sa bage mana pana la cot in banii pe care ei ii cam dau, ca fonduri de coeziune si apoi sa isi mai si umfle muschii in fata UE.

Ia si studiaza documentele OLAF in cazul Teldrum si o sa intelegi.

Cand o sa gasesti bogati

care dau moaca bani la saraci,fara sa aiba un cat de mic interes,sa-mi arati si mie.Pana si cei ce dau bani la cersetori urmaresc un interes meschin,sa se puna bine cu Doamne Doamne nu sa-i ajute pe cei sarmani.
Habar nu ai ce dedesupturi financiare si ce interese majore personale sunt desfasurate sub umbrela kolhozului de tip nou.Kolhozurile sovietice erau zero,ca daca-l prindeau pe seful de kolhoz cu banii in conturi si cu Volga il impuscau pe loc.

Alba-neagra scrie exact cum scria la Scanteia

O baba nostalgica după vremurile trecute.

 

TRAIASCA

LAURA BRETAN

 

Avizul din partea Biroului de baza al Partidului ?

RESTAURATIA partitudului UNIC ?!
Fostii activisti de partid din Ro sunt reactivati la comanda ...?!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor