Guvernul a adoptat o ordonanta propusa de Toader. Purtatorul de cuvant, pus sa dea asigurari ca nu contine surprize (Video)

Miercuri, 03 Aprilie 2019, ora 20:37
11723 citiri
Guvernul a adoptat o ordonanta propusa de Toader. Purtatorul de cuvant, pus sa dea asigurari ca nu contine surprize (Video)

Toate privirile au fost atintite miercuri pe Guvern, dupa ce, surse din toate zonele politice au anuntat ca Executivul condus de Viorica Dancila ar urma sa adopte, in sedinta de azi, ordonantele pe Codurile Penale si completurile de 5 judecatori.

Inclusiv oficialii UE au iesit public cu declaratii ca au informatii ca Guvernul va adopta aceste acte normative cat de curand, iar 12 ambasade si-au unit vocea intr-un mesaj comun in care cereau sa nu se intample acest lucru.

Dupa ce sedinta s-a incheiat, la emotiile au crescut, mai ales avand in vedere ca pentru conferinta de presa erau pregatite 2 microfoane. Oare va face anuntul chiar Tudorel Toader? In fata presei au venit insa purtatorul de cuvant Nelu Barbu si ministrul Educatiei Ecaterina Andronescu.

Dupa ce a terminat de prezentat actele normative adoptate in sedinta de Guvern de pe ordinea de zi anuntata anterior de Palatul Victoria, purtatorul de cuvant a chestionat jurnalistii daca au intrebari.

Ca de fiecare data, prima intrebare a fost daca au existat si acte normative pe ordinea de zi suplimentara. Si ca de fiecare data raspunsul a fost afirmativ. Si purtatorul de cuvant a inceput sa insire numeroase ordonante, hotarari si memorandumuri care se inghesuisera pe ordinea suplimentara in cele 24 de ore de la anuntarea agendei oficiale.

Tensiunea a atins cote maxime cand Barbu a pomenit de un proiect de ordonanta de urgenta propus de Ministerul Justitiei ce tocmai fusese adoptat. Era vorba insa despre transpunerea completa in legislatia nationala a Directivei Europene 29/2012 privind protectia victimelor infractiunilor.

Nelu Barbu a vorbit minute bune despre aceasta ordonanta, alte cevate minute despre alte acte normative adoptate pe diferite subiecte, de la energie, la Loterie si Fondul Suveran, cele 9 milioane de lei pentru vizita Papei sau digitalizarea agriculturii si zonelor rurale.

Jurnalistii au vrut insa sa se asigure ca sub blana de oaie a ordonantei venita de la Tudorel Toader nu se ascunde vreun lup.

Jurnalist: Vreo ordonanta de urgenta, act normativ pe tema justitiei in afara celor mentionate?

Nelu Barbu: Ce v-am mentionat a fost pe sedinta de astazi.

Jurnalist: As dori o lamurire cu privire la aceasta ordonanata promovata de MJ. Vorbim de o OUG care completeaza Legea 211 si care in termeni simpli ce face? Faciliteaza accesul victimelor unor infractiuni la anumite servicii sociale cum ar fi consiliere psihologica?

Nelu Barbu: Da, transpune Directiva Europeana in materie de protectie a victimelor infractiunilor complet.

Jurnalist: Asadar in sedinta de guvern nu s-a discutat o alta OUG nici macar in prima lectura? O OUG care sa modifice Codurile Penale sau sa ia in discutie o extindere a termenului de contestatie in anulare?

Nelu Barbu: Ceea ce v-am prezentat a fost discutat in sedinta de Guvern de astazi.

Jurnalist: Aceasta OUG venita de la MJ permite cumva revizuirea sentintelor, este o OUG care reduce termenele de prescriptie, vom regasi in actul final care se va comunica?

Nelu Barbu: Este o OUG care transpune directiva 29/2012, se refere strict la protectia victimelor criminalitatii si ce prevede directiva din acest punct de vedere. Deci nu contine altceva din ceea ce dvs ati mentionat. Mai sunt intrebari? Nu. Multumesc foarte mult!

Si cu acestea s-a incheiat si sedinta de guvern de miercuri. In Piata Victoriei, zeci de oameni se adunasera inca din timpul sedintei sa le arate guvernantilor ca sunt cu ochii pe ei. Privirile s-au mutat acum spre Monitorul Oficial, in ciuda tuturor asigurarilor purtatorului de cuvant.

Citeste si:
Întâlnire de urgență la Guvern după apariția primelor cazuri de infectare cu Omicron. Nicolae Ciucă: ”Nicio clipă nu trebuie pierdută”
Întâlnire de urgență la Guvern după apariția primelor cazuri de infectare cu Omicron. Nicolae Ciucă: ”Nicio clipă nu trebuie pierdută”
Premierul Nicolae Ciucă va avea duminică, 5 decembrie, o întâlnire cu specialiștii din domeniul sănătății pentru a decide măsurile care se impun în urma confirmării primelor cazuri de...
Sorin Grindeanu susține că datorită PSD-ului a fost inaugurat Lotul 2 din Autostrada Sebeş-Turda
Sorin Grindeanu susține că datorită PSD-ului a fost inaugurat Lotul 2 din Autostrada Sebeş-Turda
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a afirmat, sâmbătă, la Brăila, că, dacă nu ar fi forţat cu CNAIR deschiderea Lotului 2 din Autostrada Sebeş-Turda, ”anul acesta aveam foarte...