Guvernul a adoptat Ordonanta care-i permite lui Toader sa-i mentina in functii pe sefii Inspectiei Judiciare - UPDATE

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Miercuri, 05 Septembrie 2018, ora 17:13
10914 citiri
Guvernul a adoptat Ordonanta care-i permite lui Toader sa-i mentina in functii pe sefii Inspectiei Judiciare - UPDATE
Foto: Arhiva/Hepta.ro

Guvernul a adoptat astazi Ordonanta de Urgenta prin care ministrul Justitiei, Tudorel Toader, vrea sa-i mentina in functii pe sefii actuali ai Inspectiei Judiciare. Asta in contextul in care CSM a trimis proiectul pentru consultare la instantele si parchetele din tara.

Executivul a adoptat o Ordonanta de urgenta pentru completarea articolului 67 din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii.

Liviu Dragnea solicita ca aceasta ordonanta sa intre in vigoare cat mai rapid. Nu se stie care este forma proiectului OUG trimis la Guvern, in contextul in care mandatele inspectorului sef al Inspectiei Judiciare (IJ), Lucian Netejoru, si al inspectorului sef adjunct, procurorul Gheorghe Stan, au expirat pe 1 septembrie.

Comisia nr 1 Legislatie si cooperare interinstitutionala din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a amanat luni luarea unei decizii in acest caz, privind un posibil aviz. Totusi, CSM a decis consultarea tuturor instantelor si parchetelor, pana pe 10 septembrie. Decizia a fost luata in majoritate, o parte dintre membrii Consiliului nu au vrut ca magistratii din tara sa fie consultati, potrivit minutei sedintei.

Care este situatia la IJ

Judecatorul Lucian Netejoru, considerat un apropiat al Oanei Haineala, fosta adjuncta a ministrului Iordache in vremea OUG 13, a fost numit la sefia IJ, pentru un mandat de 3 ani, prin Hotararea 702 din 30 iunie 2015. Functia se ocupa prin concurs, iar mandatul poate fi innoit o singura data.

Dar un nou concurs nu se poate organiza pentru ca regulamentul a fost desfiintat in instanta si trebuie mai intai modificat.

Legea 317/2004 prevede ca inspectorul sef adjunct este inlocuitorul de drept al inspectorului-sef si aceeasi lege mai spune ca "organizarea concursurilor pentru ocuparea posturilor de inspector-sef si inspector-sef adjunct se anunta cu cel putin 3 luni inaintea datei acestora".

Insa, tot la 1 septembrie expira si mandatul inspectorului sef adjunct, procurorul Gheorghe Stan, numit prin Hotararea CSM nr.703/2015.

In aceste conditii, un nou sef al IJ urma sa fie pus cu delegatie de plenul CSM.

Insa, ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a decis sa isi impuna propria vointa si sa mearga pe calea adoptarii unei ordonante de urgenta prin care Lucian Netejoru si Gheorghe Stan sa ramana la conducerea IJ "pana la data ocuparii functiei in conditiile legii".

Critica lui Dragnea

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, l-a criticat, luni, pe Tudorel Toader, acuzandu-l ca nu a dus la capat aceasta ordonanta si a precizat ca vrea sa aiba o discutie cu ministrul Justitiei si cu premierul Viorica Dancila pe subiect.

"As fi fost foarte bucuros daca domnul ministru Toader ar fi incheiat si dus pana la aprobare ordonanta care ar fi permis actualei conduceri a Inspectiei Judiciare sa-si continue mandatul pana cand intra in vigoare noua lege si, ca multi alti colegi, oameni, pe care i-am vazut suparati, si eu sunt suparat pentru ca tocmai se pot pune sub semnul intrebarii niste anchete importante care sunt in derulare. Ma asteptam sa duca la capat aceasta procedura saptamana trecuta si pentru mine este ciudat si destul de greu de inteles de ce", a declarat liderul PSD.

Intrebat daca va avea o discutie cu Tudorel Toader sau cu premierul si ministrul Justitiei, Liviu Dragnea a precizat: "Da. Eu vreau sa am o discutie pe tema asta. Vreau sa avem discutie pe tema asta cu cei trei mentionati".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciprian Ciucu nu-l susține pe Piedone la Capitală: ”Avem niște așteptări în ceea ce privește anvergura intelectuală, moralitatea”
Ciprian Ciucu nu-l susține pe Piedone la Capitală: ”Avem niște așteptări în ceea ce privește anvergura intelectuală, moralitatea”
Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6, nu crede în varianta Cristian Popescu Piedone. Edilul a anunțat clar că nu va susține candidatura acesstuia la Primăria Capitalei. Primarul Sectorului...
Îndemnul lui Ciucă pentru liberali: ”Alegerile locale nu sunt despre ideologie”
Îndemnul lui Ciucă pentru liberali: ”Alegerile locale nu sunt despre ideologie”
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat duminică, 21 aprilie, la evenimentul de lansare a candidaţilor PNL pentru alegerile locale din Maramureş, că liberalii trebuie să iasă să...
#Tudorel Toader Dragnea, #Dragnea Inspectia Judiciara , #ministrul Justitiei