Guvernul a decis sa atace dosarul Belina la CCR. Toader lucreaza la sesizare

Joi, 28 Septembrie 2017, ora 09:29
9956 citiri
Guvernul a decis sa atace dosarul Belina la CCR. Toader lucreaza la sesizare
Foto: Digi 24 TV

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a anuntat joi dimineata ca va formula o sesizare in care va cere Curtii Constitutionale sa spuna daca procurorii pot ancheta imprejurarile in care au fost adoptate hotararile de guvern, pornind de la ancheta DNA in dosarul Belina.

Toader a subliniat ca actiunea de sesizare a CCR "a pornit din Guvern, nu de la Ministerul Justitiei, nu de la ministrul Justitiei", precizand totodata ca sesizarea va fi gata pana luni, dupa care va ajunge pe masa Executivului, care va continua demersul, conform procedurilor in vigoare.

Tudorel Toader a tinut sa dezminta informatia aparuta miercuri in presa conform careia el personal ar fi solicitat ca hotararile de guvern sa fie considerate la fel ca ordonantele de urgenta si legile. "Este o afirmatie absolut incorecta", a spus ministrul Justitiei, care a explicat ca asa ceva ar fi "imposibil", pentru ca aceste acte au "regim juridic diferit, au efecte diferite, au emitenti diferiti".

Revenind la sesizarea CCR, ministrul Toader a afirmat ca, "daca se pune problema formularii unei sesizari in numele Guvernului Romaniei", atunci "Ministerul Justitiei este cel mai abilitat sa redacteze o astfel de sesizare, ceea ce vom face incepand de astazi dimineata si in zilele urmatoare".

Tudorel Toader a adus o serie de argumente in favoarea sesizarii CCR dupa deschiderea dosarului Belina, facand trimitere, printre altele, la decizia Curtii referitoare la OUG 13 si la faptul ca DNA a dat un comunicat in care sustine ca decizia respectiva este aplicabila numai pentru ordonante si legi, nu si pentru hotarari de guvern.

"Enuntul in sine este corect, principiul este insa absolut incorect", a subliniat Toader, fost judecator al Curtii Constitutionale.

Ministrul a reamintit ca CCR "a statuat faptul ca procurorii nu pot ancheta oportunitatea adoptarii unei OUG sau legi, nu pot ancheta imprejurarile, circumstantele adoptatii unei OUG sau legi, dupa cum nu pot ancheta constitutionalitatea actelor normative, ceea ce e corect".

Totodata, el a reamintit ca sunt trei paliere in adoptarea actelor normative: palierul superior - OUG si legi, palierul al doilea - HG si palierul al treilea - ordinele de ministri.

"Intrebarea este: daca la nivel de OUG sau de lege procurorul nu poate ancheta oportunitatea, imprejurarile, circumstantele emiterii acelor acte normative, la palierele 2 si 3 procurorul poate sa ancheteze? (...)

Curtea va fi solicitata sa raspunda la aceasta intrebare: La nivelul HG si ordinelor de ministri, procurorul poate sa ancheteze oportunitatea, imprejurarile, circumstantele? Vom vedea ce va decide Curtea si vom proceda in consecinta, indiferent de pozitiile pe care le ocupam, de competentele pe care le avem, vom respecta ad litteram", a declarat ministrul Toader.

Intrebat de un jurnalist daca la aceasta intrebare nu a raspuns Inalta Curte de Casatie si Justitie cand a transat un subiect similar in dosarul Posta Romana, condamnandu-i pe fostii ministri Tudor Chiuariu si Nagy Zsolt, Tudorel Toader a raspuns precizand ca el, in calitate de ministru, nu are "rolul de a comenta declaratiile sau comunicatele altor demnitari sau ale altcuiva".

"Noi ne adresam CCR, nu Inaltei Curti de Casatie si Justitie. CCR verifica daca exista sau nu un conflict de natura constitutionala, daca o lege sau ordonanta respecta exigentele legii fundundamentale, nu ICCJ.

ICCJ pronunta decizii de speta, pe de o parte, pronunta acele recursuri in interesul legii, pe de alta parte, care au rolul de a asigura interpretarea legii, care se refera la continutul normei, la cum poate fi ea aplicata unitar", a explicat acesta.

De asemenea, intrebat cand va fi trimisa sesizarea la CCR, Tudorel Toader a raspuns: "De trimis, este de competenta Guvernului, a prim-ministrului. Draftul, proiectul la MJ, va fi in cateva zile. Astazi este joi.. vineri, probabil pana luni e gata", a spus ministrul.

Citeste si analizele Ioanei Ene Dogioiu pe aceasta tema

Despre sesizarea CCR dupa deschiderea dosarului Belina au vorbit Calin Popescu Tariceanu si Liviu Dragnea, nemultumiti de faptul ca procurorii anticoruptie cer urmarirea penala a ministrilor Sevil Shhaideh si Rovana Plumb.

Eveniment Quarterly Report

Primărița din Câmpulung, pe lista de posibili candidați USR la prezidențiale. Elena Lasconi: "Tot ceea ce fac în fiecare zi este pentru România"
Primărița din Câmpulung, pe lista de posibili candidați USR la prezidențiale. Elena Lasconi: "Tot ceea ce fac în fiecare zi este pentru România"
Elena Lasconi este luată în calcul de către liderii USR ca posibil candidat la alegerile prezidențiale din 2024, însă o decizie nu a fost încă luată, au declarat mai multe surse din partid...
Romașcanu: ”România şi-a asumat să recunoască căsătoriile între persoane de acelaşi sex din Uniunea Europeană”
Romașcanu: ”România şi-a asumat să recunoască căsătoriile între persoane de acelaşi sex din Uniunea Europeană”
Liderul senatorilor PSD, Lucian Romaşcanu, consideră că decizia definitivă a CEDO privind protecţia şi recunoaşterea legală a familiilor LGBT din România va trebui analizată de Guvern,...
#Toader sesizare CCR Belina , #ministrul Justitiei